העידן החדש בעולם הפטנטים
מאת: שמואל שי, ממציא בכיר ומנכ"ל חברת ג'נראל מרקטינג סולושיין
כשמנסים לחשוב מה תהיה ההמצאה הגדולה הבאה, נתקלים פתאום במעין "בלאק אאוט" שמונע מאיתנו להמשיך הלאה ואנו עוברים לחשוב כיצד לשפר המצאות קיימות.
אתם לא לבד, תחושה זו מאפיינת ממציאים ויזמים רבים מידי יום. התחושה הכללית היא שאין מקום לחידושים שישנו את העולם. את הגלגל כבר המציאו וכנראה שרשמו עליו גם פטנט אחד לפחות.
כיום, כל תחום בו תחפשו להיות חלוצים ולבוא עם רעיון חדש, תגלו מהר מאוד שמישהו כבר תפס את מקומכם. מילא תפס אבל גם דאג להניף שם דגל משפטי בדמות פטנט רשום.
זה לא סוד שכיום כבר לא תוכלו להמציא את הגלגל, אבל תתנחמו בעובדה שתוכלו לרשום פטנט על הוונטיל.
עשרות השנים שחלפו מאז החלו בשיטה המאפשרת לממציא לרשום פטנטים על המצאתו, ובכך להשיג זכויות שימוש בלעדיות בה, הביאו לכך שכל תחום אפשרי כוסה וגובה בפטנטים. במרבית הפטנטים הרשומים כלל לא משתמשים, והם נועדו כדי למנוע מגופים אחרים להשתמש בהם. כך קורה למשל בחברת מיקרוסופט שדואגת לרשום כל פרט קטן במערכות ובתוכנות שלה כפטנט. זה לפעמים מגיע למצבים אבסורדיים בהם נרשמים פטנטים על שימוש בלחצנים מסוימים במקלדת המחשב.
העובדה שככל הנראה כבר נרשם פטנט על הרעיון שלכם, לא אמורה לגרום לכם לוותר על הצורך להיכנס לתהליך של רישום פטנט, ובטח שלא לוותר על הרעיון.
אסור לוותר על רעיונות שהגיתם. כל רעיון שהוא, הנולד מצורך, רק יכול להועיל לאנושות ואולי גם לתגמל את בעליו. עם זאת, לא צריך למהר ולהחליט שאי אפשר לרשום פטנט על הרעיון שלכם.
"היום מגלים יזמים רבים שאי אפשר לרשום פטנט על רעיון כולו. כמעט ואין רעיון שאין מישהו בעולם שחשב עליו קודם, ולא רק בן אדם אחד", אומר שמואל שי, ממציא בכיר ומנכ"ל חברת GMS המתמחה בפיתוח פטנטים ובשיווקם. "אני לא מתכוון להביא יזמים וממציאים לכדי ייאוש, אך כשמגיע אלי יזם עם רעיון, אני יכול בקלות רבה למצוא 40 פטנטים על אותו הרעיון. הגישה שלי אומרת, 'למה שלא תהיה מספר 41. בוא תרשום גם אתה פטנט נוסף על הרעיון' ".
לדבריו של שי קשה היום להיות בעל פטנט למוצר כולו, והפטנטים נרשמים כיום על טכנולוגיה בתוך המוצר, על תהליכי עבודה שונים בייצור ואפילו על שורת קוד בודדת בתוכנה. לכל רעיון קיים וחדש, ניתן לרשום פטנט על זווית שעדיין לא נתגלתה בו. ולא רק פטנט אחד, אלא כמה.
שי טוען שלכל רעיון ובעיקר לרעיונות טכנולוגיים ניתן לרשום אף יותר מפטנט אחד. "נכון שהפטנטים יכולים להיות מאוד טריוויאליים ולעיתים אף קטנוניים, כמו במקרה של מיקרוסופט, אך כדאי מאוד לרשום פטנט על כל אחת מהטכנולוגיות ברות הרישום, זה חשוב מאוד לשלבים הבאים, ויעלה את ערכה של החברה".
למרות שלכאורה נראה כי מדובר ברישום טכני ומינורי בלבד, קיימת חשיבות רבה לרישום הפטנט. מכיוון שכאשר היזם נדרש לגייס הון להמצאתו, ככל שיהיו פטנטים רשומים רבים יותר ברשותו, כך הוא יזכה להערכה רבה יותר אצל המשקיעים.
הסיבה לכך היא שמשקיעים מעוניינים לסכן באופן מינימאלי את השקעתם ולכן הם רוצים שיהיו פטנטים רשומים שיגנו על המוצר הסופי באופן משפטי. הזכויות על הפטנט מונעות ממתחרים פוטנציאלים לחקות את המוצר באופן מדויק.
מעבר לכך, במקרים בהם המוצר אינו מצליח הפטנטים משמשים חלק מן הקניין הרוחני של החברה וניתן למכור אותם ולממש הכנסה שתמזער את הנזק, ואולי אף תייצר את הרווח שלא התקבל מהמוצר עצמו.