תפקדיה של לשכת הוצאה לפועל השתנו מעט לאורך השנים, כאשר היום היא משמשת כגוף האחראי על כל ההליכים הקשורים לחייבים ולזוכים.
עד שנת 2009 שימשה ההוצאה לפועל כזרוע המבצעת של פסיקות בתי המשפט בתחום גביית חובות, כאשר ראש לשכת ההוצאה לפעול היה אחראי על ניהול הלשכה, על ביצוע החלטות בית המשפט ועל ההכרעה בנושאים שונים שהיו תחת סמכותו. ב-1.1.2009 נכנס לתוקפו תיקון 29 לחוק ההוצאה לפועל, שהרחיב את הגדרות התפקידים השונים בלשכת ההוצאה לפעול וגם את סמכויותיה השיפוטיות.
ההוצאה לפועל – סמכות ההכרעה בנושאי חובות כספיים
עד תיקון 29 שימשה ההוצאה לפועל, כאמור, כזרוע מבצעת של בתי המשפט לצורך גביית חובות החייבים בהתאם לפסיקותיהם. לאחר התיקון, בוטלה סמכות השיפוט של שופטי ורשמי בתי המשפט השלום בכל הקשור להוצאה לפועל, והועברה לראש ההוצאה לפעול.
למעשה, בעקבות תיקון 29 הופרדה לשכת ההוצאה לפועל מהרשות השופטת והפכה לגוף עצמאי שאיננו רק ביצועי. כל סמכויות הפסיקה בנושאי ההוצאה לפועל הועברו לראש לשכת ההוצאה לפועל, וגם הגדרת תפקידו השתנתה. מעתה משמש ראש ההוצאה לפועל כ"רשם ההוצאה לפועל" ובמסגרת תפקידו הוא אחראי על ההכרעות וההחלטות בכל התיקים המונחים לפניו. עם זאת, ההוצאה לפועל איננה פועלת ביוזמתה ובאופן עצמאי כנגד חייב, אלא רק לאחר הגשת בקשה.
רשם ההוצאה לפועל
לרשם לשכת ההוצאה לפועל, העומד בראשה, ישנן היום סמכויות שיפוטיות ומנהליות רחבות ביותר. כל התיקים של ההוצאה לפועל מגיעים אל שולחנו של רשם ההוצאה לפועל, כאשר במסגרת תפקידו השיפוטי הוא רשאי בין השאר להוציא צווים, לזמן חייבים לחקירת יכולת, להכריע בנושאים שונים ולהוציא החלטות בכל הקשור לענייני חובות.
לרשם ההוצאה לפועל ישנה גם סמכות לעיין מחדש בהחלטות שניתנו בעבר ולשנותן בהתאם לצורך, כאשר נפלה בהן טעות או השתנו הנסיבות, לטובת כל הצדדים המעורבים בתיקים אלה.
ההוצאה לפועל – סמכויות נוספות
בנוסף לרשמי ההוצאה לפועל כוללות לשכות ההוצאה לפועל בעלי תפקידים אחרים האחראיים על מימוש החלטות הרשם, כדוגמת חוקרי הוצאה לפועל ומנהל לשכת ההוצאה לפועל. חוקרי ההוצאה לפועל הם אלה האחראיים על חקירת מצבו הכלכלי של החייב – של נכסיו, של הכנסותיו וגם של חובותיו. במסגרת תפקידם מזמנים לעיתים חוקרי ההוצאה לפועל את החייב לצורך "חקירת יכולת" מקיפה.
לאחר חקירה מקיפה זו מסכמים חוקרי ההוצאה לפועל את ממצאיהם בדוח מקיף המועבר לרשם ההוצאה. דוח חקירת היכולת משמש את הרשם לצורך הכרעות הוגנות ומאוזנות יותר, הן ביחס לחייב והן ביחס לזוכה. תפקידם של מנהלי לשכת ההוצאה לפועל הוא לבצע את החלטותיו של הרשם. למנהלי הלשכה אין כל סמכות לערער על החלטות אלה אך יש להם סמכויות רבות מבחינת ביצוע ההכרעות, החל מאחריות על כל סדרי המנהל בלשכה שתחת חסותם וכלה בהאצלת סמכויות לצורך מימוש חובותיו של חייב.