הדפסות על זכוכית קיימות בעולם מזה עשרות ואף מאות שנים בשיטות ידניות כאלו ואחרות ועל מוצרי זכוכית שונים ומגוונים.
עם זאת ובזכות טכנולוגיות חדישות ושיטות מתקדמות יותר של דפוס דיגיטלי, בשנים האחרונות יש התפתחות משמעותית בתחום של הדפסת תמונות על זכוכית.
בטכנולוגיות חדישות אלו ניתן כיום לעשות פיתוח תמונה על זכוכית בעלת תכונות משופרות של דיוק וחדות של מאות ואלפי פיקסלים בכל ס"מ של התמונה, צבעים עזים ועמידות של הצבע לאורך זמן רב.
הדפסה על זכוכית עם הטכנולוגיה הנוכחית מתעלה ביופייה על כל סוג מדיה ישן של הדפסה ומציגה דיוק וצבעים שלא הכרנו בתמונות על קנבס או על חומרים אחרים. תמונה על זכוכית יכולה לשדרג באופן מיידי ודרמטי כל קיר או חדר בזכות הצבעים העזים, החדות, הברק המרשים וכמובן גם בשל העובדה שהדפסה כזאת אינה נמצאת בכל מקום ולכן ייחודה מבליט אותה וגורם לכל מי שנכנס לחדר בו היא תלויה לשים אליה מייד לב.
כיום ישנן מספר טכניקות לייצור הדפסה על זכוכית, לכל אחת יש את היתרונות והחסרונות שלה ומכאן את השימושים המועדים בכל אחת מהטכניקות.
הדפסה על זכוכית בשיטת סובלימציה:
טכניקה זו, היא הוותיקה מבין השיטות המשמשות כיום לשם הדפסת תמונות על זכוכית, בטכניקה זו קודם כל מדפיסים במדפסת עם דיו מיוחד של סובלימציה ונייר מתאים את התמונה שרוצים בהדפסת מראה, כלומר הדפסה בתמונת ראי לתמונה הרצויה (הפוכה). בשלב הבא לוקחים את הנייר המודפס ומניחים על צידה הפנימי של הזכוכית, לאחר מכן מכניסים את הזכוכית והנייר הצמוד למעין מכבש לוהט למספר דקות עד שהצבע עובר (כמעט כולו) מן הנייר אל תוך הזכוכית וחודר לתוכה.
הדפסה על זכוכית במדפסת UV:
טכניקה זו עושה שימוש במדפסת ייחודית המאופיינת במשטח הדפסה שטוח וגדול.
בשיטה זו פני הזכוכית מונחים על משטח המדפסת כך שחלקה האחורי פונה כלפי מעלה.
ראש ההדפסה נע על גבי גשר ייעודי מעלה ומטה ימינה ושמאלה ויורה את טיפות צבעי הUV על פני משטח הזכוכית.
נורות UVאשר נמצאות לצד הראש מייבשות את הצבע באופן כמעט מידי ומונעות זליגה או עירוב בין הצבעים.
בחלק מהמדפסות הללו יש צורך בסיבוב או אפילו מספר סיבובי הדפסה נוספים לשם איטום התמונה על ידי הדפסת צבע לבן, במדפסות חדישות יותר זה נעשה כבר בסיבוב יחיד.
הדפסה על נייר פוטו והדבקה לזכוכית:
טכניקה זו עושה שימוש בנייר פוטו איכותי ובמדפסת בפורמט רחב.
בשיטה זו ההדפסה מתבצעת כאמור על נייר פוטו שהוא החומר בעל התכונות הכי טובות ליצירת הדפסה באיכות הגבוהה ביותר.
מדפסות מהסוג המשמש להדפסה זו יכולות להגיע לדיוק וחדות מקסימלית של אלפי נקודות צבע זעירות לכל אינץ' של נייר פוטו.
בשלב הבא הנייר המודפס מודבק על הזכוכית ונראה בדיוק כפי שהיה נראה אילו היה מודפס ישירות על הזכוכית אלא רק עם תכונות הדפסה משופרות של איכות ודיוק ועמידות צבע שלא היה ניתן להגיע אליהן בהדפסה ישירה על זכוכית.
הדפסה קרמית על זכוכית:
בשלב הראשון טכניקה זו נראית כמעט זהה לטכניקה של הדפסת UVעל זכוכית.
אלא שבטכניקה זו עושים שימוש בדיו קרמי.
הדפסה על זכוכית בדיו קרמי העשוי פיגמנטי צבע, אבקת זכוכית וחומרים מקשרים נוספים מתבצעת ישירות על הזכוכית במדפסת בעלת משטח הדפסה חלק.
בשלב הבא ולאחר סיום הדפסת התמונה או התבנית הרצויה על פני הזכוכית הזכוכית המודפסת מוכנסת לתוך תנור לוהט בטמפרטורות גבוהות במיוחד אשר ממיס את פיגמנטי הצבע ואבקת הזכוכית אל תוך משטח הזכוכית ובתום ההלהטה נוצר משטח זכוכית חדש ואחיד בעל הצבעים והתכונות הרצויות.
יתרונות וחסרות של כל שיטה:
כמובן שהתהליכים השונים והחומרים השונים המשמשים לכל אחת מהטכניקות יוצרות גם יתרונות וחסרונות לכל אחת מהשיטות לייצור הדפסה על זכוכית.
השיטה הוותיקה ביותר נחשבת גם לזולה ביותר אבל לרוב נחשבת להכי פחות מומלצת, הכוונה היא כמובן לשיטת הסובלימציה.
אמנם בשיטה זו מתקבלת תמונה על זכוכית אשר עמידה למים אבל כאן פחות או יותר מסתיימים יתרונותיה שכן ברוב המקרים אינה מאריכה שנים ודוהה עם הזמן ואינה מגיעה לעזות והצבעים האפשרית בשיטות האחרות.
הדפסה על זכוכית במדפסת UV נחשבת לשיטה מומלצת יותר שכן גם שיטה זו נחשבת זולה יחסית אם כי בשיטה זו החלק האחורי של הזכוכית איפה שנמצא הדיו המוקשה נחשבת לרגישה לשריטות ומכות.
לכן שיטה זו מתאימה בעיקר למקומות שהן אין גישה לחלק האחורי המודפס של התמונה כמו חיפוי זכוכית לקירות המטבח או הארון לדוגמה.
הדפסה על נייר פוטו והצמדה לזכוכית היא ללא ספק השיטה המומלצת ביותר ככל שמדובר בתמונות לקירות הבית או המשרד.
גם שיטה זו אינה נחשבת ליקרה באופן מיוחד אבל התוצאה היא המרשימה ביותר עם החדות ועזות הצבעים הגבוהה ביותר.
חסרונה של שיטה זו היא שהנייר המודבק מאחורי התמונה אינו עמיד למים ולכן שיטה זו לא מתאימה לשימושי חוץ או לשימוש אשר יכול להיות חשוף למים כגון דלתות מקלחת.
שיטה זו חייבת להתבצע על ידי אדם מנוסה ומיומן על מנת לקבל תוצאה מושלמת וללא בועיות קטנות של אוויר העשויות להיקלע בין ההדפסה לזכוכית.
ההדפסה הקרמית על הזכוכית נחשבת לחדישה והיקרה מבין השיטות והיא מומלצת בעיקר בשימושי חוץ שכן הצבע אינו רגיש לשריטות והיא עמידה מפני גשם או רטיבות.
לשם כך שיטה זו משמשת גם להדפסה על דלתות מקלחת, דלתות כניסה לבנייני משרדים ועוד.
glassme הדפסה על זכוכית עם מסגרת אחורית