זה נכון שכולנו יודעים לאכול, אבל לא כולנו יודעים לכתוב ביקורת מסעדות מקצועית. להיות מבקר/ת מסעדות אולי נשמע כמו משהו כיפי, בוודאי כמקצוע או קריירה, אך האם מדובר בעבודה קלה? כזו שכל אחד יכול לעשות אותה? לא בטוח!
אנחנו חיים בעידן שבו כולנו יכולים להיות מבקרי מסעדות ואוכל, הרשתות החברתיות ממחישות זאת היטב בשנים האחרונות. אך כדי לכתוב ביקורת מסעדות שאינה חובבנית, כזו שיקשיבו לה באמת, יש לעבוד בצורה מסודרת ולבחון את המסעדה, השירות, האווירה והסעודה עצמה בכלים מקצועיים. ביקורת מסעדות אינה, אפוא, עניין של מה בכך, וכדי להצליח להשפיע יש לקחת בחשבון את הצעדים שנפרט כאן בהמשך הכתבה.
אז אם אתם חולמים להפוך למבקרי מסעדות סמכותיים, משפיעים ומעוררי השראה, הנה כמה טיפים שיעזרו לכם למצב את עצמכם כמבקרי מסעדות מובילים.
משחק מקדים
לפני שאתם הולכים למסעדה נסו לחקור קצת אודותיה. ביקורת מסעדות אינה מתרכזת אך ורק במנות ובתפריט, היא מספקת מבט כללי על כל החוויה במסעדה, לרבות ההיסטוריה של המסעדה והתנאים שהביאו לפתיחתה. תמיד ניתן למצוא פרטים קטנים ועסיסיים בנוגע למסעדה שבה אנחנו עומדים לבקר, ואלו יעשירו את הביקורת שלנו ויעניקו לה ערך מוסף. כך למשל, אפשר לגלות ששף המסעדה למד בבית הספר הטוב ביותר לבישול בפריס או שלפני פתיחת המסעדה המנהל-שף עבד במסעדה מוכרת באזור שזכתה ל-2 כוכבי מישלן. סקירה מקדימה יכולה לעזור לכתוב ביקורת עשירה יותר, אינפורמטיבית יותר ומקצועית הרבה יותר.
על חשיבותו של המשפט הפותח בביקורת מסעדות
הפתיחה בביקורת המסעדה שלכם צריכה להתחיל עם משפט "פצצה", כזה שימשוך את תשומת ליבם של הקוראים באופן מיידי, ויגרום להם לרצות להמשיך ולקרוא את הביקורת שעמלתם עליה כל כך. כלל זה נכון לכל סוגי הכתיבה כמעט וקל וחומר כאשר מדובר בכתיבת ביקורת מסעדות. הנה דוגמה למשפט פתיחה מעורר סקרנות:
"אמנם השף ישראל ישראלי סיים את לימודי השוקולטיירים רק לפני שנתיים, אך הוא הצליח כבר להתעלות על כל השוקולטיירים המפורסמים של תל אביב...."
באנו לאכול!
הטיפ הבא שלנו נוגע באוכל במלוא מובן המילה. זה הזמן להפשיל שרוולים, להפסיק לקשקש ולהפעיל את כל החושים שאלוהים חנן אותנו בהם. אנחנו ממליצים לטעום בין 3 ל-5 מנות במסעדה המסוקרת. בחרו את המנות שעשו עליכם רושם טוב או כאלו שנראו לכם מחשידות, טעמו אותן והחלו לכתוב אודותיהן. אין זה מספיק לכתוב אם המנות טובות או רעות. שאפו להעניק לקוראים שלכם חוויה קולינרית שלמה – מה המנה גרמה לכם להרגיש? (למשל החזירה אתכם לבית אמא או הזכירה לכם את האוכל באי אקזוטי שביקרתם בו בעבר). כיצד המנה הוגשה לכם? בצורה אסתטית דיה?
איך צורת ההגשה גרמה לכם להרגיש? (מלכים, פועלים, בבית וכו'). מה טעמה של המנה? השתמשו במטאפורות שימחישו את החוויה, הריחות והטעמים. ציינו את חומרי הגלם שבהם נעשה שימוש ועמדו על טריותם ואיכותם. כתבו על הטקסטורות של המנות (רך, נמס בפה, קטיפתי, קריספי, קראנצ'י וכו') וכיצד הטעמים משתלבים יחדיו.
מסביב
כפי שציינו ביקורת מסעדות מעבירה חוויה שלמה ולא רק מספרת על מנות ותפריטים. בשל כך כאשר אתם מבקרים מסעדה חשוב שתרכזו את תשומת הלב שלכם גם בכל מה שקורה מסביב. כמה קשה או קל למצוא את המסעדה? איך מגיעים למסעדה? מה קורה בחזית המסעדה? מה טיב השירות מצד המלצרים? הברמנים? המארחים? האם המסעדה נקיה או מלוכלכת? כיצד המסעדה מעוצבת? השקיעו בעיצוב או הזניחו? ואיזו אווירה משדרת המסעדה?
אם תשתמשו בטיפים הללו כאשר אתם כותבים ביקורת מסעדות תוכלו לכתוב ביקורת מקצועית ומקיפה ולזכות באמון של קוראים רבים. שיהיה בתאבון!