צניחה חופשית מהווה ספורט אתגרי לפיו קופץ הצנחן ממטוס בגובה של כ- 3700 רגל ונופל נפילה חופשית עד לגובה של 3500מטר. בגובה של 3500 מטר פותח הצנחן את המצנח על מנת להאט את נפילתו. במהלך צניחה חופשית כאשר המצנח פתוח,הצונח שולט ומנווט בעזרת שני הגאים בעזרתם הוא הוא יכול לכוון את עצמו ולסיים צניחה חופשית במיקום ספציפי על הקרקע. מועדוני צניחה חופשית מתקדמת צונחים מגובה של כ 4400 מטר.
בטיחות וסטטיסטיקות
על אף הגדרתה של צניחה חופשית כענף ספורט מסוכן, מצבים של מוות או פציעות הינם נדירים ביותר. בניגוד לדעה הרווחת,מרבית התאונות קורות לצנחנים מנוסים ולרוב בעת הנחיתה ולא בזמן צניחה חופשית עצמה. המצנחים כולם כוללים מצנח רזרבי אשר קופל על ידי מומחים ואושר על ידי גוף בקרה מיוחד הנקרא " הפדרצית צניחה חופשית " , בנוסף מצנחי צניחה חופשית מצוידים במד גובה ומערכת הפותחת את המצנח הרזרבי במידה ולא ניפתח מצנח עד לגובה של 900 רגל.
קורס צניחה חופשית
בעוד קיימות מספר טכניקות שונות ללימוד צניחה חופשית , המקובלת ביותר כיום נקראת AFF . במהלך הקורס עובר החניך סדרת צניחות בליווי מדריכים שמוודאים את ביצוע הטכניקות, מנחי הגוף השונים ופתיחת המצנח. במהלך קורס צניחה חופשית בטכניקה הזו, הצניחה נעשית מגובה של כ - 3700 מטר.
טכניקה נוספת ללימוד צניחה חופשית היא טכניקה המכונה AID . לפי שיטה זו הקפיצה מהמטוס תחילה היא מגובה נמוך יחסית והחניך קופץ לבד מהקפיצה הראשונה, הקפיצה הראשונה מבוצעת עם מצנחון פתוח (מצנח קטן האחראי על פתיחת המצנח הראשי). בכל שלב בטכניקת AID הקפיצה מבוצעת מגובה רב יותר על להגעה לגובה של 3700 מטר וביצוע צניחה חופשית מגובה זה.