החלת המשפט הציבורי על חברות ממשלתיות
כל הדיון הזה היא חלק מהניסיון להתמודד עם החיה הזאת של החברה הממשלתית
בהצעות החוק חשבו להכליל את חובת השוויון. סעיפים אלה הושמטו. אין חובה מפורשת לפעול בשוויון אבל ס' 4 אומר שהממשלה רשאית להחיל את המשפט הציבורי על סוג מסוים של חברות ממשלתיות ומזה אפשר לקרוא הסדר שלילי שכל עוד זה לא קרה המשפט הציבורי אינו חל. הנחה זו מתחזקת כאשר קורים את ס' 2 לחוק החברות הממשלתיות - אלא אם נקבע אחרת דיני התאגידים הרגיל חל על חברה ממשלתית. הפסיקה סירבה להחיל את המשפט הציבורי על חברות ממשלתיות אבל בפס"ד במיקרודף החליטו להחיל חובות פרטיות שחלות על חברה ממשלתית וחלות גם על חברה פרטית, אבל החובה הפרטית כפופה לדיני המשפט הציבורי. מעכשיו עקרונות המפשט הציבורי יתחילו לחול גם על חברה ציבורית. בפס"ד בזק ראינו את יישום ההלכה. במיקרודף, כמו בבזק, לא אמרו שכל חברה ממשלתית כפופה למשפט הציבורי אלא חברות שמספקות מוצר ציבורי ויש להם אופי ציבורי בדומה למסחר בזהב.
השופט אריאל בפס"ד עמידר - המשפט הציבורי חל על חברות ממשלתיות, והוא לא מסייג.
נוצרה מגמה שיש להחיל על יותר חברות ממשלתיות את המשפט הציבורי. דוגמה לכך היא דיני המכרזים - מחילים את המשפט הציבורי בצורה נוקשה יותר כאשר מדובר במכרז של חברה ממשלתית.
בכל המגמה הזאת יש פס"ד שלא מתיישב עם המגמה הזאת:
דב"ע מפעלי ים המלח נ' שינין:
העובדות: פס"ד של בית הדין הארצי. חברת מפעלי ים המלח היתה חברה ממשלתית. היא קורה מחצבים ומעוניינת לפטר אחד העובדים הבכירים שלה. הוא רצה להיות מנכ"ל ולכן פיטרו אותו. היה חוזה שאמר שניתן לפטר בלי עילה תוך זמן מסוים. ניתנה לה זכות חד צדדית לסיים את חוזה העבודה. המנכ"ל המיועד רץ לבית הדין לעבודה וטען שהם לא יכולים לפטרו כמעביד רגיל כי החברה היא לא מעביד רגיל והיא לא משחקת משחקים, מדובר בחברה ממשלתית והם לא יכולים להתנהל בשרירות לב וצריכה להתנהג בתום-לב והגינות.
ההחלטה: בית הדין מפנה לדברים של פרופ' ברכה. ברכה אומר שיש להחיל את כל המשפט הציבורי על כל החברות הממשלתיות. פרופ' גרוס גם מצוטט והוא אומר שהוא לא מקבל את הדברים של ברכה ויש להבחין בין חברות שקיבלו זיכיון של הממשלה ועליהם יש להחיל את המשפט הציבורי לבין חברה ממשלתית עסקית שעליה אין להחיל את המשפט הציבורי.
בית הדין אומר שהוא יחיל את המשפט הציבורי על חברות ממשלתיות ש:
•1. קיבלו זיכיון מהממשלה
•2. שמספקות שירות חיוני לציבור
•3. השירות נוגע לכלל האוכלוסייה בישראל.
המרצה חושב שהפס"ד הזה הוא החריג והמגמה היא להחיל את המשפט הציבורי ולפחות העקרונות היסוד שלו על כמה שיותר חברות ממשלתיות.