רואה החשבון - הגדרת תפקיד ותחומי אחריות
תפקידו של רואה החשבון הוא לוודא את תקינותו של הדיווח הכספי של חברה, עמותה או כל לקוח המנהל פעילות כספית מול רשויות המיסים.
במסגרת תפקיד זה רואה חשבון אחראי על כל אחד מהפרמטרים הבאים:
1) תקינות דיווח - רואה החשבון אחראי על הכנת דו"חות רווח והפסד למס הכנסה ובמקרים של חברות המונפקות בבורסה, גם על הכנת דו"חות רווח והפסד רבעוניים. דו"חות אלו נועדו לתת למשקיע או למס הכנסה ידיעה על הכנסות והוצאות החברה ולקבל תמונת מצב אמינה על חוסנה הכלכלי של החברה. כמו כן, רואה החשבון אחראי על דיווח דו"ח מאזני שנתי בו מפורטים נכסי החברה, התחייבויותיה וההון המצוי ברשותה. במקרים של חברות הפועלות בשוק הבינלאומי, תפקידו של רואה החשבון כולל גם התאמת הדו"חות הכספיים לשיטות הדיווח הנהוגות במדינות הרלבנטיות וכן לוודא תקינות של חיוב חברות עבור שירותים ומוצרים הנמכרים בין חברת אם לחברת בת או להיפך. תחום זה מכונה - מחירי העברה.
2) נאותות דיווח - רואה החשבון אחראי על דיווח מהימן לרשויות המיסוי הן לגבי תקינות ההכנסות והן – על ההוצאות המדווחות כחלק מהפעילות העסקית. פעילות זו חופפת בחלקה לסעיף הראשון אך בעוד שתקינות הדיווח מתמקדת בהכנה נאותה של הדו"חות השונים, הנאותות עוסקת בתקינות האסמכתאות המרכיבות את הדו"ח. כך למשל, תפקידו של רואה החשבון למנוע דיווח על הוצאות שאינן משויכות לפעילות העסקית (לדוגמא, לקוח היוצא לחו"ל למטרות פרטיות אך מבקש להכיר בהוצאות הנסיעה בתואנת שווא של נסיעה עסקית) כמו גם בדיקה שההכנסות מקורן בפעילות עסקית חוקית (ואינן תוצר של הלבנת הון).
3) פיקוח ושליטה על הקצאת המשאבים הכלכליים - אחד מההיבטים הכלכליים החשובים ביותר בניהול עסק הוא פיקוח ראוי של תזרים המזומנים. תפקידו של רואה החשבון לאתר רכישות או פעילות עסקית שאינה עומדת בקנה אחד עם משאביה הכלכליים של החברה או העמותה. תפקידו של רואה החשבון לאתר פעילויות המהוות נטל על ההוצאות בהיקף אשר יכול לפגוע באופן מהותי בעמידה בהתחייבויותיה של החברה ולהתריע על כך מבעוד מועד.
4) דיווח והפרשת תשלומים שוטפים ע"פ החוק - רואה החשבון המוסמך ע"י מועצת רואי החשבון (אשר כפופה למשרד המשפטים) מחויב להעביר תשלומים לרשויות המיסים הן על הפרשה מהרווח הנקי (אם קיים) והן על הפרשה לביטוח לאומי, הפרשת מס ערך מוסף (סכום המע"מ מההכנסות בניכוי סכום המע"מ מההוצאות) וכד'.
דגשים על תפקיד רואה החשבון
מחויבות לרשויות - רואה החשבון מחויב ראשית כל לרשויות החוק ורק לאחר מכן ללקוחותיו. קרי, בניגוד לבעלי מקצועות חופשיים כמו עורכי דין, פסיכולוגים וכו', מידע שלקוח חולק עם רואה החשבון שלו כמו גם מסמכים רלבנטיים אינם חסויים בפני גורמי החוק ורואה החשבון מחויב לדווח אם הוא חושד שלקוחו מעלים מס, מלבין הון או עבור על תקנות שונות.
לקיחת אחריות - רואי חשבון הם שומרי הסף של המשק העולמי משום שהם אמונים על תקינות הדיווח של החברות והארגונים השונים. אי לכך, רואי החשבון נושאים אישית באחריות לדיווח שגוי ומשלמים, כספית ומקצועית, על טעויות בדיווח. משמעות לקיחת האחריות באה לידי ביטוי בכך שעל משרד רואה חשבון חל איסור להיות חברה בע"מ. פירושו של דבר הוא שמשרדי רואי חשבון שהורשעו בדיווח לקוי, משלמים על כך מכיסם הפרטי. הדוגמא הבולטת ביותר לכך היא חברת אנרון שביצעה רכישות של חברות ונכסים שונים בכדי להקשות במכוון על הבנת הדו"ח הכספי ולדווח על הכנסות מופרזות בכדי לבצע העלאה מלאכותית של ערך המניות. דיווח לקוי זה הביא לפירוקה של החברה ולפירוק משרד רואה החשבון (ארתור אנדרסן) שטיפל בדו"חותיה הכספיים.
מחויבות מקצועית - האחריות הנילווית לתפקיד ראיית החשבון הפכה את המקצוע לאחד המורכבים ביותר להסמכה בו. רואה חשבון מחויב לסיים ארבע שנות לימוד, שנתיים של התמחות במשרד רואי חשבון וכן לעבור שני מבחנים של לשכת רואי החשבון בהם הוא נדרש להפגין ידע נרחב הן במושגים כלכליים והן בסוגיות חשבונאיות. ללא סיום ההתמחות, הצלחה במבחנים וסיום מלא של התואר, לא ניתן לעסוק בראיית חשבון בישראל.
רואי חשבון - לא רק כורח אלא אמצעי
רואה החשבון הוא כורח לכל חברה או ארגון הפועלים מול רשויות המיסים אולם אין הדבר אומר שלא ניתן להפיק תועלת משירותיהם. עסקים רבים משתפים את רואי החשבון בהחלטותיהם העסקיות כדי לוודא שהפעילות העסקית מתבצעת ע"פ התקנות הקיימות בשוק וכן שהיא עומדת במסגרת המשאבים של העסק.
רואה החשבון משרת את האינטרסים של בעל העסק (כולל שמירה על חסיון הנתונים) כל עוד אלו אינם סותרים את מחויבותו לרשויות המיסוי.