עצירות היא בעיה נפוצה ולא בהכרח אומרת שאתם סובלים ממחלה כלשהי. עצירות מתבטאת בדרכים שונות אצל אנשים שונים אך באופן כללי היא מוגדרת כפחות משלוש יציאות בשבוע, מאמץ וקושי במתן צואה וצואה קשה.
אם זה נשמע לכם מוכר אתם לא לבד, כחמישית מהאוכלוסייה סובלת מעצירות. שתי קבוצות מועדות במיוחד לסבול מעצירות והן נשים וקשישים. רבים חוששים, שלא בצדק, כי עצירות גורמת לספיגת פסולת בגוף ומסכנת את הבריאות.
לעתים גורמות עצירות תרופות שהתחלתם ליטול. מספר לא מבוטל של תרופות גורמות לעצירות. אם העצירות התחילה או החמירה לאחר שהתחלתם ליטול תרופות (עם או ללא מרשם) כדאי להתייעץ עם רופא בנוגע לאפשרויות טיפול שאינן גורמות עצירות. בין התרופות הגורמות לעצירות משככי כאבים, בייחוד אלה המכילים קודאין, נוגדי חומצה, תוספי ברזל, תרופות נגד דכאון ותרופות נגד התכווצויות (אפילפסיה, פרקינסון).
יש קשר ברור בין מצב רגשי לבין פעולת המעיים. לחץ ומתח יכולים לגרום לעצירות. גם התעלמות מהצורך ללכת לשירותים והתאפקות ממושכת יכולות לגרום לעצירות.
כאשר אנו מדברים על עצירות טיפול יכול לפעמים להיות קל ופשוט. תזונה עשירה בסיבים יעילה נגד עצירות אצל חלק מהאנשים. נסו לאכול מזונות עשירים בסיבים כגון פירות, ירקות, אגוזים, לחם ופסטה מקמח מלא וכן אורז מלא ודגני בוקר מלאים. נסו לכלול מזונות עשירים בסיבים בכל ארוחה. הגדלת כמות הסיבים בתזונה עוזרת בעיקר במקרים לא חריפים של עצירות.
אכילה מסודרת ושתייה מספקת של נוזלים (כ-10 כוסות מים ביום) עוזרות גם הן כאשר מדובר על טיפול בעצירות ועל מניעתה. חשוב גם לסגל הרגלים קבועים של הליכה לשירותים, רצוי לאחר ארוחות וכאשר יש לכם מספיק זמן. פעילות גופנית מועילה גם היא נגד עצירות.
לא בכל מקרה של עצירות תרופות הן הפתרון ובכל מקרה טיפול בעצירות באמצעות שימוש קבוע בתרופות משלשלות אינו מומלץ ויכול אף להחמיר מקרי עצירות. ככל שזמן השימוש בתרופות מתארך עולה הסבירות שתצטרכו להגדיל את המינון ויורדת הסבירות שהמעיים שלכם יתפקדו באופן תקין ללא סיוע של תרופות. יוצאות דופן הן התרופות המבוססות על פוליאתילן גליקול שאינן גורמות להתמכרות ולעצלות של המעיים וניתן להשתמש בהן לטיפול בעצירות לזמן ממושך.
בשוק קיים גם מגוון של תכשירים ללא מרשם נגד עצירות טיפול שאינו גורם לשלשול. חלקם מושכים מים למעי ומקלים על פעולתו, אחרים מכילים סיבים בריכוז גבוהה וישנם גם חומרי סיכה המקלים על הצואה להחליק החוצה.
ירידה פתאומית במשקל או דימום הן סיבות לפנות לרופא. מומלץ לא ליטול תרופות משלשלות לפני התייעצות עם רופא.