רכישת דירה יד שנייה מאפשרת לכם להיכנס לדירה בהתאם לחוזה שלכם, לרוב בעלי הדירה ידרשו מספר חודשים לגור בדירה לפני שיפנו אותה, אך ישנם מקרים שהמעבר הוא מיד עם חתימת החוזה, לעומת זאת דירה חדשה מקבלן, יתכן שתקנו את הדירה על הנייר עוד לפני שהחלה הבנייה, לרוב קנייה על הנייר מוזילה במעט את הדירה. דירה יד שניה היא לא פעם חתול בשק, אתם לא יודעים מה מצב הדירה באמת, מה מצב הצנרת או הקירות בבית ואם יש נזילה או בעיה אחרת. בעוד שדירה חדשה מהקבלן בשל העובדה שדירה חדשה תהיה בלי בעיות של צנרת או חשמל. להבדיל מדירת יד שנייה שבנויה ועומדת, בדירה מקבלן קשה לדעת מה יהיה המוצר המוגמר. ומה מתכונן מסביב לבית שאתם קונים, לכן ראשית כדאי ללכת לעירייה לבדוק מהו התכנון הסביבתי ומה צפוי להיות בסמוך לבניין בו אתם מעוניינים לקנות. חשוב לבדוק מהן תוכניות המתאר העירוניות והאזוריות. וזאת כדאי לקבל כמה שיותר מידע על מנת לא להיות מופתעים בעתיד מפני דבר שלא צפיתם אותו או שעלול להוריד את ערך הדירה.
עורך דין מקרקעין
רכישה של דירה דורש לבדוק נושאים רבים, החל מרישום בטאבו, אזהרות בטאבו או רישומים על הידרה. במקרה של דירה יד שניה שאין חריגות בניה או תשלומים שלא שולמו על הדירה. בקנייה של דירה חדשה חשוב לבדוק מיהו הקבלן שבונה, האם הוא רשום במרשם הקבלנים – פנקס הקבלנים והאם יש לו רישיון קבלן בתוקף. האם לפרויקט יש בנק מלווה ועוד. לא מומלץ להתפשר על דבר זה הואיל וכל נושא שאינו בהתאם לחוק יהיה בעל השלכות בעתיד שעלולים להוביל להפסד כספים. חושב לראות פרויקטים שבנה, לקרוא עליו באינטרנט וכל מידע שיכול לאפשר לכם ללמוד על העבודה של הקבלן, יש בכך ללמד מה אולי צפוי לנו בעתיד. ניתן גם לחפש תביעות נגד הקבלן וללמוד מהן הרבה על התנהלותו. מאוד מומלץ לבדוק גם את יכולותו הפיננסית של הקבלן , לבדוק אם קיימות נגדו תביעות או הוצאה לפועל, מהי יכולת העמידה בהתחייבויות וחוזקו הכלכלי. אנו מעוניינים בקבלן שיכול ומסוגל לסיים בנייה מבלי לפשוט רגל ולהותיר אותנו עם הבטחות שלא ימומשו.
בנוסף, מסיר עו"ד מקרקעין שוקי ג'אנה, חשוב מאוד לבדוקמהן זכויות הקבלן בקרקע. האם הוא הבעלים, האם זכויותיו רשומות ומה בכלל זכויותיו בקרקע.ישלבדוק את כל הנושאים לפני שחותמים על חוזה, ההבנה כי נושאים אלו שלא נבדקו או אומתו בעתיד ישפיעו על רישום הזכויות של רוכש על הדירה שהוא רכש. אם מוכר הדירה אינו רשום, או זכויותיו לא שלמות, הרי שהעברת הזכויות לרוכש הדירה היא בעיתית. בדומה, אם הקבלן שממנו אתם רוכשים את הדירה לא שילם מיסי מקרקעין, נמנעה זכותו מלרשום בעלות בקרקע ולפיכך נמנעת גם הדרך להעביר את הבעלות אל רוכש הדירה. לא היינו רוצים לגלות זאת לאחר שכבר שילמנו את מלוא תמורת הדירה ולהיווכח בבעיה זאת, וכבר קרו הרבה מאוד מקרים בעבר.
כל בנייה מחייבת היתר בנייה שמותאם לתוכנית. גם לבניין בו רוצים לרכוש דירה חייב שיהיה היתר בנייה. אם נגלה שאין היתר בנייה, או שקיימת חריגה מהיתר, כדאי לשקול היטב מלכתחילה האם לרכוש את הדירה, וזאת על אף הבטחות הקבלן שמדובר בתקלה זמנית וזאת הולכת להיפתר בקרוב. ככל שנצמצם את אי הוודאויות מראש, כך נחסוך אי נעימויות ועימותים בהמשך הדרך.
עסקה של רכישת דירה היא בעלת משקל רב ועלותה מיליוני שקלים - הזהירות מתחייבת. ועוד הדרך ארוכה, לבחור את הדירה, כוונים, קומה, לוח פריסת תשלומים, בטחונות ועוד ועוד. הרשימה ארוכה, וכמו שעושים בדיקה לרכב לפני קנייתו, הרי שבוודאי שנעשה זאת לפני רכישת דירה וכדאי להתייעץ עם מומחים שיעזרו לנו. יש קשת של מומחים החל מיועצי משכנתאות, שמאי מקרקעין, מהנדסים, מתכננים, אדריכלים עורכי דין ועוד.כדאי להיוועץ בעו"ד מקרקעין לפני שחותמים על חוזה, או לפחות להיות בטוחים לגמרי שהבנו מה המשמעות הגלומה בחוזה. אם יש התלבטות אזי כדאי להוסיף בכתב יד ובהסכמת המשווק כל הסתייגות שיש לנו וכמובן כל הבטחה שניתנה בעל פה על ידי הקבלן, או המשווק.