המצב הלא פשוט כיום בשוק העבודה המקומי הוביל ליצירתם של לא מעט מקצועות חדשים, ובכלל זאת גם יועצי משכנתאות חיצונים אשר מייעצים ללקוחות בשאלות הנוגעות לתכנון המשכנתא ואף מסייעים בתהליכים השונים מול הבנקים.
באופן לא מפתיע, יחד עם פריחת שוק יועצי המשכנתאות, חל גם גידול במספר הקורסים המציעים הכשרה בתחום, עד שנראה לעיתים שיש יותר קורסים ליועצי משכנתאות מאשר יועצים...
בנוסף לזאת, מכיוון שכיום יש רק גוף אחד המאחד תחתיו יועצי משכנתאות (לשכת יועצי המשכנתאות בישראל) וגוף זה הינו וולונטרי לחלוטין, הרי שאין תקן אחיד למקצוע, כך שהאחריות לבדוק את איכות הקורס וטיב המרצים מוטל כולו על כתפי הלומד.
בכל אופן, כאשר אנחנו מעוניינים למדוד את איכותו של קורס יועצי משכנתאות כזה או אחר מתוך מטרה להשתלב במקצוע ולא רק להעשיר את הידע האישי שלנו, יש מספר פרמטרים שונים שרצוי כי נתייחס אליהם:
תוכן הקורס צריך להישען על בסיס טוב - תוכן הקורס חייב לכלול חומר תיאורטי בכמות מספקת על מנת שהתלמיד יוכל קודם כל להבין את כל המושגים הבסיסיים בכלכלה החשובים לתחום המשכנתאות. לדוגמה, סוגי הריביות בשוק ועל סמך מה הן נקבעות, אינפלציה מדד והקשר ביניהם, סוגי הלוואות כלליות בבנקים וכך הלאה. רק לאחר שנלמד הבסיס, אפשר לעבור לדבר על הנושאים הספציפיים למשכנתאות כמו עמלות שונות, דוח יתרות, מסלולים, בניית תמהיל, ביטוחי חובה למשכנתא וכך הלאה.
יש גם קורסים הכוללים תרגילי העשרה שניתן לתרגל בבית דרך אתר אינטרנט או ספר קורס, אבל חשוב מאוד להקפיד ולהגיע לכל השיעורים הפורמאליים אם רוצים להפיק את המיטב מן הקורס מכיוון שאלו מהווים נספח ולא תחליף לחומר הלימוד. רוב הקורסים הם קורסי ערב המתקיימים פעם בשבוע, כך שזו לא אמורה להיות בעיה גם למי שעובד במשרה מלאה.
מי מלמד את הקורס? - האם מי שמלמד את הקורס הוא יועץ משכנתאות בעל ניסיון בשטח? למרות שיש בתחום המשכנתאות לא מעט חומר תיאורטי, חשוב מאוד גם לקבל דוגמאות ממקור ראשון לגבי האופן בו הדברים מתנהלים בפועל, ובכלל זאת כיצד לנהל תקשורת בין אישית יעילה מול הלקוחות או נציגי הבנקים.
התנסות מעשית - חלק גדול מן הקורסים כיום כוללים גם התנסות מעשית ותרגולים כמו למשל בניית תוכנית פיננסית ללקוח, בניית עסקאות לקבוצות רכישה וניתוח מקרים אמיתיים של תיקי משכנתאות מוצלחים. זהו חלק חשוב מאוד גם אם הוא מתקיים בתנאי מעבדה ולא ניתן לדמות בו לחלוטין את המציאות.
האם מובטחת עבודה בסוף הקורס? הרבה מאוד מכללות או אפילו חברות ייעוץ פרטיות מבטיחות לבוגרים שלהן עבודה בסיום הלימודים, אך לעיתים למרות כל הכוונות הטובות, רק חלק קטן מהבוגרים מצליחים להיקלט במשרה מלאה בחברת ייעוץ משכנתאות. לכן, חשוב מאוד לעבור על כל האותיות הקטנות בתקנון הרישום ולשים לב לסייגים השונים על מנת למנוע אי הבנות או עוגמת נפש.
כמו כן, ככל שהמוסד בו רוצים לעבוד הוא יוקרתי יותר, כך גם גוברת הציפייה להשכלה פורמאלית בנוסף לקורס, לפחות תעודת בגרות ועדיף גם תואר אקדמאי (זוהי לפחות דרישת הסף ברוב הבנקים כיום).
בהצלחה!