מאחר ואזור החלחולת הוא אזור רגיש מאוד, בו עוברים עצבים רבים, קרע בפי הטבעת עשוי להיות כואבת מאוד ולגרום לדימומים. אולם, למרות התסמינים הלא נעימים אשר מתלווים לתופעה, רבים נמנעים מפניה לרופא פרוקטולוג על מנת לפתור את הבעיה. רוב המקרים עוברים באמצעות טיפול והכוונה תוך מספר שבועות, אולם ישנם מקרים קשים אשר מצריכים גם התערבות כירורגית.
פיסורה, גורמים וסימנים
פיסורה אנאלית לרוב נוצרת כאשר גורמים שונים יוצרים קרע בפי הטבעת. קרעים בפי טבעת יכולים להיגרם בעקבות:
- מצבים של עצירות או התאפקות ממושכת בעשיית הצרכים יכולים לגרום למצב של צואה קשה, אשר בעת יציאתה גורמת לקרע באזור פי הטבעת.
- מחלות שונות כמו מחלת קרוהן עשויות לגרום להופעה של דלקות באזור פי הטבעת, אשר עשויות להוביל למצב של קרע בעקבות רגישות יתר באזור.
- במצב בו ישנו שלשול כרוני, ניגוב חוזר יכול לגרום להופעה של קרעים באזור.
אלו אשר סובלים מקרעים באזור החלחולת ופי הטבעת לרוב יתלוננו על כאב בעת פעילות מעיים, כאבים אשר נמשכים כמה שעות לאחר התרוקנות, גרד עז באזור של פי הטבעת, ודימום לאחר התרוקנות. לעיתים, הכאבים וחוסר הנוחות אשר נגרמים בעקבות מצב זה עשויים להפריע מאוד לפעילות היומית, ולפגום באיכות החיים בצורה משמעותית.
הטיפול בקרע בפי הטבעת
טיפול בפיסורה מתחלק לשני חלקים עיקריים:
- טיפול טבעי: הטיפול הראשוני במצב זה הוא טיפול שמרני הכולל: אמבטיות חמות, הקפדה על תזונה נכונה אשר יוצרת צואה רכה, טיפול בנרות גליצרין להקלה על הכאבים ועוד.
- טיפול ניתוחי: במצב בו הטיפול השמרני אינו סייע לקרע להתאחות עוברים לשיטת טיפול ניתוחית. הפרוקטולוג מבצע חיתוך חלקי של שריר הסוגר הפנימי, או לחילופין מבצע הרחבה עדינה של שריר הטבעת, על מנת להקל על הכאבים. הכאב לרוב ייעלם לאחד מספר ימים, והחלמה מלאה תושג כעבור כמה שבועות.