בין ט"ו בשבט לי"ד באדר – איך מרזים מהפרי שנשאר?
"אין, אין, אין, אני לא יכולה עליהם" התפרצה ד', מתאמנת הנמצאת בתהליך מוצלח של ירידה במשקל, לאחר שנוכחה לדעת כי עלתה 1.2 ק"ג בשבוע. "מה בסך הכול אכלתי?! לא נגעתי בבורקס, לא אכלתי ביסלי ובמבה כבר שבועות, לא אכלתי את כל מנת הבשר במסעדה, לא הוספתי שמן לסלט..."
"ד' יקרה", עניתי לה בשלווה "אין אנו מרזים ממה שאנחנו לא אוכלים, אנחנו מרזים ממה שאנחנו כן אוכלים. ספרי לי מה אכלת השבוע. מי אלה 'עליהם'?"
"הפירות המיובשים" ענתה לי ד' ביבושת פנים "אני 'חולה' על תמרים. בשבילי זה יותר משוקולד. כשאני עייפה, אני לוקחת תמר אחד... ואז...חבר מביא חבר...ושוב אני מרגישה חסרת שליטה".
"יקירה" אני עונה לה "זו לא את, זהו הרכיב התזונתי העיקרי בפרי, סוכר הפירות. לפני שהמציאו את הממתקים התעשייתיים, הפירות, ובמיוחד הפירות המיובשים, בצבעיהם הזוהרים והחזקים היו הממתקים. הגוף שלך דורש סוכר ואת כבר יודעת איזה סוכר לצרוך ובאיזה אופן כדי שיספק אנרגיה זמינה בקצב מתון ומאוזן לאורך זמן. מה עוד אכלת מהפירות שנותרו מחגיגת ט"ו בשבט"?
"שטויות, בקטנה..." היא עושה בידיה תנועות ביטול "מידי פעם חופן חמוציות, קצת שקדים ואגוזי מלך. הסברת לי את תרומתם לבריאות..."
"הפירות והאגוזים אכן בריאים בתנאים מסוימים. כבר דברנו על החומרים המשמרים, על השפעת החימום, על הערך הקלורי ועל ההבדלים בין פרי חמוץ לפרי מתוק. מתי את מרגישה צורך לנשנש"?
"בעיקר בערבים, כשאני לבד ולמרות מה שאני יודעת, מידי פעם אני מוצאת עצמי מנשנשת במקום להתיישב לארוחה".
הפירות המיובשים, הגרעינים והאגוזים למיניהם, עולים על שולחננו כשבועיים לפני ט"ו בשבט (כתחליף לפירות הטריים שקר לאכול אותם בחורף) וקורצים לנו מתוף צנצנות המונחות על השיש ("אוכל לא זורקים, וזה בכלל לאורחים"...) לפחות עד פורים. או, אז, אנחנו אופים מהם משלוחי מנות, עוטפים אותם בבצק פריך וההרזיה? והבריאות? וניהול המשקל? וההבטחות? מאתנו והלאה!
אז איך נהנה מדובשם ולא נפגע מעוקצם?
קבלו טיפים (רשימה חלקית) כדי שתהיו פחות אכולי חרטה:
מותק של פרי
? כתחליף לשוקולד. בפרי קטן יש 2-3 כפיות סוכר.
? כתחליף לנשנושי חטיפים מטוגנים ומלוחים האוצרים נוזלים בגוף.
? כחלק ממזון שאפשר לקחת כשיוצאים מן הבית להרבה שעות.
? תוספת פירות בבישול עוף ובשר מפחיתה הצורך במתוק לאחר הארוחה. למתכונים: http://veg.anonymous.org.il/arttubishvat.html
? כדי להאט את קצב פירוק סוכר הפירות איכלו פירות עם שקדים ואגוזים טריים.
? אגוז מלך עדיף על פקאן ולא לקלות אותו.
? הקליפה הלבנה של פרי ההדר מפחיתה מחלות חניכיים, עששת וסוכר.
להרזיה ולניהול משקל תקין
? אכלו פרי טרי קטן בשלמותו ולא כמיץ.
? שלבו פרי בדגנים וביוגורט. הכינו גרנולה מופחתת קלוריות על פי מתכון אישי.
? פרוסת עוגת קרם = תפוח+אגס+בננה+פומלית+אפרסמון.
? היפטרו משאריות הפירות המיובשים. אל תשאירו אותם מול עיניכם.
? קנו פירות מיובשים בתחשיב נכון (כמויות, מינים, מגוון).
? לטיפול מופחת קלוריות ב"פקקי תנועה" במערכת העיכול: זרעי פשתן טחונים, מים חמים עם שמן זית.
? למניעה מופחתת קלוריות בדלקת בשתן ובמחלות חניכיים – העדיפו קפסולות של חמוציות על הפרי עצמו.
? אם מוכרחים פיצוחים, אז לקנות עם הקליפה. התעסוקה של קילוף הפיצוחים עוזרת לנו לאכול פחות.
? לבשו מכנסיים/חצאית עם רוכסן וחולצות צמודות. בגד מעט לוחץ מזכיר לנו לאכול פחות.
? צאו מהבית לפעילות גופנית.
ונחזור אלינו, מאותגרי המשקל
המאה ה- 21 מעמידה בפנינו אתגר גדול "איך מתגברים על הפיתויים ההולכים ומקיפים אותנו מכל עבר"? בט"ו בשבט הפירות, בפורים העוגיות, בחורף המרקים ובקיץ המאכלים המצננים... איך מפתחים עמידות כלפיהם? מנין שואבים את הכוחות? איך מתמידים בניהול משקל תקין?
אתם בודאי חושבים שהמצליחים הם המצליחים ושאתם מזן אחר... אז זהו, שלא! כל אחד יכול להגשים חלום, גם אתם. כל שעליכם לעשות הוא להתחבר לעצמכם, למאווייכם האמיתיים, להצלחות קודמות שלכם בכל תחום אחר, ליכולות ולעוצמות הקיימות בכם, למצוא מי שיעזור לכם להתמודד באומץ עם החסמים ולפעול בצעדים קטנים, אפשריים.
הזמנה לקשר
אני מזמינה אתכם למלא את השאלון הקצרצר ולשלוח אלי: michalc821@gmail.com
בהתייחס לרצונך לנהל משקל תקין ואורח חיים בריא:
- באילו תחומים אחרים בחייך את/ה מצליח/ה?
- מהן החולשות והאתגרים אתם את/ה מתמודד/ת, בניהול משקל תקין?
- מה יהיו ההשלכות במידה ולא תתמודד/י עם הבעיות?
- כשתנהל/י משקל תקין ואורח חיים בריא, מה זה יאפשר לך ולחיים שלך?
|
מבטיחה לענות לכל מייל שיגיע.
ומה במאמרים הבאים?
איך מפחיתים קלוריות במתכונים
איך מיישמים את מה שכבר יודעים...
"עתיד אני" - זו מידה זרה; "רצוני" - מידה ואינה מידה; "הריני" - זו מידה טובה"
רבי מנחם מנדל מקוצ'ק