עיצומים כספיים על הפרת ענייני תקנים
עו"ד גיל נדל
הממונה על התקינה במשרד הכלכלה והתעשייה, מר איגור דוסקלוביץ, הודיע לאחרונה לציבור כי ב-1 ביולי 2021 הוא יחל להפעיל את סמכויותיו להמצאת התראות מנהליות והטלת עיצומים כספיים על עוסקים שיפרו את הוראות חוק התקנים ואת הוראות פקודת היבוא והיצוא. לדברי הממונה על התקינה, התראות מנהליות / עיצום כספי הם כלי אכיפה מנהלי לצורך הגברת יעילות הפיקוח והאכיפה על עוסקים המפרים את ההוראות לעניין עמידה בדרישות התקנים הרשמיים בעיקר במטרה לשמור על שלומו, בריאותו ובטיחותו של הציבור.
מהו עיצום כספי?
עיצום כספי הוא כלי אכיפה מנהלי מהיר ומרתיע והטלתו אינה מחייבת בירור עובדתי מורכב. הטלת העיצום הכספי אינה הליך פלילי. היא נבדלת מהטלת הסנקציה הפלילית בכך שהטלת עיצום כספי אינה גוררת אחריה רישום פלילי/
על מה יוטלו עיצומים כספיים?
הממונה על התקינה רשאי להטיל עיצום כספי על מפר שהיה יסוד סביר שהפר הוראה מהוראות סעיף 16א בחוק התקנים או סעיף 14א בפקודת היבוא והיצוא מפר הוא עוסק (כהגדרתו בסעיף חוק התקנים), יבואן או מעבדה (לפי חוק התקנים או פקודת היבוא והיצוא).
הנה כמה דוגמאות שבהן יוטל עיצום כספי :
עוסק שייצר, מכר, ייבא או ייצא מצרך שלא עומד בדרישות תקן רשמי החל עליו, או השתמש במצרך כאמור בכל עבודה שהיא, או ביצע עבודה שהכללים הטכניים של תהליכיה אינם מתאימים לדרישות תקן רשמי
יבואן שמסר לממונה על התקינה או למעבדת בדיקה פרטים לא נכונים לעניין טובין שייבא, לצורך עמידה בדרישות הממונה על התקינה כפי שנקבעו באישור המותנה או לצורך קבלת האישור כאמור מן הממונה על התקינה, באחד מאלה:
· עוסק שתחזק, התקין או הפעיל מצרך שלא בהתאם לדרישות תקן רשמי החל עליו,
· עוסק שלא הודיע לממונה על פגיעה שנגרמה בשל מצרך, בניגוד להוראות סעיף 9(א2)(1)(ב);
· עוסק שייצר, מכר, ייבא או ייצא מצרך שמפרט שלו נקבע כתקן רשמי, או השתמש במצרך כאמור בכל עבודה שהיא, בלי שניתן לו היתר לסמנו בתו תקן או בלי שסימנו בהתאם לתנאי ההיתר,
· עוסק שלא שמר תלונות שהתקבלו אצלו לגבי סיכונים שנגרמו או שעלולים להיגרם ממצרך שחל עליו תקן רשמי.
מהו סכום העיצום הכספי?
הסכום תלוי בסוג ההפרה ובזהות המפר [אינדיבידואל – תאגיד – מעבדה ועוד], והוא נע בין אלפי שקלים לעשרות אלפי שקלים.
מהו תהליך הטלת העיצום הכספי?
במקרה שבו יש לממונה יסוד סביר להניח כי אדם הפר הוראה מהוראות החוק, ובכוונתו להטיל עליו עיצום כספי, הוא נדרש למסור למפר הודעה על הכוונה להטיל עליו עיצום כספי, כאשר בהודעה יפורטו:
· המעשה או המחדל המהווה את ההפרה;
· סכום העיצום הכספי והתקופה לתשלומו;
· זכותו של המפר לטעון את טענותיו לפני הממונה;
· שיעור התוספת על העיצום הכספי בהפרה נמשכת או בהפרה חוזרת;
במצב כזה, עומדת למפר זכות טיעון, כאשר הוא זכאי לטעון את טענותיו לפני הממונה, בכתב או בעל פה, כפי שיורה הממונה, תוך 45 ימים ממועד מסירת ההודעה. הממונה רשאי לבטל/להפחית/להשאיר את העיצום על כנו. באם המפר סבור כי נפלה טעות, זכותו לפנות לבית המשפט השלום בערעור תוך 45 יום מהמועד שבו ניתנה ההחלטה להטיל עיצום כספי. הערעור אינו מעכב את התשלום אלא אם בית המשפט קבע אחרת.
מהי התראה מנהלית?
התראה מנהלית הינה כמו שליפת "כרטיס צהוב" במשחק כדורגל, כלומר הינה כלי אכיפה מקדים או מחליף לסמכותו של הממונה להטיל עיצום כספי. כלי זה מתאים לטיפול בהפרות ראשונות של המפר או בהתייחס לנסיבות שייקבעו בנהליו של הממונה כמצדיקות "הזדמנות נוספת" לתיקון ההפרה, תוך היכולת להחזיר את המפר "למוטב". התראה מנהלית מוטלת מקום שניתנה סמכות להטיל עיצום כספי אך היא מהווה אזהרה בלבד, והמפר אינו נדרש לשלם את העיצום הכספי.
בהתראה מנהלית נדרש הממונה לציין מהו המעשה המהווה את ההפרה, עליו להודיע למפר כי עליו להפסיק את ההפרה וכי אם ימשיך בהפרה או יחזור עליה יהיה צפוי לעיצום כספי.
אם נמסרה למפר התראה מנהלית כאמור, רשאי הוא לפנות לממונה, בכתב, בתוך 45 ימים, בבקשה לבטל את ההתראה בשל אחד מטעמים אלה:
1. הוא לא ביצע את ההפרה;
2. המעשה שביצע, המפורט בהתראה, אינו מהווה הפרה.
.
האם העיצום הכספי יפורסם?
כן. הממונה על התקינה הודיע כי בהתאם להוראות החוק, הוא יפרסם באתר האינטרנט של משרד הכלכלה והתעשייה, את הפרטים הבאים:
· דבר הטלת העיצום הכספי;
· מהות ההפרה שבשלה הוטל העיצום הכספי ונסיבות ההפרה;
· סכום העיצום הכספי שהוטל;
· אם הופחת סכום העיצום הכספי – הנסיבות שבשלהן הופחת סכום העיצום ושיעורי ההפחתה;
· פרטים על אודות המפר, הנוגעים לעניין;
· שמו של המפר – אם הוא תאגיד. הממונה רשאי לפרסם את שמו של מפר שהוא יחיד, אם סבר שהדבר נחוץ לצורך אזהרת הציבור.
· הגשת ערעור על דרישת תשלום ותוצאותיו.
* * *
הסקירה לעיל הינה בבחינת תמצית. המידע הכלול בה נמסר למטרות אינפורמטיביות בלבד ואין במידע כדי להוות ייעוץ משפטי. לקבלת פרטים נוספים, אנא פנו לעו"ד גיל נדל - ראש תחום יבוא, יצוא וסחר בינלאומי במחלקת מיסים