חשיבה וחשיבותה
מה מבדיל את האדם מן החיה? כישורי החשיבה והניתוח הן אולי ההבדל החשוב ביותר בין האדם המודרני לאבותינו הפרימיטיביים. יכולותינו הקוגניטיביות הן חלק כה אינטגרלי ובסיסי ממי שאנחנו שלרוב אין אנו מקדישים מחשבה לערך הייחודי שלהן. לכן, אין אנו יודעים מה היה בידינו לפני שאנו מגלים כי איבדנו אותו. כישורי החשיבה שלנו מתדרדרים עם הזמן, ואין מנוס מזה. בעיקר בכל הקשור לקליטתו וזכירתו של מידע חדש ניכרת ירידה משמעותית, אם כי הדרגתית. דוגמא מובהקת לכך היא למידת שפות – בגיל צעיר אנחנו קולטים ולומדים שפות ביתר קלות מאשר בגילאים מתקדמים יותר, ולא מדובר בפערי גילאים מאוד גדולים.
שנים בודדות מפרידות בין ילדים שניתן לדמותם לספוגי שפה לבין אלה שכבר מתקשים ללמוד שפות נוספות או אפילו את החוקיות המעמיקה יותר של השפה בה הם שולטים. ההתדרדרות הזו היא חלק טבעי ובלתי נמנע מהתפתחות המוח, אולם אין זה אומר שכל מה שנותר לנו הוא להשלים איתה. ניתן לפתח כישורי חשיבה ולשמרם לאורך זמן בצורה יעילה, פשוטה ומהנה, ואין גיל צעיר מדי להתחיל
חשיבה ומשחקי זיכרון
משחקים חשיבה שונים, כאלה שמפעילים את "גלגלי השיניים" וגורמים לנו לאמץ את המוח ולאו דווקא את השרירים, ידועים כגורם חשוב בפיתוח הכישורים הקוגניטיביים של ילדים ובמיתון התדרדרותם בגיל המבוגר. משחקי זיכרון נפוצים מאוד בתחום משחקי החשיבה ומגוונם הרחב מהווה באר אינסופית כמעט של פעילויות שיאתגרו את השכל וישמרו את תפקודו ואת כישורי החשיבה ברמה ראויה.
משחקי רצפה פשוטים להפעיל ולתרגל כמעט את כל החושים – משחקי זיכרון צליל יעבדו על השמיעה המוזיקלית, משחקים ויזואליים על הראיה ומהירות התגובה וכן הלאה. ישנם אפילו משחקים שמתפעלים את חוש המישוש, תאמינו או לא. המשותף לכולם הוא שהם מפעילים את הראש ועוזרים לשפר את כישורי החשיבה, אולם לא רק בזה תרומתם באה לידי ביטוי.
שיפור זיכרון
ככל שאנו מתבגרים, לא רק למידת מידע חדש הופכת לאתגר גדול יותר. גם הזיכרון שלנו מתדרדר לאיטו ולפתע פתאום אנו מגלים כי אנחנו מתקשים לזכור דברים שידענו. גם זה חלק מתהליך המיתון בכישורי החשיבה שאין מנוס ממנו. וכאן יתרונם הבולט השני (ואולי המרכזי) של משחקי זיכרון. שיפור זיכרון הוא תהליך מתמשך וחשוב מאוד בכל שלבי החיים ובעיקר בגיל המבוגר. פעילויות ומשחקים לשיפור זיכרון ימתנו את ההשפעות השליליות על החשיבה והפעילות הקוגניטיבית בגילאים מתקדמים ויעזרו לשפר את איכות החיים לאין ערוך.
בגילאים צעירים יותר פעילויות שיפור זיכרון יתבטאו לא רק בשימור הכישורים הקוגניטיביים בשלבים מתקדמים יותר של החיים, אלא גם בפיתוח כישורי החשיבה ושיפור זיכרון לטווח קצר וארוך כאחד. בעולם שבו המכשיר הסלולרי זוכר בשבילנו את כל מספרי הטלפון הדרושים, היומן זוכר את כל התוכניות והמחשב זוכר את כל הרשאות הגישה והסיסמאות (ובכלל, מבצע עבורנו רבות מפעולות החשיבה), עלינו לתרגל את המוח אקטיבית בפעילויות לשיפור זיכרון, ומשחקי זיכרון עומדים היטב במשימה.