בית המשפט: מאסר בפועל ליבואן שהנמיך מחירים
עו"ד גיל נדל, עו"ד דייב זיתון, ארי סטבסקי
תקציר:
בסקירה זו נסקור את גזר דינו של בית משפט השלום בתל אביב-יפו שניתן ליבואן שעסק בייבוא אישי של רכבים וביצע "הנמכת מחיר" בעשרות מקרים שונים, באמצעות חברות שבבעלותו ובאופן שיטתי ומתוחכם. על היבואן נגזר מאסר בפועל כמו גם מאסר על תנאי וקנס כספי לא מבוטל.
עובדות המקרה:
בין השנים 2011-2016 עסק היבואן בייבוא אישי של רכבים, באמצעות חברות שבבעלותו. רשות המכס גילתה כי ב-26 מקרים שונים, מחיר הרכב המוצהר (שברשימון המכס) היה נמוך ממחיר הרכישה האמיתי של הרכב בחו"ל, כאשר הנמכת מחיר זו בוצעה באמצעות חשבונות מכר מותאמים או פיקטיביים, או באמצעות פיצול תשלומים. כתוצאה מכך, המיסים ששולמו בגין הטובין היו נמוכים בהרבה מהדרוש.
טענות הצדדים:
לטענת רשות המכס, היבואן הנמיך מחירים באופן שיטתי,וגרם בכך לנזק כספי גבוה מאוד לקופה הציבורית, ובנסיבות אלו, התבקש בית המשפט לגזור על היבואן 20 חודשי מאסר בפועל בנוסף למאסר על תנאי וקנס כספי של לפחות 200,000 ₪.
מנגד, לטענת היבואן יש להסתפק בעונש של עבודות שירות וקנס כספי מידתי, לאור נסיבות מקלות כגון פשיטת הרגל שעבר, משבר הקורונה, תיקון מחדל המס וכן הודאתו בעבירות.
הדיון המשפטי והחלטת בית המשפט:
בית המשפט עומד על כך שבמסגרת הסדר טיעון דוגמת זה שבמקרה הנדון, יש לבחון האם ההסדר מאוזן לאור אמות המידה המקובלות בתחום הענישה הפלילית. בית המשפט מציין כי עבירות מס הן עבירות שביצוען קל וחשיפתן קשה, והן פוגעות לא רק בקופה הציבורית אלא גם בערכים חברתיים בסיסיים כגון אמון הציבור ברשויות החוק.
בית המשפט תיאר את השיטתיות שבמעשי היבואן, באופן חמור ובאמצעות פעולות מתוחכמות. בהמשך, סקר בית המשפט שורת תקדימים ומקרים דומים. בסופו של דבר, בית המשפט גזר על היבואן 10 חודשי מאסר בפועל, מאסר על תנאי לתקופה של 3 שנים, וקנס בסך 60,000 ₪. על החברות שבבעלות היבואן נגזר קנס בסך 10 ₪ לכל אחת, מכיוון שמדובר בחברות שאינן פעילות.
[ת"פ 25264-03-19 מדינת ישראל נ' חליוא (פורסם בנבו, 22.10.2020)].