מטרת הבדיקה לגלות מחלות, גידולים, דלקות, אבנים בכליות, בלוטות לימפה מוגדלות, נוזלים חריגים בחלל הבטן או באיברים השונים, דימומים פנימיים ועוד. באמצעות מכשיר אולטרסאונד ניתן להדמות את איברי הבטן הפנימיים, למעט איברים פנימיים המכילים אווירה כמו הקיבה והמעי הגס.
מתי צריך בדיקת אולטרסאונד בטן?
מטופל יופנה לבדיקת אולטרסאונד בטן בהתאם להמלצת הרופא, ובמקרים בהם מטופל מתלונן על כאבי בטן חזקים ובלתי פוסקים, חשש לזיהום בכליות, חשד לבקע, לבדיקת נפיחות באחד מאיברי הבטן לאחר בדיקה ידנית, חשש לדימום פנימי, למטרות אבחון גידולים שפירים וממאירים, לאבחון אבנים בכליות, התרחבות באבי העורקים וכו'. כמו כן, נהוג לשלוח מטופלים לבדיקה במידה ותוצאות בדיקת הדם מעלות חשד לתפקוד לא תקין של הכליות או הכבד ולאיתור גורמים אחרים. בנוסף, לאחר תאונות ופגיעה גופנית באזור הבטן רצוי לשלוח את המטופל לבדיקת אולטרסאונד כדי לשלול פגיעות פנימיות באיברי הבטן הפנימיים, לרבות דימום והצטברות נוזלים העלולים לגרום לנזק פנימי.
את הבדיקה יש לבצע במכון הדמיה מוסמך ומקצועי, הבדיקה נעשית לאחר צום של שש שעות, ובמידה ויש לבדוק את דרכי השתן יש לשתות כ- 6 כוסות מים כשעה לפני הבדיקה על מנת שהשלפוחית תהיה מלאה (חשוב לא לרוקן את השלפוחית לפני הבדיקה). לכן, יש לעקוב אחרי ההנחיות של הצוות הרפואי או הצוות המקצועי של מכון האולטרסאונד אליו נשלחים.
חשוב לציין כי בדיקת אולטרסאונד בטן אינה פולשנית ולא מכאיבה. הבודק מורח ג'ל מיוחד על אזור הבטן ומעביר מתמר המחובר למחשב כדי לסרוק את האיברים הפנימיים ולקבל תמונה ויזואלית. מיומנות הבודק קריטית לאבחון מדויק ומקצועי, לכן מומלץ לפנות למרכז רפואה מוביל כמו מדיקס, מרכז רפואה המספק מכלול שירותים רפואיים ופרא רפואיים ומתמחה גם בבדיקות לספורטאים.