בכף הרגל יש קשת אורכית שתפקידה לשמור על הגמישות, על היציבות, לבלום זעזועים, ולחלק נכון את משקל הגוף. פלטפוס הינו השם המקצועי של הקשת האורכית אשר אינה בנויה בצורה הנכונה, כלומר הקשת אינה מתפקדת כראוי. ישנם שני מצבים עיקריים שמגדירים פלטפוס. האחד הינו פלטפוס קשיח והשני הינו פלטפוס גמיש. מי שסובל מפלטפוס קשיח יותר סביר שיסבול מתסמינים של אי נוחות, וזאת לעומת מי שסובל מפלטפוס גמיש.
ממה נובע הפלטפוס?
רוב הסיבות שקשורות לפלטפוס הן מולדות ולא תוצאה של פגיעה או בלאי. הכוונה היא למצב בו הקשת האורכית אינה נמצאת במצב מאוזן, כלומר כאשר דורכים על הרגל, במקום להחזיק את הרגל כפי שצריך, הרגל תקרוס מעט לתוך צידה הפנימי, כך שהדבר גם מוביל לבעיה נוספת שמשפיעה בצורה ישירה על תקינות העקב, כלומר השבירה פנימה מובילה לתנועה סיבובית של העקב דבר שמוביל כאפקט דומינו גם לשחיקה של המפרקים הפזורים סביב העקב, לפצעי לחץ, לאיבוד הגמישות הטבעית וכמובן שגם לכאבים בעת ההליכה והדריכה.
מהו הטיפול הנפוץ?
כיוון שסה"כ מדובר בתופעה שכיחה, יש לה מענה שבחלקו הוא די פשוט והוא יכול להסתכם ברכישת מדרסים מותאמים. מדרס מותאם הינו כזה שמשלים את הפער שלא קיים בקשת, כלומר מדרס עם בליטה במקום שבו הקשת אמורה להיות על מנת להוות את התמיכה הטבעית. בנוסף ניתן להתקין בנעל טריז שייעודו מניעת סיבוב העקב. כמו כן ניתן גם לעשות תרגול לשרירי כף הרגל, אך אלו עשויים לעזור למיחושים אך לא לפתור את הבעיה כראוי, אך ללא ספק מדובר פעולה חיובית.
מה ההבדל בין גמיש לקשיח?
פלטפוס גמיש מתאר סיטואציה מעט שונה, סיטואציה שבזמן שהרגל באוויר היא אינה שטוחה, אלא רק כשמעמיסים עליה משקל הרקמות אינן מחזיקות מעמד ועל כן קורסות. לעומת זאת פלטפוס קשיח הוא כזה שהקשת קיימת כל הזמן, גם כשהיא באוויר וגם כשהיא במצב של נשיאת משקל. כך שניתן לסכם ולומר שפלטפוס הינו מצב עובדתי, אך ישנם האמצעים, (והם די פשוטים) להתמודד עמו ולא לסבול מהתופעות ועוד אחרות כמו דורבן כף הרגל.