רקע:
החקיקה בישראל יצרה הסדר מיוחד המאפשר לתבוע אדם שאינו נמצא בטרטוריה של מדינת ישראל. התובע מגיש בקשה לבית המשפט להיתר המצאה מחוץ לתחום השיפוט, ככל שתתקבל, ההליך יתקיים בישראל במעמד צד אחד - התובע. התקנה שמסדירה את הנושא היא תקנה 500 לתקנות סדר הדין האזרחי, תשמ"ד-1984 (להלן: "תקסד"א"). התקנה קובעת עשר חלופות משנה לקבלת היתר המצאה.
עובדות המקרה:
בספטמבר 2015 בנמל ונציה, הועמס מטען של לוחות MDF דקורטיביים על גבי האוניה LOUISE BORCHARD והובל לנמל אשדוד. סמוך להגעת המטען לנמל אשדוד התגלה במטען נזק רטיבות.
במסגרת בקשת היתר המצאה מחוץ לתחום לפי תקנה 500 (10) ו-(5) לתקסד"א שהוגשה לבית המשפט, צורף הן מסמך המוכיח כי הלוחות הדקורטיביים הועמסו על האוניה והן אישור ממרשם האוניות ולפיו, לכאורה, האוניה נמצאת בבעלות הנתבעות.
החלטה:
על התובע המגיש בקשה להיתר המצאה מחוץ לתחום השיפוט, להצביע על כך שבעניינו חלה אחת החלופות המתירות המצאה לחו"ל. ראשית, בית המשפט בחן האם המקרה מתיישב עם התנאים המקדמיים של תקנה 500(5) לתקסד"א, המאפשרת לרכוש סמכות שיפוט במקום שבו הופר חוזה בישראל. בית המשפט קבע כי התובעת הוכיחה באמצעות טענותיה בכתב התביעה ובאמצעות תצהיר כי קיימות ראיות לכאורה המצביעות על גרימת נזק למטען בזמן הובלתו.
שנית, בית המשפט בחן על פי אמות המידה שנקבעו בפסיקה, האם המקרה מתיישב עם התנאים המקדמיים של תקנה 500(10) לתקסד"א. בהתאם לכך, על בית המשפט לבחון הן את משקל התביעה ואת מהותה נגד הנתבע הישראלי, והן את משקל התביעה נגד הנתבע הזר, שמא התביעה נגד הנתבע הישראלי הוגשה לשם צירופו של הנתבע הזר. בהקשר זה, בית המשפט קבע כי התביעה כנגד הנתבע הישראלי הוגשה כהלכה, שכן התביעה הינה מבוססת. בנוסף, לאור זאת שלא ניתן לדעת בשלב הגשת הבקשה מי הנושא באחריות לנזק המטען, ראוי לאפשר את צירופו של הנתבע הזר להליך.
התובע הוכיח כי המקרה שלו נופל לאחת החלופות המנויות בתקנה 500 לתקסד"א. אולם, לבית המשפט מסור שיקול דעת בהתרת המצאה מחוץ לתחום השיפוט, במסגרתו יביא בחשבון את עיקרון הפורום הנאות. כמו כן, על התובע להוכיח כי קיימת עילה טובה לקיום ההליך בפורום הישראלי, וזאת כדי לא להפר לשווא את עיקרון הריבונות.
בית המשפט בענייננו קבע כי על פני הדברים הפורום הנאות לדון בתביעה הוא בישראל הואיל והתובעת הינה חברה ישראלית, שמקום מושבה בישראל, המטען הובל בישראל, הנזק למטען התגלה בישראל וחלק מהמזיקים הפוטנציאליים הם ישראליים.
לסיכום, בית המשפט קבע לאור האמור לעיל, כי מתקיימים התנאים שתקנות 500(5) ו-500(10) לתקסד"א ומכאן יש לאפשר להתיר לנתבע לבצע המצאה מחוץ לתחום השיפוט של מדינת ישראל.
ת"א 27147-09-16 כלל חברה לביטוח בע"מ נ' גולדבונד קונטרם בע"מ ואח', בפני כב' השופט יהודה ליבליין. [ב"כ הצדדים: למבקשים – מ' לשם]
* * *
הסקירה לעיל הינה בבחינת תמצית. המידע הכלול בה נמסר למטרות אינפורמטיביות בלבד ואין במידע כדי להוות ייעוץ משפטי. לקבלת פרטים נוספים, אנא פנו לעו"ד גיל נדל - ראש תחום יבוא, יצוא וסחר בינלאומי במחלקת מיסים ותגמול בכירים. בדוא"ל Gill.Nadel@goldfarb.com ו/או בטלפון 03-6089979.