לאחרונה, פורסם בתקשורת כי משרדי האוצר והכלכלה מבצעים בחינה מחדש של תחום היבוא האישי למדינת ישראל, מתוך מטרה לבצע רפורמה בתחום, על מנת לפתוח את התחום לכמה שיותר משתמשים.
עוד נכתב בהודעה, כי בתחום זה קיימים חסמי יבוא רבים וקיים רצון לנסות ולהסיר את החסמים עד כמה שניתן.
כמו כן, פרסמו משרדי הממשלה "קול קורא" והזמינו את הציבור להעיר הערות בעניין זה, בטרם תתקבל ההחלטה.
מהו המצב החוקי לגבי חובת הצגת אישורים רגולטורים כתנאי ליבוא האישי?
דיני היבוא האישי מוסדרים בצו יבוא חופשי, התשע"ד-2014, חקיקת משנה שהוציא שר הכלכלה מכח סמכותו על פי פקודת היבוא והיצוא [נוסח חדש], תשל"ט-1979.
בסעיף 2 לצו יבוא חופשי צוין כי כאשר מבוצע יבוא אישי, ככלל, יהיה היבואן פטור מהצגת אישורים רגולטורים כתנאי ליבוא, למעט חריגים שנפרט מיד.
יבוא אישי מוגדר בצו כיבוא שבוצע שלא באמצעות עוסק, לטובין שאינם מיועדים לצרכי אספקה, ייצור או מתן שירותים, והם מיובאים בכמות סבירה לשימושו האישי או המשפחתי של אותו יחיד.
הצו מחריג טובין האסורים ביבוא (כמו סמים מסוכנים, מכונות הימורים מסוימות וכו'), וכן מחריג טובין מסוימים שבהם על אף שמדובר ביבוא אישי, קמה חובה להציג אישור רגולטורים כתנאי ליבוא. בין אלה ניתן למנות, למשל, כלי רכב שבפרק 87 לצו תעריף המכס, מכשירים הכוללים פונקציות תקשורת אלחוטיות שבפרטים 84.71, 85.17, ציוד לגילוי קרינה שבפרט 85.31-8090, ועוד.
מהם מסי היבוא המוטלים על טובין המיובאים ביבוא אישי?
על פי המצב החוקי נכון להיום, קיימות שלוש קבוצות של מסי יבוא ביחס לטובין המיובאים ביבוא אישי.
בקבוצה הראשונה, טובין שערכם עד 75 דולר, פטורים לחלוטין ממסי יבוא- מכס, מס קניה ומע"מ.
בקבוצה השנייה- טובין שערכם בין 75 ל-500 דולר, פטורים ממכס, אך חייבים במס קניה (אם מוטל), ובמע"מ. בעבר, קבוצה זו כללה טובין שערכם עד 325 דולר, אך הרף הועלה ל-500 דולר על ידי שר האוצר דאז בשנת 2014.
קבוצה זו כוללת למשל פריטי לבוש, קוסמטיקה וטואלטיקה, שעליהם מוטל מכס אך לא מוטל מס קניה.
לדוגמא, פריטים שעליהם מוטל מס קניה הם מיקרופונים, רמקולים, מגברים, מכשירי DVD, מכשירי טלוויזיה מסוימים, מוצרים המכילים אלכוהול, ועוד. עד לא מזמן הוטל מס קניה גם על טלפונים סלולריים, אך זה בוטל בהחלטת שר האוצר הנוכחי מאפריל 2017.
בקבוצה השלישית- טובין שערכם למעלה מ-500 דולר, חייבים במלוא מסי היבוא.
מה המצב בעולם?
על פי הפרסומים באתרים שונים באינטרנט, תקרת הפטור ממסי יבוא (עד 75 דולר) במדינת ישראל, הינה נמוכה יותר מאשר המקובל ברוב מדינות העולם, שם הממוצע הוא כ-200 דולר בפטור ממסי יבוא.
לצורך הדוגמא, באיחוד האירופי התקרה הינה 175 אירו.
מהם השינויים שמתכננים לבצע משרדי הממשלה בתחום היבוא האישי במסגרת הרפורמה?
עניין מרכזי אחד שבו קיימת כוונה לבצע בחינה מחדש, הוא תקרת הפטור ממסי יבוא (מכס, מס קניה ומע"מ). על פי הפרסומים, בין היתר באתרי משרדי הממשלה, נראה כי משרדי הממשלה מעוניינים להגדיל את התקרה לפטור כליל ממסי יבוא (מכס, מס קניה ומע"מ), ליותר מ-75 דולר על מנת לעודד כמה שיותר צרכנים להיכנס לתחום היבוא האישי על מנת לעודד תחרות מצד העוסקים, להביא לירידת מחירים והפחתת יוקר המחיה.
עניין נוסף שככל הנראה ייבחן, הוא הצורך בהוצאת אישורים רגולטורים לטובין המיובאים ביבוא אישי, מתוך כוונה לנסות ולהקל גם בעניין זה.
* * *
הסקירה לעיל הינה בבחינת תמצית. המידע הכלול בה נמסר למטרות אינפורמטיביות בלבד ואין במידע כדי להוות ייעוץ משפטי. לקבלת פרטים נוספים, אנא פנו לעו"ד גיל נדל - ראש תחום יבוא, יצוא וסחר בינלאומי במחלקת מיסים ותגמול בכירים. בדוא"ל Gill.Nadel@goldfarb.com ו/או בטלפון 03-6089979.