ב - 15 לספטמבר 2019 חוקק אחד החוקים החשובים ביותר בשנים האחרונות בכל הנוגע לכלכלה בישראל. מדובר על חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי שמחליף את התהליך של "פשיטת רגל" כפי שהיה קיים במשך עשרות שנים וגרם נזק רב לחייבים, לנושים ולמערכת המשפט בישראל.
מה ההבדל בין החוק החדש לבין זה שהיה בעבר?
ראשית כל נתחיל ונציין שהחוק החדש כפי שמוצג בשמו נועד להעניק קרן אור לחייבים ולאפשר להם להתנהל במשך זמן קצר יחסית (שנים בודדות לכל היותר) בתהליך שיאפשר להם להישאר עומדים על רגליהם (מבחינה כלכלית) וגם לשמור על כבודם במסגרת החברתית והמשפחתית.
המצב הקודם היה "סטיגמתי" והטיל צל כבד על כל מי שנזקק למצב של פשיטת רגל (בתום לב כמובן). כמו כן הדבר היה כרוך בשנים רבות של בירוקרטיה בין החייב והנושים ובין בית המשפט , דבר שגרם לכעסים ולחצים מיותרים של כל הנוגעים בדבר.
נוסף על כל אלו במצב הקודם לא כל חובותיו של החייב היו מרוכזים מידית לתיק אחד בפני כל הנושים ולכן מקרים רבים היו חובות שהצטברו במהלך ההליך עצמו והובילו לעיקולים של הוצאה לפועל שערכה "ביקורים" בבית החייב לעניי ילדיו או שכניו, דבר שגרן ללא מעט משברים נפשיים ומשפחתיים במדינה.
כיום הכול מרוכז לתיק אחד שנועד להוביל אל הסדר חוב של החייב ובמהלכו יש הקפאת הליכים כנגדו בכל הקשור לחובות כספיים כאלו ואחרים שצבר ועדיין מצטברים.
כיצד מוחזר החוב במצב שכזה?
החייבים נהנים כאמור מתנאים "משופרים" ביחס לעבר וזאת בהתחשב שהוכיחו שהחובות שלהם הצטברו בתום לב ולא במעשה פלילי או של נוכלות מסוג כלשהו. אבל המצב הזה נועד לעזור לחייבים הללו בהליך עצמו שעדיין יביא אותם בפני שופט עם דרישה להחזר החובות שצברו.
היקף שיעור ההחזר ייקבע לאחר שהשופע מקבל דו"ח מהממונה על התיק של החייב. זה האחרון מרכז את כל הכנסותיו וחובותיו של החייב, בודק את כל נכסיו והונו של החייב בארץ ובחו"ל ומעביר המלצה כמה יוכל להחזיר מדי חודש בפריסה כזו או אחרת (עד 3 שנים בד"כ).
השופט קובע בסופו של ההליך מהם התנאים של החזר החוב לנושים, בכמה תשלומים ומהם כלל התנאים עבור החייב כדי שיזככה להפטר מכל חובותיו שבתיק ויוכל לחזור להיות אדם נורמטיבי שאינו חייב כספים מבחינת החוק.
אין כל ספק שהתנהלות של חייב בעזרתו של עורך דין חדלות פירעון מתחילת התהליך ועד סופו תאפשר לו להגיע להסדר נח של החזרת החובות והגעה להפטר כשזה. זה הפתרון הטוב ביותר שיכלו לחשוב עליו על מנת שהנושים יזכו לחלק מכספיהם שאבדו ואילו החייב יוכל להמשיך ולנשום בתהליך כולו וגם לחזור לשגרת חיים לאחריו.