לפני מספר ימים צדה את עיניי כתבה שהתפרסמה ב YNET תחת הכותרת: "פעילות גופנית מסייעת לרדת במשקל? לא תמיד", מאת עופר קיס. למען האמת לא מיהרתי לקרוא את הכתוב אלא פשוט ישבתי מול הכתבה מהרהרת ב"מטופלים" שלי, במשתתפי הסדנאות בחברים וחושבת על התגובות שלהם לנושא.
פעילות הגופנית זה אחד הנושאים העולים על הפרק בשלב זה או אחר של המפגשים. לפעמים אני מעלה את הנושא מתוך היבט המודעות לגוף. כאשר הנושא עולה ע"י משתתפי הסדנאות או ע"י ה"מטופלים" שלי, הדגש הוא בדרך כלל על הקשר שבין פעילות גופנית לירידה במשקל. למען האמת, המוטיבציה של רוב האנשים איתם אני עובדת להתחיל להזיז את עצמם ולעשות פעילות גופנית היא המחשבה שזה מה שיגרום להם לרדת מהר יותר במשקל והאכזבה ממהרת להגיע. אכזבה מזה שהפעילות לא גרמה להם לרדת במשקל או אכזבה מעצמם שהנה הם שוב "מזייפים", לא יוצאים להליכה, לחדר הכושר או לכל פעילות אחרת עליה התחייבו. האמת היא שהרבה פעמים זה מוביל לשיחה פורה.
אם פעילות גופנית בעצם לא תורמת לירידה משמעותית במשקל, אז למה בעצם לעשות ספורט?
דרך הסתכלות חדשה על תרומת הפעילות הגופנית
כאשר אנו פונים לפעילות גופנית כדי שהיא "תוריד" אותנו במשקל יותר מהר, אנחנו בעצם עושים דיאטה, אנחנו באים ממקום לא נכון. הפעילות הופכת להיות מטלה, עונש, חובה. במקום להזיע הרי יכולנו לשבת ולראות טלוויזיה עוד כמה שעות, או סתם לפטפט עם חברים, או להכין ארוחת ערב. ולאט, לאט (כל אחד וה"לאט" שלו) אנחנו מתחילים להימנע, למצוא תירוצים למה דווקא היום לא נצא להליכה, לחדר הכושר, ליוגה וכו'. לכן, לפני שנצא לפעילות גופנית כדאי מאוד להבין למה היא תורמת, ולמה כל כך חשוב למצוא את הדרך שלנו אליה, ממקום של שמחה והירתמות.
ראשית, אנחנו לא עושים פעילות גופנית כדי לרדת במשקל. אנחנו עושים פעילות גופנית כי הגוף שלנו חשוב לנו. כי אנחנו רוצים למות בריאים. אנחנו עושים פעילות גופנית כדי שכאשר נרד במשקל יהיה לנו קל יותר לשמור עליו. אנחנו עושים פעילות גופנית כדי לעצב את הגוף שלנו, כדי לבנות מסת שריר. חשוב לזכור שככל שמסת השריר שלנו גדולה יותר אנו שורפים יותר קלוריות. אם אנחנו יורדים במשקל מבלי להעלות את מסת השריר אנו בעצם מדללים את השרירים שלנו והתוצאה, עלינו לעמול יותר כדי לרדת במשקל. זכרו! מסת שומן שורפת פחות קלוריות ממסת שריר.
נחיצותה ההכרחית של פעילות גופנית בחיינו
מחקרים מראים שכל עשר שנים נוספות בחיינו תורמות לירידה של 3-2% בחילוף החומרים. הדבר נובע בין היתר בגלל איבוד רקמת שרירי (שנובעת מחוסר פעילות גופנית). תהליך ירידה במשקל פוגע בצורה דרסטית במסת השריר.יותר מזה, 40 דקות של פעילות גופנית אותה מבצע אדם בעודף משקל הנמצא בכושר גופני נמוך, תגרום להוצאת 400-300 קלוריות בלבד!!!! משולש פיצה או 2 רוגעלך, אותם אנו אוכלים כפיצוי אחרי האימון. יחד עם זאת, מחקרים מראים שככל שאדם נמצא יותר בכושר הוא שורף יותר קלוריות. מחקרים גם מראים שפעילות גופנית תורמת לשמירה על המשקל, וממתנת את העלייה.
אנחנו עושים פעילות גופנית כי כולנו רוצים להראות במיטבנו גם כשאנחנו בני 60 או 70 או 80. וכאשר יש לנו מסת שריר גדולה (לאו דווקא של מר עולם) ואנחנו חטובים העור שלנו לא נתלה מעלינו ואנחנו נראים ולכן גם מרגישים מצוין עם עצמנו. ככל שמסת השריר שלנו גדולה יותר כך גם חילוף החומרים שלנו גדל, אנחנו שורפים יותר שומנים.
בנוסף, פעילות גופנית תורמת לנו גם להוריד את לחץ הדם (למי שיש לחץ דם גבוה), להוריד את התנגודת לאינסולין (לכן סוכרתיים חייבים לעשות ספורט), לשפר את פרופיל שומני הדם (משמע עוזר לנו להוריד את הכולסטרול הרע), להפחית את הסיכון ללקות במחלת לב. פעילות גופנית גם עוזרת לנו לשפר את הסיבולת לב ריאה, להפחית שומן האבדומינלי (שומן בטני), להפחית את אחוזי השומן באיברים הפנימיים ועוד דברים טובים.
המגוון רחב – צריך רק לבחור ולהתחיל לזוז
פעילות גופנית יכולה להיות כיף. פשוט תבחרו משהו שאתם אוהבים. זה יכול להיות לרקוד כמה פעמים בשבוע, ריקודי עם, סלסה, ריקודים סלוניים. זה יכול להיות חדר כושר אם אתם אוהבים, או יוגה מספר פעמים בשבוע, הליכות – אם אתם אוהבים ללכת, אומנויות לחימה, בקיצור כל דבר שמזיזים בו את הגוף. זה יכול להיות גם ללכת לעבודה ברגל או לחנות את הרכב במרחק 20 דקות הליכה ממקום העבודה, מהבית וכו'. אם אתם צריכים מצאו מסגרת, זה יכול להיות חבר איתו אתם קובעים, או חוג אליו אתם מחויבים. אתם יכולים להיזכר במה אהבתם לעשות כשהייתם צעירים יותר ורזים.
באופן אישי מאחר ואני אוהבת ללכת, תמצאו אותי לפחות 5-4 פעמים בשבוע צועדת/רצה על הטיילת של יפו, וכל בוקר אני עושה את 5 הטיבטים (סדרה של תרגילים), או מקפצת על הטרמפולינה מספר דקות. אז, במקום להגיד כשהייתי צעיר הייתי רזה, פשוט מצאו את הדרך שלכם להתחיל להזיז את עצמכם כמה שיותר מהר.