מקור המילה ויטמין בלטינית הוא ויטה=חיים. הויטמינים נחוצים לאדם על מנת שגופו באופן כללי, והמערכות, איברים ותהליכים פיזיולוגים שונים המתרחשים בגוף, יוכלו להתרחש באופן נורמאלי וללא הפרעות. הויטמינים הינם חומרים אורגנים החיוניים לגוף האדם, כיוון שאין הגוף יכול לייצר אותם בכוחות עצמו.
מדוע אנו זקוקים לוויטמינים?
לכל וויטמין יש תפקיד ספציפי בגוף האדם, אך באופן כללי, כל הויטמינים חיוניים לגוף כיוון, שהם:
- מסייעים בפעילות המטבולית
- מסייעים בעיבוד אבות המזון
- משתתפים בבניית כדוריות דם
- משתתפים בבניית ובפעולות ההורמונים
- מפרקים אנרגיה מהמזון.
- יוצרים כימיקלים הנחוצים למערכת העצבים
- מסייעים לפעולות העיכול בקיבה ובמעיים
- עוזרים במניעת מחלות, כגון: מחלות לב, מחלות סרטן וכדומה.
- עוזרים בהאטת תהליך ההזדקנות
ויטמין A (רטינול), נחוץ לגוף האדם, כיוון שהוא משפר את הראייה, מסייע בשימור בריאות העור, מונע חמצון של חומרים, מסייע למערכת החיסונית. את ויטמין A, ניתן למצוא : בחלמון הביצה, בשמן דגים, בירקות ועוד. באופן כללי, עודף ויטמיןA עלול לגרום להרעלה וכמו כן, לנשים בהריון אסור לקחת עודף ויטמין A כיוון שהוא עלול לגרום לפגיעה התפתחותית בעובר ולנזקים בלתי הפיכים.
ויטמין B1 (תיאמין), נחוץ לגוף האדם, כיוון שהוא עוזר בחילוף חומרים (מטבוליזם) של פחמימות וחלבונים, נחוץ לעבודה תקינה של מערכת העצבים ומערכת העיכול. מחסור בוויטמין זה עלול לגרום לתחושת בלבול ודיכאון, חוסר תיאבון, הפרעות בעיכול מזון וחולשה בשרירי הגוף. את ויטמין B1 ניתן למצוא במאכלים כגון: בשר, חלב, דגים, חלמון הביצה, כבד, נבטים, אגוזים, לחם ועוד.
ויטמין B2 (ריבופלבין), נחוץ לגוף האדם, כיוון שהוא מסייע לשמירת בריאות השיער והעור, מונע מחסור בדם, נחוץ לראייה תקינה. ניתן למצוא אותו בדגים, בשר, חלב, חיטה, ירקות ירוקים ועוד.
ויטמין B3 (ניאצין או חומצה ניקוטינית), נחוץ לגוף האדם, כיוון שהוא חיוני ביותר למערכת העצבים, לנשימה, למערכת העיכול, לחילוף חומרים, ליצירת אנרגיה, מחזק זיכרון ועוד. ניתן למצוא ויטמין זה במאכלים, כגון: תרד, ביצים, שמרים, סויה, בשר ועוד. מחסור בוויטמין זה עלול לגרום להפרעות במערכת העצבים המרכזית.
ויטמין B12 (ציאנוקובלאמין), נחוץ לגוף האדם, כיוון שהוא מסייע לפעילות תקינה של מערכת העצבים, מפחית סיכוי לחלות באלצהיימר, יוצר כדוריות דם אדומות הנחוצות להעברת המוגלובין וחמצן ובכך מפחית את הסיכון לפתח אנמיה. את הוויטמין ניתן למצוא במאכלים כגון: בשר, דגים, חלב, סויה ועוד.
ויטמין C (חומצה אסקורבית) , נחוץ לגוף האדם, כיוון שהוא שומר על נימי הדם, שומר על השיניים, מחזק את המערכת החיסונית, מפחית סיכוי לחלות במחלת סרטן ומחלות לב, נחוץ ליצירת עצמות ורקמות ועוד. ניתן למצוא ויטמין זה בירקות ובפירות.
ויטמין D, נחוץ לבניית העצמות והשיניים, חשוב מאוד לתינוקות. נמצא במאכלים כגון: מרגרינה, שמן דגים, חלב מלא ועוד.
ויטמין K (מנדיון), ויטמין זה חשוב ביותר לקרישת הדם. ניתן למצוא אותו בירקות עלים ירוקים, אפונה, בכבד ועוד.
ויטמינים נוספים חיוניים לתפקוד תקין כוללים: ויטמין B5 (חומצה פנטותנית), ויטמין B6 (פירידוקסין), ויטמין B7 - (ביוטין), ויטמין B9 (חומצה פולית), ויטמין B15 (חומצה פאנגאמית), ויטמין B17 (לאטריל), ויטמין H (ביוטין או B7), ויטמין P (ביופלאוונואידים), ויטמין E (אלפא טוקופרול)