עצירות היא הפרעה נפוצה ממנה סובלת כחמישית מהאוכלוסייה. עצירות היא סימפטום ואינה מחלה והיא מוגדרת באופן כללי כירידה בתדירות היציאות, המשתנה מאדם לאדם ונעה בין שלוש פעמים ביום לשלוש פעמים בשבוע. לא בכל מקרה של עצירות תרופות הן הפתרון, טיפול בעצירות יכול להיות פשוט ויש מספר צעדים שיכולים לסייע למנוע אותה. הנה כמה עצות.
סיבים. אחת מנקודות המפתח בטיפול בעצירות היא להגדיל את כמות הסיבים בתזונה. הסיבים יוצרים צואה קלה ומסייעים לפעולת המעיים. מזונות עשירים בסיבים כוללים קטניות, פירות וירקות טריים וכן מוצרים מדגנים מלאים כמו פסטה או לחם מקמח מלא או דגני בוקר מלאים.
נוזלים. כאשר רוצים להימנע מעצירות חייבים להקפיד על שתייה מרובה של נוזלים. כ-10 כוסות מים ביום יסייעו ליצירת צואה רכה שלגוף קל להיפטר ממנה.
פירות וירקות. בנוסף לסיבים שהם מכילים, פירות וירקות גם כוללים חומרים המסייעים למערכת העיכול להיפטר מרעלנים.
מזון טבעי ולא מעובד. העדיפו מזון טרי ופשוט והשתדלו להימנע ממזון המורכב בעיקר מעמילן וסוכר כמו עוגות ועוגיות. אם מתחשק לכם לנשנש העדיפו מזון המספק סיבים כגון דגני בוקר. מיצים מפירות טריים יעילים בטיפול נגד עצירות והם מקור מצוין לסיבים.
פעילות גופנית. פעילות גופנית על בסיס יומי ידועה כמסייעת להקלה על עצירות ומסייעת לפעילות תקינה של כל מערכות הגוף, כולל מערכת העיכול.
לא להתאפק. התעלמות מהצורך ללכת לשירותים עלולה לגרום לעצירות. רצוי להרגיל את הגוף לפעולות מעיים בזמנים קבועים כמו בבוקר או לאחר ארוחות. גם אם אתם עסוקים על תתעלמו מהצורך ללכת לשירותים שעלול לאורך זמן להתפתח לעצירות.
אם הצעדים המוצעים לשינויים בתזונה אינם עוזרים ואתם עדיין תקועים עם עצירות טיפול תרופתי הוא דבר שיש לשקול. בשוק קיים מגוון של תכשירים ללא מרשם נגד עצירות טיפול שאינו גורם לשלשול. חלקם מושכים מים למעי ומקלים על פעולתו, אחרים מכילים סיבים בריכוז גבוהה וישנם גם חומרי סיכה המקלים על הצואה להחליק החוצה.
לא בכל מקרה של עצירות תרופות הן הפתרון ובכל מקרה טיפול בעצירות באמצעות שימוש קבוע בתרופות משלשלות אינו מומלץ ויכול אף להחמיר מקרי עצירות. ככל שזמן השימוש בתרופות מתארך עולה הסבירות שתצטרכו להגדיל את המינון ויורדת הסבירות שהמעיים שלכם יתפקדו באופן תקין ללא סיוע של תרופות. יוצאות דופן הן התרופות המבוססות על פוליאתילן גליקול שאינן גורמות להתמכרות ולעצלות של המעיים וניתן להשתמש בהן לטיפול בעצירות לזמן ממושך. בילדים כל טיפול תרופתי צריך להיות בהשגחת רופא.