כולנו צריכים לעבוד על מנת להתקיים. אבל מה לגבי מקרים בהם העבודה מביאה לנו לפגיעות גופניות, לעיתים מסכנות חיים? המונח "מחלת מקצוע" משמש לתאר מחלות בהן לוקה אדם מסוים במהלך עבודתו, ובגלל תנאי העבודה או אופיה. זוהי לא פגיעה חד פעמית, אלא כזו המתפתחת לרוב לאורך הדרגתי.
כיום, ניתן למנות לא מעט מחלות מקצוע מהסוג הזה. מהן הנפוצות ביותר?
סרטן
במקרים רבים, מחלת מקצוע תיגרם עקב חשיפה ממושכת לחומרים ביולוגיים וכימיים. לכן, לא מפתיע שאחת ממחלות המקצוע השכיחות ביותר היא סרטן, על סוגיו השונים. לא קשה למצוא לכך דוגאות: שרברבים וחשמלאים, למשל, עלולים לחלות בסרטן המזותליומה, עקב החשיפה המוגברת שלהם לאסבסט. קברנים, דוגמא נוספת, נמצאים בקבוצת סיכון לחיות בלוקמיה – במקרה הזה, תביא לכך החשיפה לפורמלדהיד (פורמלין), חומר המשמש, בין השאר, לשימור הגופות.
מחלות ריאה
מחלות הריאה, הנגרמות אף הן עקב חשיפה ממושכת לחומרים מסוימים, מהוות סוג נוסף של מחלות מקצוע. פועלים ועובדי בניין המתעסקים רבות במלט יכולים לפתח את המחלה סיליקוזיס ("צורנת"), וזאת עקב שאיפתה לגוף של אבקת הסיליקה. כורי פחם נמצאים אף הם בסיכון לחלות בפנאומוקוניוזיס, מחלת ריאה הנגרמת מחשיפה לאבקת הפחם.
פגיעה בשמיעה
המשוואה בנוגע לרעש היא פשוטה: עבודה ממושכת בסביבות רועשות במיוחד, ללא אמצעי המיגון המתאימים, עלולה להביא לירידה של ממש בשמיעה, לצפצופים באוזניים ("טינטונים") ועוד. כאן, רשימת מקומות העבודה המסוכנים ארוכה עוד יותר, וכוללת, בין השאר, מפעלי תעשיה, נמלים, מסגריות ונגריות.
פריצת דיסק
לא מעט עבודות בעת הנוכחית מבוססות על הרמת משאות כבדים, ובכלל – עומס רב על הגוף. מכאן, שפגיעות שונות בגב, ובכלל זה פריצת דיסק או שברים בחוליות, עלולות בהחלט להיכנס לתמונה. מחלת מקצוע זו נפוצה בעיקר בתחומי הסבלות, ההובלות, הניקיון או התעשיה.
גזזת
בשנים 1946 עד 1960, נערכו בישראל טיפולי הקרנת רנטגן להתמודדות עם מחלת עור בשם גזזת, שהייתה נפוצה דאז עקב תנאי התברואה הירודים והצפיפות הרבה. אלא שהתברר כי טיפולים אלה הביאו למספר סיבוכים חמורים, ובכלל זה גידולים במוח, בגולגולת, בבלוטות הראש או בבלוטות התריס, סרטן הדם, התקרחות ועוד. עבור הסובלים מכך, שלקחו חלק בטיפולים, ניתן פיצוי חד פעמי, וכן קצבה חודשית (כאשר אחוזי הנכות גבוהים מ-40%).