אחת מהנחות היסוד הנכונות לגבי טיפול בעצירות הוא שקל יותר למנוע אותה מאשר לטפל בה כשהיא כבר קיימת. ברגע שהאדם מבצע יציאות בצורה סדירה, אוכל מספיק מזונות עשירים בסיבים תזונתיים, שותה כמות של מים מספקת ביום על פי צרכיו וכן מקפיד על פעילות ספורטיבית, ניתן להניח שהוא ימנע את הופעת תסמיני עצירות כרונית.
למרות שפעילות ספורטיבית הוכחה כעוזרת בתפקוד של המעיים בגוף, עד כה לא הוכח קשר ישיר בין פעילות שכזו ליעילות טיפול נגד עצירות. ואולם,כפי שכבר הוכח, אף שברוב המקרים של עצירות תרופות הן הפיתרון המתאים נגד עצירות, לעיתים ניתן לפתור את הבעיות גם בתוך הבית דרך שינויים בהרגלי התזונה האמורים לעזור נגד עצירות.
במקרים רבים של התפתחות תסמיני עצירות תרופות שהמטופל נטל הם הסיבה לכך. משככי כאבים אופיאטים המבוססים על אופיום וכן תוספי מזון מסוימים נמנים על כאלה שעשויים לגרום להופעת תסמיני עצירות כרונית. כמו כן, במקרים רבים שמתפתחים תסמיני עצירות תרופות נגד דיכאון עשויות להיות הסיבה לכך.
כמו כן, לעיתים מופיעים תסמיני עצירות כרונית הם כפעילות נלוות של תת פעילות בלוטת התריס. המומחים מגדירים כיום את העצירות כתופעה בה מתקיים קושי במתן צואה – למרות חילוקי דעות בהקשר לסימפטומים, נמצא שיש להתחיל טיפול נגד עצירות ברגע שהאדם מדווח על ירידה בתדירות היציאות וכן קשיים או כאב במהלכם.
המומחים מצביעים על קשר ישיר בין עצירות ובין צריכת נוזלים וחשוב במיוחד להקפיד על שתייה מספקת וכן להגדיל את כמות הסיבים בתזונה היומית. כחלק מתהליך טיפול בעצירות, מומלץ לצרוך כמות מספקת של מים ביום. פעילות גופנית משפרת את תפקוד המערכות בגוף ובכללן מערכת העיכול, אם כי אין עדויות שפעילות גופנית מועילה במקרי עצירות כרונית.
לסיכום, המומחים מצביעים על קשר ישר בין התפתחות תסמיני עצירות לשתיה לא מספקת של מים. עצירות כרונית מוגדרת ככזו המופיעה במשך כשלושה חודשים ברצף. במקרים של הופעת עצירות תרופות שונות עשויות להיות הסיבה לכך, כמו גם מאפיינים פסיכולוגים שונים. עם התחלת התופעה מומלץ לפנות לרופא על מנת להתאים תרופה אחרת למטופל.