עצירות היא בעיה נפוצה ובהחלט לא נעימה. לא מדובר במחלה אלא בסימפטום ואין הגדרה ברורה של עצירות. ככל עצירות מוגדרת כירידה בתדירות היציאות או יציאות המלוות בקשיים ובכאבים. החדשות הטובות הן שברוב המקרים מדובר בבעיה זמנית ושהצעדים הדרושים לשם טיפול בעצירות הם קלים ופשוטים.
סימפטומים של עצירות
יש מי שסבורים שאם אין להם יציאה ביום הרי שהם סובלים מעצירות. אבל למעשה התדירות הנורמלית של יציאות משתנה מאדם לאדם ונעה בין שלוש פעמים ביום לשלוש פעמים בשבוע. עצירות, כאמור, מוגדרת כירידה בתדירות היציאות. בנוסף יציאות המלוות בכאבים או בקשיים וכן צואה קטנה ויבשה מאפיינים עצירות. יש גם מי שמדווחים על תחושת נפיחות בבטן, בחילה או חוסר תיאבון ואף כאבי ראש.
צעדים נגד עצירות
· באופן כללי טיפול בעצירות מתחיל לרוב בשינויים פשוטים באורח החיים ובתזונה.
· מומלץ להקפיד על פעילות גופנית סדירה. חצי שעה של פעילות מתונה מדי יום תסייע להסדרת פעולת המעיים.
· חשוב גם להקפיד על שתייה מספקת של נוזלים. המים מסייעים ליצירת צואה שקל לגוף לסלק וכדאי לשתות 10-8 כוסות מים ביום.
· תזונה עשירה בסיבים מועילה נגד עצירות ולמניעתה. נסו לאכול פירות כקינוח או לנשנש ירקות בין הארוחות ועברו לדגני בוקר מלאים.
· לא להתאפק. התאפקות ממושכת יכולה לחריף מקרי עצירות.
צעדים אלה יועילו, כאמור, לרוב מי שסובלים מעצירות. כאשר הסימפטומים של עצירות מופיעים במשך שלושה חודשים העצירות מוגדרת בתור עצירות כרונית. במקרה כזה הצעדים שפורטו לרוב לא יספיקו כדי לפתור את הבעיה, אם כי הם יועילו גם למי שסבול ממקרה של עצירות כרונית.
בשוק יש מגוון תכשירים נגד עצירות, אך שימוש בתרופות משלשלות לאורך זמן אינו מומלץ שכן הסבירות שתצטרכו להגדיל את המינון עולה ויורדת הסבירות שהמעיים שלכם יתפקדו באופן תקין ללא סיוע של תרופות. תרופות המבוססות על פוליאתילן גליקול (כמו נורמלקס) הן יוצאות דופן מכיוון שאינן גורמות להתמכרות ולעצלות של המעיים וניתן להשתמש בהן לזמן ממושך.