סרטן המעי הגס הוא הסרטן השני הנפוץ ביותר בישראל אחרי סרטן השד אצל נשים וסרטן הערמונית אצל גברים. בכל שנה מתגלים מעל 3000 חולים חדשים, אחוז ההחלמה מהמחלה נושק ל-50%. בדיקת קולונוסקופיה, בדיקה אנדוסקופית של המעי הגס, מגלה את הפוליפים המתפתחים על דפנות המעי טרם השלב הממאיר ומגדילה את סיכויי הריפוי. מכיוון שלסרטן המעי הגס אין סימני אזהרה מוקדמים, בגילוי מוקדם באמצעות קולונוסקופיה, הנחשבת לבדיקה המהימנה והיעילה ביותר הקיימת היום בישראל ובעולם, גדלים הסיכויים לזהות את המחלה בשלבים המוקדמים שלה ובכך למעשה למנוע את התפתחותה.
בדיקת קולונוסקופיה מוצלחת תאפשר לרופא לגלות גם פוליפים קטנים יחסית, ולכן חשוב לבצע ההכנה נכונה לפני קולונוסקופיה בתהליך שכולל דיאטה דלה בסיבים ועשירה בנוזלים וכמובן שימוש במרוקן ביום שלפני הבדיקה. מרוקן היא תרופה בטוחה ויעילה הנמצאת בשימוש מזה 25 שנה אשר גורמת להתמוססות הצואה ולניקוי המעיים כחלק מתהליך ההכנה שנעשה לפני קולונוסקופיה.
בדיקת קולונוסקופיה נעשית בהרדמה מלאה ועורכת כשעה – שעה וחצי. במהלך בדיקת קולונוסקופיה מחדיר הרופא צינור גמיש עם מצלמה בקצה. הרופא סוקר את דופנות המעי הגס, ומחפש סימנים לפוליפים. במידה ומתגלה פוליפ הוא נכרת בעזרת האנדוסקופ ונשלח לביופסיה.
ככל שהמעי יהיה נקי יותר משאריות צואה גדלה ההסתברות לאתר את כל הפוליפים במידה והם קיימים. לכן יש ליחס משמעות רבה לתהליך ההכנה לפני קולונוסקופיה, ולבצע בדיוק את ההוראות שבדף ההכנה לבדיקה וכן ליטול תמיסת מרוקן בערב שלפני הבדיקה. ביצוע מדויק של תהליך ההכנה תורם להצלחת הבדיקה ומגדיל את הסיכויים לאיתור סרטן המעי הגס בשלביו המוקדמים.
במידה והמטופל לא הקפיד על ההכנה לפני קולונוסקופיה והמעי ברמת עכירות גבוהה, יורה הרופא על ביצוע חוזר של הבדיקה והמטופל יצטרך לחזור על כל תהליך ההכנה בשנית עד להשגת התוצאה הרצויה.
כאמור, סרטן המעי הגס ניתן למניעה. לשם כך חשוב להתכונן לקולונוסקופיה כראוי ובכך להגביר את סיכויי הצלחתה של הבדיקה.