אחד החוקים הכי משמעותיים מבחינה פיננסית עבור בעלי עסקים רבים (אך גם שכירים או מובטלים) נחקק ב 2019 והביא מהפכה של ממש בנקודה רגישה עבור רבים – צבירת חובות והדרך להתמודד איתם או עם הגעה למצב של פשיטת רגל.
אף אחד לא רוצה להגיע למצב של פשיטת רגל, בטח לא אנשים שמתנהלים בתום לב היישר אל "הר של חובות" שאין להם שליטה עליו ולא יכולים לצאת ממנו עכב התנהלות כלכלית כושלת או טעות עסקית כזו או אחרת ובעיקר מתקשים להתמודד עם המצב כיוון שיש נגדם גבייה של הוצאה לפועל, עיקולים או הגבלות בבנקים וגופים שונים.
החוק החדש שנקרא חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי נועד לעצור את מחול השדים ולאפשר לחייב ולנושים שלו להגיע לפתרון הוגן (עד כמה שניתן) עבור שניהם כדי לסגור את החובות הללו ולאפשר לחייב לשוב לחיים נורמטיביים כפי שהיה בעבר וללא כתם של "פשוט רגל" על כל המשתמע מכך.
מהו חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי?
החוק החדש מאפשר לפנות לבית המשפט, בין אם החייב פונה או אחד מהנושים שלו, באמצעות עורך דין חדלות פירעון בחיפה, בתל אביב או בכל מקום אחר ולבקש להכניס אותו להגדרה של חדל יכולת פירעון חובותיו וככזה הזקוק לשיקום כלכלי (פירוש החוק).
התנאי לקבלת צו חדלות פירעון ושיקום כלכלי הוא חובות מעל 150 אלף שח ובעיקר ההוכחה שמדובר בתום לב שהוביל לחובות ולא מעשה פלילי עם כוונת זדון כלשהי.
במידה ויש צו כזה אז מתחילים הקפאת הליכים מול החייב כדי שלא יתנהלו נגדו תהליכי גבייה או עיקולים כפי שציינו קודם לכן ובמקביל איתור וריכוז כל הנכסים וההון שברשותו, בין אם בארץ ישראל או מחוצה לה, על מנת שאפשר יהיה לאמוד את היכולת שלו להחזיר את חובותיו לנושים השונים.
ברגע שיש את כל המידע הנדרש מועבר הכול לבית המשפט המטפל בתיק זה ומוגשת הצעה של בית המשפט להסדרי חוב בין החייב והנושים על סמך היכולת שלו להחזיר את החוב בתשלומים, לעתים עד 36 תשלומים, וזאת תוך כדי חישוב דמי מחייה שיוותרו לו ולמשפחתו במהלך התקופה של החזר החובות.
אם ההצעה לא עוברת ערעורים או התניות אחרות הרי שמתחיל תהליך של החזרת החוב לנושים (חלק מהחוב בד"כ) עד לסיום ההחזר. בגמר התהליך מקבל החייב הפטר חוב שאומר למעשה שהוא נקי מחובות וחוזר למעגל החיים "הרגיל".
מדוע יש התחשבות כה רבה בחייב על ידי בית המשפט?
בית המשפט מבין כיום שמריבת המקרים של צבירת חובות היא עכב התנהלות כלכלית כושלת ולאו דווקא מטרה פלילית. על כן חשוב לאפשר לחייבים להחזיר את חובם כמה שניתן מבלי לגרום להם לקריסה כלכלית כוללת שפוגעת לא רק בהם אלא פעמים רבות גם בבני המשפחה והסביבה החברתית שלהם.
כאשר מאפשרים לחייב לנקות חובותיו ולהשתקם כלכלית, הרי שהוא חוזר לתרום לחברה גם במישור הכלכלי וגם הנושים עצמם נהנים לקבל לפחות חלק מכספם בזמן סביר ולא כמו בעבר בתהליכים שנמשכו שנים ארוכות מאוד ובמקרים רבים עם מצב בו החייב כלל לא מסוגל להחזיר חובותיו ואפילו לא חלק מהם.