פוביות ספציפיות הינה הפרעת חרדה שבבסיסה עומד פחד ממצב ממוקד שבעל ההפרעה מאמין כי הוא מצב מסוכן. ישנן אינספור פוביות ספציפיות שלכולן משותפת האמונה כי המצב מעורר החרדה הינו מסוכן עד כדי סכנת חיים.
לצד פוביות נפוצות כגון: פחד ממעליות, מטוסים, רופאי שיניים או ג'וקים, ניתן למצוא גם פוביות נדירות כגון פוביות מציפורים, פוביות ממים וכו.
ילדים עלולים לחוות פוביות ספציפיות, שמוגדרות כפחדים עזים ובלתי רציונליים במצבים או מדברים מסוימים, (למשל, כלבים, דבורים, זריקות, חושך, מעליות, מנהרות, טיסות, וכו '). בילדים, היכולת להבין כי הפחד מעצמים כאלה הינו בלתי סביר, הינה מוגבלת. בד"כ, יגלו ילדים ומתבגרים הסובלים מפוביות ספציפיות מצוקה רבה כאשר יתעמתו מול אותם אובייקטים או מצבים מעוררי חרדה.
סימפטומים מרכזיים של פוביות ספציפיות
הימנעות ממצבים המעוררים את החרדה: הפחד מהאובייקט גורם לשיבוש משמעותי בשגרה היומיומית של הילד, בתפקוד במגרת הלימודים והמשפחה ופוגם בקשרים חברתיים. אצל ילדים, החרדה עשויה להתבטא בבכי, התקפי זעם, קפיאה במקום או היצמדות להורים.
בנוסף, ילדים עלולים לחוות תסמינים פיסיולוגים כגון דפיקות לב מואצות, קשיי נשימה, סחרחורת, בחילה, הזעה מוגברת (למשל, בכפות הידיים) ועוד לנוכח האובייקט או המצב מעוררי החרדה.
טיפול בילדים – פוביות ספציפיות
טיפול קוגניטיבי התנהגותי הוכח כיעיל בטיפול בפוביות ספציפיות, כגון פחד מכלבים, עכבישים, חושך, מחטים וכו'. טכניקות נפוצות כוללות הדרכה להרפיה, דמיון מודרך, חיזוקים חיוביים מההורים (למשל, שבח, תרשימי מדבקות), ומעקב צמוד של הילד והוריו על התנהגויות חיוביות של הילד.
בנוסף, הילדים לומדים לשנות את גישתם לגבי החרדה ולהחליף את המחשבות השליליות במחשבה חיובית, שתסייע להם בהתמודדות. הילדים לומדים גם, דרך תהליך של חשיפה בהדרכת פסיכולוג ילדים מומחה דרכים "בטוחות" להיכנס בהדרגה למצבים שהם בעבר נמנעו מהם בשל חרדה.
בד"כ, יתחיל טיפול קוגניטיבי התנהגותי בהבנה מפורטת של הבעיה, מתי היא מתרחשת, מה נעשה עד כה, האם ישנם נושאים אחרים הקשורים לבעיה, מה בהתנהגות העכשווית מחזק את הבעיה והאם כל הסימפטומים שלהם גורמת הבעיה הינם באותה עוצמה.
בשלב הבא מזוהים דפוסי החשיבה שעומדים במוקד הבעיה ומתפתח דיאלוג על מנת לנסות לתקן דפוסי חשיבה אלו בדפוסים מסתגלים יותר.
במקביל לשלב השני, שהוא קוגניטיבי מעיקרו, נבנית בטיפול הקוגנטיבי התנהגותי מעין טבלה הדרגתית של גורמי הבעיה שתאפשר חשיפה לגורמים מעוררי הקושי. החשיפה הינה הדרגתית ומתאמת לצרכי המטופל ויכולתו, על מנת לסייע בחשיפה משולבת בפעמים רבות למידה ותרגול של הרפיה שמאפשרת כלים להורדת החרדה.
עיקרו של טיפול קוגניטיבי התנהגותי הינו ביצוע החשיפה, חלקה עם פסיכולוג קליני בחדר וחלקה בין הפגישות וביצוע מעקב אחריה. לאחר שמבוצעת החשיפה במלואה והאדם לומד להתמודד עם גורם הפחד, מוקדשות מס' פגישות ללמידה וחיזוק של ההתנהגות החדשה ולמתן כלים שיאפשרו המודדות עם הבעיה בהמשך.