אם אתם חקלאים הידרופוניים בוודאי כבר הבנתם את כל היתרונות שטמונים בשיטה ההידרופונית וכיצד היא עדיפה על שיטת הגידול המסורתית בקרקע. אתם בוודאי כבר יודעים שעם מערכת הידרופונית ניתן ליהנות מיבול גדול יותר ובמקביל להזדקק לפחות קוטלי מזיקים.
אתם בטח כבר מבינים שבשיטת הידרו מקבלים יבול טעים יותר, בריא ומזין יותר, ואם אתם כבר מגדלים אוכל (ירקות, פירות, עשבי תיבול וכו') בוודאי שכבר שמתם לב לחסכון הגדול בהוצאות על אוכל. אך האם אתם מבינים שיש קשר הדוק בין איכות היבול לבין דיוק בנושא הדשנים?
למעשה הצלחת היבול של כל חקלאי הידרופוני תלויה במידה רבה באיכות הדשנים (איזה סוג?) בכמות הדשנים (כמה?) בתזמון העשרת הצמחים בדשנים (מתי?) ובאיזון רמות ה-PH. אם שוגים באחד מהממדים האלו, סיכוי גדול שניוותר ללא יבול או עם יבול נבול. אז איך דואגים שהצמחים בגינה ההידרופונית שלנו יקבלו את כל הדשנים הנחוצים להם? לומדים!
הרכבי דשנים בחקלאות הידרופונית
בין אם אתם עומדים להכין את הדשן בעצמכם ובין אם אתם מתכוונים לסור לכיוון הידרו שופ ושם לקנות דשנים מוכנים, אתם צריכים לדעת מה הוא הדשן, ממה הוא מורכב וכיצד כל רכיב בתערובת הדשן משפיע על הצמח.
הכירו את רכיבי המאקרו החיוניים בתערובות הדשנים. זרחן, אשלגן וחנקן. החנקן חשוב להתפתחות של עלי הצמח, הגזע שלו וכן תורם ליצירת תאים בצמח. הזרחן חיוני מאחר והוא מפתח את הניצנים ובשלב מאוחר יותר את הפרחים והפירות.
כמו כן, זרחן חשוב מאוד לבריאותם של השורשים. האשלגן הכרחי כי הוא משמש את תאי הצמח כקולטן לאנרגיה הנוצרת במהלך הפוטוסינתזה. עוד רכיבי מאקרו שחייבים להכיר הם סידן, מגנזיום וגופרית. אלמנטים דוגמת חמצן, מימן ופחמן חשובים אף הם אך הם ניתנים לצמח דך המים והאוויר.
הכירו את רכיבי המיקרו. על קבוצה זו נמנים אבץ, נחושת, מנגן, ברזל, בורון, כלור ומוליבדן – אלמנטים אלו נדרשים לצמח, אך בכמות קטנה יותר מרכיבי המאקרו. כל תערובת דשנים שנועדה לחקלאות הידרופונית חייבת להכיל את כל האלמנטים שמנינו כאן, מיקרו ומאקרו כאחד. וזה נכון בין אם אתם מתכננים להכין בעצמכם דשנים ובין אם אתם הולכים רכוש דשנים מוכנים בחנות הידרו.
עשה זאת בעצמך
אם ברצונכם להכין דשן ביתי בעצמכם תוכלו לעשות זאת בהחלט. לשם כך תצטרכו מלחי מגנזיום או מלחי מגנזיום גופרתי, אשלגן חנקתי, סידן גופרתי, אשלגן סולפט וסופר פוספט. כל הרכיבים הללו זמינים לרכישה בחנויות הידרו, באתרים ברשת ואפילו במשתלות רגילות.
קנה זאת בעצמך
אם אתם לא בעניין של הכנה עצמית של דשנים, אין בעיה. תמיד תוכלו לרכוש דשנים מוכנים בחנות ההידו הקרובה לאזור מגוריכם. מהר מאוד תגלו שמותגים איכותיים מוסיפים לדשנים קצת אקסטרה, כלומר מעבר לרכיבי המאקרו והמיקרו. על פי רוב חברות מקצועיות שמייצרות דשנים יעשירו את הדשנים שלהן גם ברכיבים אקזוטיים שיעזרו עוד יותר להתפתחות ולבריאות הצמחים.
ביניהם ניתן לציין חומצות הומיק, חומצות אמינו ומיקרואורגניזמים מועילים. בנוסף, החברות הללו מעבירות את הדשנים תהליכים שהופכים את הדשן לזמין יותר עבור הצמחים ברמה המולקולרית, מה שמבטיח ספיגה מרבית של הדשנים.
לבסוף, תמצאו בדשנים מוכנים טובים גם מעין מנגנון תיקון אוטומטי לאיזון רמות PH בכל פעם שהדשן מוזרם למים. דשנים אלו מבוססים על נוסחאות מדויקות והם יוצרים שחרור חכם של מולקולות חומציות ואלקליות שמתאימות את רמות ה-PH.