עצירות היא תסמונת שכיחה מאוד שיכולה להופיע אצל ילדים ומבוגרים כאחד. עצירות מבוגרים מוגדרת כמצב של עצירות בקרה האוכלוסייה הבוגרת. מצב זה מתבטא ביציאות המלוות בקשיים,
ובתדירות יציאות של פחות משלוש פעמים בשבוע. בדרך כלל עצירות מבוגרים חולפת לאחר טיפול תרופתי ו/או שינוי בהרגלי התזונה ואורח החיים. במקרים מסוימים עלולה להופיע עצירות כרונית, המוגדרת כמצב של עצירות שנמשך זמן רב (לפעמים גם כמה חודשים). עצירות כרונית היא תופעה שכיחה יותר בקרב אנשים מבוגרים, או חולים שרתוקים למיטה, ופחות בקרב ילדים ואנשים בריאים בדרך כלל.
עצירות ילדים מוגדרת כתסמונת כאשר מתקיימים שניים מתוך שלושת המצבים הבאים: צואה קשה לפחות ברבע מהביקורים בשירותים, התרוקנות של פחות משלוש פעמים בשבוע, ותחושת מלאות וקושי בריקון. עצירות ילדים יכולה להתבטא גם ביציאות כואבות מלוות בבכי. אין זה משנה מהי ההגדרה המדויקת, כל עוד יודעים כי מצב זה חולף בעזרת טיפול נכון. במידה ומופיעה עצירות טיפול נכון יהיה לגשת לבית המרקחת ולהתייעץ עם הרוקח. בדרך כלל ימליץ הרוקח על אחת מהתרופות הרבות שאינן דורשות מרשם רופא.
תרופות אלה יעילות ובטוחות לשימוש והן נמצאות בשוק כבר שנים רבות. במקרים קשים יותר בהן מדובר בעצירות שחולפת וחוזרת, או בעצירות שנמשכת זמן רב, מומלץ לפנות להתייעצות רפואית.
הרופא יבצע בדיקה קלינית ויערוך גם תשאול מקיף על מנת לעמוד מקרוב על הגורמים לעצירות. ברוב המקרים יתווה הרופא נגד עצירות טיפול תרופתי ספציפי, המבוסס על אחד מתרופות המרשם הרבות הפועלות נגד עצירות.
כדי לסייע להצלחת הטיפול, מומלץ גם לבצע שינוי מקיף המיועד לטווח הארוך בהרגלי התזונה. שינוי שכזה יכלול צריכה מוגברת של מזונות עשירים בסיבים תזונתיים. מזונות עשירים בסיבים תזונתיים כגון, ירקות, פירות (גם יבשים), קטניות, דגנים מקמח מלא ועוד, ידועים כתורמים לפעילות מעיים סדירה ובריאה. בנוסף, שתיית מים בכמות המומלצת ליום (1-1.5 ל') מסייעת גם כן למניעת מצבים של עצירות.