חוק השיפוט הצבאי, התשט"ו 1995, חל על כל מי שמשרת בצה"ל, ובאופן חלקי חל המשפט הצבאי גם על תושבים הנמצאים תחת כיבוש של הצבא או בשטח המוגדר תחת משטר צבאי. חוק השיפוט הצבאי מעניק את הסמכות לדון בנושאים השונים לבתי הדין הצבאיים וכדאי לדעת כי משפט צבאי נחלק לענייני משפט פלילי ולמשפט משמעתי. קצינים בדרגת סגן ומעלה המוסמכים על ידי הפצ"ר יכולים לדון חיילים בנושאי הליך משמעתי, ורק בבתי הדין הצבאיים יושב קצין שהינו משפטן. חיילים בסדיר או במילואים, קצינים, אנשי קבע ואזרחי עובדי צה"ל רשאים לפנות לעורך דין צבאי פרטי על מנת לקבל ייעוץ וייצוג משפטי הולם, אך יש לציין כי הם זכאים לקבל ייצוג משפטי מטעם הסניגוריה הצבאית ללא כל עלות. עם זאת, כדי לקבל ייצוג משפטי ראוי מומלץ לפנות לעורך דין צבאי מקצועי כמו עו"ד סמי איליה.
זכות היוועצות עם עורך דין
החוק הצבאי מאפשר לחיילים המובאים לדין להיוועץ עם עורך דין פרטי. על החייל לפנות לעורך דין צבאי אשר מחזיק בהיתר מיוחד להופיע בפני בתי הדין הצבאיים. עורך הדין הצבאי מלווה את החייל לאורך כל שלבי ההליך הפלילי או המשמעתי, לרבות ייעוץ חשוב לפני חקירה במצ"ח, ייצוג חיילים הנמצאים במעצר צבאי, ניהול התיק הפלילי מול הערכאות השיפוטיות הצבאיות וכמו כן עורך הדין הצבאי מתמחה בייצוג חיילים בפני ועדות לקיצור עונש ובפני ערכאות הערעור.
התמחות במשפט הצבאי
בית הדין הצבאי רשאי לפי החוק לדון חיילים, קצינים, אנשי קבע ואזרחים עובדי צה"ל בעבירות צבאיות ופליליות. עורך הדין הצבאי סמי איליה מתמחה בכל רבדי העבירות הפליליות כמו סחר בסמים, הטרדות מיניות, גניבה, אלימות, ונדליזם, מעשי מרמה, איומים וכו'. בנוסף, הוא מתמחה בעבירות משמעת כמו עריקות, נפקדות, סירוב פקודה, שימוש ברכוש צה"ל שלא למסגרת התפקיד, ריגול, אובדן נשק, נהיגה תחת השפעת אלכוהול ועוד.
למידע נוסף על משפט צבאי