פקקת היא מצב רפואי הנוצר בעקבות קרישי דם בוורידים ובמיוחד ברגליים. קרישים אלו גורמים לשיבוש זרימת הדם הנורמלית בוורידים ועלולים לגרום לסתימה בכלי דם ועלולים גם להגיע לריאות (תסחיף ריאתי) מצב מסכן חיים. כיצד לאבחן פקקת ורידים? פקקת ורידים עמוקה (DVT), היא אחד מהסיכונים הבריאותיים הגדולים שישנם. ניתן להגדיר פקקת כמצב שבו ישנה קרישיות גבוהה מהרגיל בדם, או טרומבוזה (קריש דם ברגל), אשר יכולה להוביל לתוצאות כגון תסחיף ריאתי ומוות.
הנה כל מה שצריך לדעת על פקקת ורידים וכיצד לאבחן את הגורם השכיח ביותר למוות ממחלות בישראל. הסוגיה הראשונה הקשורה לאבחון היא הצורך להבין האם מדובר בוורידים שטחיים או עמוקים.
סוגי פקקת ורידים
נקדים ונאמר שקריש דם ברגל הוא הצורה הנפוצה ביותר של תרחיש פקקת כאשר קרישי דם באזורים אחרים בגוף דורשים התייחסות נקודתית ונפרדת.
נהוג להבחין בין שני סוגים עיקריים של פקקת וורידים.
פקקת ורידים שטחיים
כאשר כאן מדובר לרוב בקריש דם ברגל. קרישיות יתר מסוג זה עשוי להעיד על בעיות כגון דליות, תסמונת טרוסו, או אפילו סרטן. קרישי דם עלולים והיווצר ברגל גם כתוצאה מדלקת.
פקקת וורידים עמוקים - Deep Vein Thrombosis
גם כאן מדובר בבעיה בקרישיות הדם ובהיווצרות קריש דם. מצב זה נוצר עקב פגיעה בכלי הדם, קרישיות יתר, תסמונות משפחתיות, ועוד.
לא הרבה אנשים יודעים זאת אך למעשה, בכל שנה מתים מפקקת ורידים עמוקים יותר אנשים מאשר מאיידס או סרטן השד. כמעט בכל המקרים לא מופיעים תסמינים שעשויים להעיד על נוכחות של DVT .
שיטות האבחון של פקקת DVT
המצב הינו מורכב מכיוון שהסימפטומים השונים של פקקת ורידים מופיעים רק בכ 5% מהמקרים, ובנוסף לכך חלק מהתסמינים של DVT אופייניים גם לבעיות אחרות. למשל, כאב ונפיחות ברגל קשורים לא רק לקריש דם ברגל, אלא גם לבעיות אחרות. התכווצויות שרירים ברגל, צבע מעט שונה ברגל גם הם יכולים להצביע על סיכון מוגבר להיווצרות קריש דם ברגל.
אבחון משולב
האבחון לרוב מתבצע תוך אבחון תסמינים ספציפיים של DVT, יחד עם בדיקת גורמי סיכון כגון היסטוריה משפחתית, שימוש בגלולות למניעת הריון ועוד. האבחון עצמו של פקקת ורידים מתבצעת באמצעות בדיקת CT או באמצעות בדיקת הריאות (מיפוי ריאות).
טיפול בפקקת DVT
הטיפול עצמו יכול להתבצע באמצעות תרופות לטיפול בקרישיות יתר באמצעות זריקות ובבליעה. אבחון וטיפול מוקדמים של פקקת DVT מגדילים את הסיכויים להתמודד באופן מוצלח עם הסיבוכים השונים, ומקטינים באופן משמעותי את הסבירות לבעיות חמורות כגון תסחיף ריאתי ובעיות רפואיות אחרות.
המאמר אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי וכל מטרתו לספק מידע ובשום מקרה אינו בגדר המלצה או עצה רפואית ו/או חוות דעת רפואית מקצועית.