החוק לאיסור לשון הרע, בבסיסו הוא חיובי ביותר. המהות מאחורי החוק הזה באה להגן על שמו הטוב של אדם באמצעות איסור פרסום פרטים שליליים, כינויים או נתונים כוזבים אודותיו. בשנת 2011, אושר בפעם הראשונה תיקון לחוק, שמטרתו להתאים את החוק הלתקדמות ולהתפתחות בתחום האינטרנט. אם כן, מה הם עקרונותיו של חוק לשון הרע, מהם התיקונים החדשים ומדוע הם רלוונטיים לכולם?
זכויות בסיסיות
חוק לשון הרע חוקק בכדי לאזן דיסוננס ופער עקרוני בין שתי זכויות בסיסיות להן זכאי כל אדם במדינה דמוקרטית. הזכות הראשונה: זכותו של כל אדם לשמירה על שמו הטוב על פרטיותו ועל כבודו. ומול זה הזכות השניה לחופש הביטוי ולביקורת ציבורית.
חוק איסור לשון הרע, מבהיר ומעביר קו ברור בין העברת ביקורת ציבורית על אדם ועל מעשיו, לבין מידע כוזב או כינויים שליליים אשר פוגעים בכבודו של האדם, מבזים ומעליבים אותו שלא לצורך ומוציאים דיבתו רעה. אדם שמוצא עצמו נפגע, יכול לתבוע פיצויי נזיקין מהמפרסם. במקרים מסויימים העברה אף יכולה להפוך לעבירה פלילית.
כאשר פרסום דבר מה נועד לבזות, להשפיל ולפגוע באדם מדובר בהוצאת
בכדי לאפיין פגיעה בכבודו של אדם ואף הוצאת דיבה, יש לזהות פרסום שעלול לבזות, להשפיל או לפגוע באדם באיזה שהוא אופן. כמו כן, חשוב לציין כי לא כל ביקורת שלילית מוגדרת בתור לשון הרע במידה והיא אמיתית ויש בה עניין ציבורי חשוב, או שמא פורסמה בתום לב.
לכולם יש במה
בשנים האחרונות, עולם התוכן השתנה מאוד וכיום ניתן להפיץ מידע מעניין ורלוונטי לכל מחשב או טלפון חכם עם אינטרנט בלחיצת כפתור אחת. כך ניתן לעשות באמצעות תגובות על כתבות, הנקראות טוקבק, פרסום נתונים בבלוג, אתר אינטרנט, וידאו ועוד. כמו כן, כיום, באמצעות הרשתות החברתיות, יכול אדם לפרסם מידע שיגיע באותו רגע לכל חבריו ובכך שיגיע למאות גולשים בשניות.
בעקבות המצב החדש שבו רשת האינטרנט מאפשרת שיתוף מידע מהיר, פשוט בתפוצה רחבה כל כך ואף בעילום שם, אנשים רבים ניצלו את האפשרות לרעה ופרסמו פרטים כוזבים או שליליים באופן אנונימי. בעקבות זאת, התעורר הצורך בתיקון החוק ללשון הרע.
החמרת סנקציות
על פי החוק הבסיסי, ניתן היה לתבוע גורמים על לשון הרע גם ללא הוכחת נזק בעבור סכום של עד 50,000 ₪. לעומת זאת, בתיקון לחוק לשון הרע ניתן לתבוע גורמים על פרסום מידע שלילי בעד פי שישה מהסכום הקודם, 300,000 ₪ ללא הוכחת כל נזק.
כמו כן, תיקון נוסף רלוונטי לאמצעי התקשורת שיפרסם את לשון הרע, בין אם בטלוויזיה, רדיו, עיתון או אתר אינטרנט. על פי התיקון, הגורם התקשורתי יחויב לאפשר לנפגע לפרסם את תגובתו המלאה בדבר הפרשה ואם לא יעשה כן תוך זמן סביר, ניתן יהיה לתבוע אותו בסך פיצויים של עד 1.5 מיליון ₪.
הגשת תביעה
בכדי להגיש תביעה בשל בגנות לשון הרע, מומלץ לפנות אל מומחים בתחום. באמצעות עורך דין מקצועי ומומחה ניתן יהיה להעריך את גובה הפיצויים ואף להוכיח נזקים בכדי להרים אותם אל המקסימום. כמו כן, כיום ניתן להשתמש בשירותיו של עורך דין בכדי לקבל אישור מיוחד לחשיפת גולשים אנונימיים אשר פעלו על פי חוק לשון הרע.