מהי עצירות?
עצירות מתרחשת כאשר המעיים לא מתפקדים ביעילות ותהליך סילוק הפסולת מהגוף הופך לקשה יותר. אין לה הגדרה חותכת אבל במקרי עצירות יש ירידה בתדירות היציאות הרגילה (המשתנה מאדם לאדם ונעה בין שלוש ביום לשלוש בשבוע באופן נורמלי), הצואה עשויה להיות קטנה, קשה ויבשה והיציאות עלולות להיות מלוות בכאבים גם אם הן סדירות.
עצירות היא בעיה נפוצה – כחמישית מהאוכלוסייה סובלת ממנה. כמעט כולם סובלים מעצירות מדי פעם אבל ישנן שתי קבוצת המועדות לסבול ממנה יותר והן זקנים ונשים.
מה גורם לעצירות?
ישנם גורמים רבים לעצירות ובהם תזונה דלה בסיבים, מחסור בנוזלים, מחסור בפעילות גופנית, דכאון או לחץ, שימוש יתר בתרופות משלשלות וכן בעיות בריאותיות שונות. כמו כן במקרים רבים של עצירות תרופות עלולות להיות המקור. עצירות יכולה להיות תופעת לוואי של תרופות רבות כגון משככי כאבים, במיוחד עם קודאין, נוגדי דכאון ונוגדי התכווצויות.
איך מטפלים בעצירות?
כאשר אנו מדברים על עצירות טיפול יכול לפעמים להיות קל ופשוט. תזונה עשירה בסיבים יעילה נגד עצירות אצל חלק מהאנשים. נסו לאכול מזונות עשירים בסיבים כגון פירות, ירקות, אגוזים, לחם ופסטה מקמח מלא וכן אורז מלא ודגני בוקר מלאים. נסו לכלול מזונות עשירים בסיבים בכל ארוחה. הגדלת כמות הסיבים בתזונה עוזרת בעיקר במקרים לא חריפים של עצירות.
כמו כן במקרים של עצירות טיפול יכול להסתייע בשינויים באורח החיים ובראשם שיגרה ואכילה סדירה והקפדה על פעילות גופנית.
מה לגבי תרופות?
לא בכל מקרה של עצירות תרופות הן הפתרון אך אם שינויים בתזונה ובאורח החיים אינם מועילים יש בשוק מגוון של תכשירים נגד עצירות. תרופות המבוססות על פוליאתילן גליקול מומלצות בגלל שאינן גורמות להתמכרות ולעצלות של המעיים וניתן להשתמש בהן לשם טיפול בעצירות לזמן ממושך.