עצירות היא ירידה בתדירות היציאות, קושי או כאבים במתן צואה וצואה קשה ויבשה. ברוב המקרים של עצירות ילדים לא יסבלו ממנה לאורך זמן ואין סיבה לדאגה יוצאת דופן.
ישנם גורמים בולטים המעלים את הסבירות לסבול מעצירות והם זהים אצל ילדים ומבוגרים: צריכה הלא מספקת של סיבים בתזונה, שתייה לא מספקת של נוזלים ומיעוט פעילות גופנית. ילדים נוטים יותר ממבוגרים להתעלם מהצורך ללכת לשירותים בשל בושה או חשש משירותים ציבוריים או פשוט בגלל שהם נורא שקועים במשחק. גם תרופות יכולות לגרום עצירות ילדים נוטים לצרוך פחות תרופות אך יש להביא זאת בחשבון.
התסמינים של עצירות כוללים היעדר יציאות במשך כמה ימים או יציאות קשות ויבשות, חוסר תיאבון, כאבי בטן ובמקרים חמורים בריחה של שלשול לתחתונים. תדירות היציאות משתנה בין שלוש פעמים ביום לשלוש פעמים בשבוע ולכן כל הורה צריך להכיר את ההרגלים של ילדיו כדי לשים לב מתי חלה ירידה בתדירות היציאות.
בגלל שמתן צואה בזמן עצירות יכול לגרום לכאב ילדים לעתים מנסים להתאפק ולהימנע מהליכה לשירותים, שימו לב לסימנים של כיווץ וחוסר מנוחה.
טיפול בעצירות אצל ילדים תלוי בגיל ובחומרת המצב. ברוב המקרים שינויים בתזונה יועילו נגד עצירות. הקפידו על הכללת מזונות עשירים בסיבים כמו פירות וירקות ודגני בוקר מלאים ועל שתייה מספקת של נוזלים. שימו לב גם לפעילות גופנית התורמת לפעולת מערכות הגוף והעדיפו משחקים אקטיביים.
עצירות כרונית עלולה להביא למצב בו אין ברירה אלא לתת לילדים תרופות נגד עצירות. מומלץ להיוועץ ברופא בגלל שתכשירים משלשלים יכולים להיות מסוכנים לילדים.
אצל תינוקות טיפול בעצירות באמצעות תכשירים צריך להעשות רק בהתייעצות עם רופא.