שבועות בפורטל הפעלות לילדים "את זה"
בשנות ילדותי התנהל בין הוריי ויכוח עיקש לקראת חג השבועות: האם נכון לאכול גבינות בערב שבועות, או רק בבוקר החג. אמי גרסה כי בבית הוריה נהגו לאכול ארוחה חלבית גם בערב החג וגם למחרת (כדי לחסוך ולהגיש את שאריות ארוחת הערב בבוקר...). אבי ז"ל, שגייס את המסורת היהודית להוכחת צדקתו, טען שאומנם נאמר בכתובים "חלב ודבש תחת לשונך", אך שמחת חג חייבת לכלול בשר ויין, ולכן בערב החג צריך לאכול ארוחה בשרית. אמי התגוננה כנגד טיעונים אלו בנימוק כי בכל חג אוכלים ארוחה בשרית, ואם יעשו כך גם בחג שבועות, יאבד החג את ייחודו.
בכל מקרה, אנחנו הילדים חיכינו בקוצר רוח לארוחת הבוקר החלבית של חג הביכורים, שבה היו משולבים מאכלי חלב וגם הפירות שבהם נשתבחה ארץ ישראל. על השולחן הונחו סמבוסק ממולא גבינה, פיתות אפויות בגריל מיוחד, שחלקן התחפשו לפיצה עם התוספות שכל אחד בחר, סלטים משולבי גבינה כגון סלט יוגורט עם מלפפון ושמיר (בריאות!), שפע של גבינות פרוסות בצורות שונות, חביתות עם גבינות ושאר ירקות, ומאפים על בסיס מגוון של תוצרת החלב ולקינוח סלט פירות צבעוני במיוחד.
מדוע אוכלים מאכלי חלב בחג השבועות?
הנה ההסברים לילדים:
1. שבועות הוא גם חג מתן תורה, משה בילה 40 יום ו-40 לילה על הר סיני בעת קבלת התורה. היות שהמספר 40 בגימטריה נותן את המילה "חלב", נהוג לאכול מאכלי חלב בחג זה.
2. בני ישראל נדרשו לשחוט שחיטה כשרה את הבהמות לשם אכילתן. בזמן מתן תורה לא ניתנו להם עדיין ההלכות הקשורות בכך ולכך ברירת המחדל הייתה מאכלי חלב.
3. הסבר חקלאי – בחודשים פברואר-מרץ חלה עונת ההמלטות, והגבינות שמיוצרות אז מוכנות לאכילה בסביבות חודש מאי, מועד חג השבועות.
4. התורה, שניתנה לנו ביום זה, נמשלה לחלב, כפי הנאמר בשיר השירים -"נופת תיטופנה שפתותיך כלה, דבש וחלב תחת לשונך".
5. הר סיני נקרא בספר תהילים גם "הר גבנונים".
6. הפסוק המדבר על חג השבועות הינו: "וביום הביכורים בהקריבכם מנחה חדשה ל-ה' בשבועותיכם" - ראשי תיבות "מחלב".
חג הביכורים מסמל את התחדשות הטבע ומסמל את התקוות שאנו תולים בדברים הרכים שזה עתה נולדו ואת האופטימיות בהתחלות חדשות. בפורטל הפעלות לילדים "את זה" ממליצים ליצור מחדשמשחקים להדפסה חינוכיים על שבעת המינים, להתחדש בדפי העשרה, ברעיונות ליצירה מקרטוני חלב ועוד ועוד.
פורטל הפעלות לילדים את זה