תחום בריאות הנפש נשלט כיום בידי פסיכיאטרים. כמעט כל גוף המציג את עצמו כפועל למען בריאות הנפש, למעשה דוגל בטיפול פסיכיאטרי, ומהווה שער כניסה למערכת הפסיכיאטרית. מהם שערי הכניסה הללו – ולאן הם באמת מובילים?
המונח בריאות הנפש עצמו רומז כי הטיפול בנפש ראוי להימצא בתחומה של הרפואה. והענף הרפואי-כביכול האחראי על הטיפול בנפש, הוא ענף הפסיכיאטריה.
אך עם זאת, עדיין אין בנמצא בדיקה רפואית היכולה לאבחן את הימצאותה של "מחלת נפש" כלשהי אצל אדם. לא קיימת כל הוכחה שהמקור לקשיים נפשיים הוא תפקוד לקוי של המוח.
יתרה מזאת, לפסיכיאטריה אין כל הגדרה עבור "נפש", ומבחינתה, תופעות נפשיות הן אך ורק תוצאה של תגובות כימיות במוח. ובהתחשב בעובדה שאין כל בדיקה היכולה להראות את המצב הכימי של מוח אדם חי – האם פסיכיאטרים ראויים להיחשב כ "מומחים לבריאות הנפש"?
מנגנוני בריאות הנפש – שערי כניסה למערכת הפסיכיאטרית
מנגנוני בריאות הנפש חוברים יחדיו לתעשייה שלמה, תעשייה פסיכיאטרית.
לתעשייה זו שערי כניסה רבים.
בבתי הספר, המורים והיועצות הפכו לזרוע פסיכיאטרית, והם מפנים אחוז גבוה של ילדים לאבחון פסיכיאטרי בחשד להפרעות קשב. כך, "מכוני אבחון" צצו כפטריות אחרי הגשם.
משרד החינוך נמצא תחת השפעה ישירה של פסיכיאטרים. למשל, באתר משרד החינוך תמצאו מאמרים של איריס מנור – פסיכיאטרית הידועה בעידוד אבחון הפרעות קשב בילדים, וטיפול בהם באמצעות תרופות פסיכיאטריות כגון ריטלין.
במסגרת התוכנית החדשה למניעת התאבדויות, מוכשרים "שומרי סף" שתפקידם לאתר ילדים ומבוגרים החשודים כבעלי "סיכון לאובדנות", ולהפנות אותם למרפאות לבריאות הנפש. ע"פ שרת הבריאות, התוכנית תכלול שאלונים פסיכיאטריים לתלמידים בבתי הספר. זאת למרות שתופעות הלוואי של תרופות פסיכיאטריות כוללות בעצמן סיכון לאלימות ועלייה באובדנות.
בצבא, הקב"ן (קצין בריאות הנפש – פסיכיאטר) נמצא ביחידות רבות, ומהווה שער כניסה למערכת הפסיכיאטרית עבור החיילים.
כיום, רופאי המשפחה בעצמם רושמים כדורים פסיכיאטריים – אין הכרח לראות פסיכיאטר כדי לזכות במרשם פסיכיאטרי. ואם תתלונן לרופא על כאבים גופניים לא מוסברים, יש סיכוי שתקבל הפניה לפסיכיאטר כדי לטפל ב"מקור הנפשי" של הכאב.
הרפורמה בבריאות הנפש שיצאה לדרך לא מכבר, כוללת הקמת מרפאות חדשות לבריאות הנפש – הרחבת השער למערכת הפסיכיאטרית.
יולדות ואימהות צעירות נמצאות בסיכון גבוה להיות מופנות לפסיכיאטר לאבחון דיכאון אחרי לידה.
אם אדם הצליח לעבור את חייו מבלי להיקלע למערכת הפסיכיאטרית, עדיין פסיכיאטר יחכה לו בבית האבות. אחוז מחריד של קשישים נוטלים כדורים פסיכיאטריים – נוגדי חרדה, נוגדי דיכאון ונוגדי פסיכוזה. ענף שלם של פסיכיאטריה מוקדש לסימום פסיכיאטרי של קשישים – פסיכוגריאטריה.
כיום, פסיכיאטרים מפנים את מאמציהם למגזר התינוקות והפעוטות, עם הגדרות ואבחונים עבור תינוקות שעדיין אינם מסוגלים לדבר (למשל הפרעות אכילה אצל תינוקות). בקצב הזה, לא ירחק היום בו תחנות טיפת חלב יהפכו לזרוע של בריאות הנפש, ומטפלות בתחנה "יפנו את תשומת לב ההורים" ל "הפרעות" אצל תינוקן, וימליצו על ביקור דחוף אצל פסיכיאטר תינוקות.
לאן מובילים השערים לתעשיית בריאות הנפש
מנגנוני בריאות הנפש מובילים לביקור אצל פסיכיאטר.
ביקור אצל פסיכיאטר מוביל, כמעט ב- 100%, לשימוש בתרופות פסיכיאטריות: נדיר שאדם יבקר פסיכיאטר, וייצא ממנו ללא מרשם לתרופה פסיכיאטרית, אחת או יותר. כי זה מה שפסיכיאטרים עושים – מאבחנים לפי רשימות בדיקה של סימפטומים התנהגותיים או רגשיים, ורושמים מרשמים לתרופות פסיכיאטריות.
לכן, מנגנוני בריאות הנפש הם שער ישיר לשימוש בתרופות פסיכיאטריות.
לאן מוביל השימוש בתרופות פסיכיאטריות
שימוש בתרופה פסיכיאטרית מוביל להגברת המינון שלה לאחר זמן מה.
הגברת המינון מובילה להגברת תופעות הלוואי.
הגברת תופעות הלוואי מובילה לצריכת תרופות נוספות בנסיון לדכא את תופעות הלוואי.
הגברת השימוש בתרופות מובילה להתדרדרות גופנית ונפשית.
התדרדרות נפשית מובילה לאשפוז פסיכיאטרי.
וזהו היעד הסופי של מנגנוני בריאות הנפש – אשפוז ב"מרכז לבריאות הנפש" – הלא הוא מוסד לחולי נפש.
היעד של גופים שהם כביכול למען בריאות הנפש, היא ליצור לקוחות לכל החיים עבור פסיכיאטרים וחברות התרופות.
מסקנה
יש לחשוד בכל גוף או ארגון המתאר את עצמו כפועל למען "בריאות הנפש". יש לבדוק היטב את המעורבות הפסיכיאטרית בארגון כזה, ואת האפשרות של הפניה לפסיכיאטר.
הדבר האחרון שאתה רוצה, הוא להילכד במערכת הפסיכיאטרית.