החל במוסיקה בווליום גבוה שמושמעת 24/7, דרך ביקורים מפתיעים של אנשי תחזוקה ועד שכנים שלא נאים בעיניכם, אין ספק שהמגורים בבית משותף מהווים אתגר לא פשוט. כדי להסדיר את היחסים בין בעלי הדירות ולוודא שהזכויות והחובות שלהם בכל הנוגע לבית המשותף מתקיימות, קיים תקנון הבית המשותף. התקנון מחייב על פי חוק, ויש לו השפעה ניכרת על איכות חייהם של הדיירים.
מה ההיגיון מאחורי התקנון?
כאמור, המגורים בבית משותף מלווים בלא מעט דיירים, מה שעלול להוביל למחלוקות וסכסוכים במקרים מסוימים, ובמקרים חמורים יותר, אפילו לפגיעה בזכויות וצרכים. החוק אינו ממתין שדיירי הבית יכתבו תקנון שיסדיר את היחסים ביניהם, וכדי למנוע סכסוכים מיותרים נוסח תקנון שכולל קווים מנחים הנוגעים לניהול סכסוכים, תוך שמספק כלים שימושיים לפתרון בעיות בהן הדיירים עשויים להיתקל בחיי היום יום. התקנון מחייב עבור בעלי דירות, ומגדיר את זכויותיהם וחובותיהם מתוקף המגורים בבית המשותף.
מה חשוב לדעת?
תקנון בתים משותפים ייכנס לתוקפו ביום שעלה על הנייר. אך נשאלת השאלה, מה קורה במקרה שישנו בעל נכס שנכנס לגור בבניין אחרי כתיבת התקנון ולא אישר את הסכמתו לסעיפים השונים שכתובים בו? האם התקנון חל עליו? החוק אומר שאם לא נתן את הסכמתו לנוסח התקנון הוא יכול בכל רגע נתון לפסול את התוקף שלו. כמו כן, במידה והדיירים רוצים לשנות את התקנון, יש לקחת בחשבון שכדי לעשות זאת דרוש רוב של שני שליש מהדיירים, שגם הוא לא תמיד יספיק.
את התקנון יהיה אפשר לשנות רק במידה והשינוי אינו פוגע בזכויות בעלי הדירות, אינו קובע תשלומים או חובות לדיירי הבניין שלא בהסכמתם ולא בהתאם לחוק ואינו מצמיד חלק מהרכוש המשותף לדירה אחת, אלא אם ישנה הסכמה גורפת לכך. יש לקחת בחשבון גם שתקנון שלא נחתם על ידי 100% מהדיירים יהיה חשוף לאורך השנים לטענה של פגיעה בזכויות על ידי מי מהדיירים.
רגע לפני שאתם רוכשים דירה בבניין הקדישו זמן לבדוק אם ישנו תקנון קיים, והקפידו לקרוא את סעיפיו לעומק לפני שאתם חותמים. הקדשת מחשבה יתרה לניסוח תקנון בצורה מושכלת יבטיח איכות חיים לכלל הדיירים.