המגמה הטבעונית בהחלט נותנת את אותותיה – עוד ועוד מסעדות טבעוניות נפתחות, ומסעדות קיימות דואגות להעשיר את התפריטים שלהן במנות על טהרת הצומח, שימשכו אליהן קהל הולך וגדל של טבעונים, צמחונים ומתעניינים.
אבל מעבר לכותרת "מסעדה טבעונית" או "ידידותית לטבעונים", צריך שיהיה גם מה לאכול. למתבונן מהצד לפעמים נדמה, שמרגע שמוציאים ממטבח המסעדה את המוצרים מן החי, האפשרויות כל כך מעטות שהסועדים כנראה יקבלו צלחת עם חסה. כמובן שהמציאות שונה לחלוטין – במסעדות טבעוניות וידידותיות ניתן למצוא שפה של מנות מגוונות, ממטבחים וסגנונות שונים, מאוכל מהיר ועד מנות מורכבות ומוקפדות, שלא נופלות ואפילו עולות על מנות מקבילות שמכילות מוצרים מן החי.
ארוחת בוקר טבעונית? כן, יש דבר כזה והוא מופיע יותר ויותר בתפריטים של מסעדות ובתי קפה, כולל רשתות ארציות שמביאות את המנות הטבעוניות האלה גם ליישובים מרוחקים מחוץ לערים הגדולות. ארוחת בוקר טבעונית כוללת בדרך כלל פשטידה דמויית חביתה עשויה מקמח חומוס, מטבלים שונים כמו אבוקדו, טחינה וממרח זיתים, סלט כמובן ולחמים. במקומות אחדים מוצאים גם שקשוקה מבוססת טופו או ירקות, ממרחים דמויי גבינה על בסיס אגוזים, לביבות של ירקות ועוד רעיון ומשחקים צבעוניים וטעימים.
מה יש למנה עיקרית? מה לא. המבט של מסעדה טבעונית או ידידותית על צלחת האוכל חייב להשתנות, מרגע שמפסיקים לחפש בה את נתח הבשר או העוף שהיה עד כה מרכז הצלחת. מנה עיקרית יכולה כמובן להיות המבורגר או שווארמה, שמככבים היום אפילו במסעדות בשריות. אבל גם יכולה להכיל קציצות של קטניות, ריזוטו מושקע, ניוקי מפנק או פסטה מוצלחת. המסעדות האסייתיות יציעו מגוון של אטריות מוקפצות או נתחי טופו כשלצד כל אלה ירקות מבושלים וסלטים במגוון גרסאות.
חייבים משהו מתוק? גם אנחנו. המטבח הטבעוני אמנם משאיר מחוץ לצלחת את השמנת והחמאה, אבל זה לא אומר שהוא לא מאפשר ליהנות מקינוחים מעניינים, טעימים ואפילו מושחתים. למרבה השמחה שוקולד מריר הוא טבעוני וכך גם קרם קוקוס, בצק פילו ועוד מגוון חומרי גלם מהם ניתן להכין מנות אחרונות נהדרות. ממוס שוקולד, דרך סורבה קרמי, מעדן טפיוקה ועד מאפי תפוחים ועוגות שמרים – גם הטבעונים אוהבי המתוק לא מרגישים מקופחים.
ככל שנפתחות מסעדות טבעוניות חדשות ומגוון המנות הטבעוניות בתפריטים עולה, כך ניתן למצוא עוד ועוד אפשרויות מעניינות וטעימות עבור הסועדים בבתי הקפה ובמסעדות. לא מפתיע שבנוסף על הטבעונים עצמם, גם צמחונים, מתעניינים, מפחיתי צריכה מן החי ומי ששומרים על בריאותם – ממהרים להזמין מנות טבעוניות בכל מקום בו הדבר אפשרי.