אם אנחנו עובדים במפעל המייצר חומרים כימיים שונים, נמצאים בחניון מחניק, או אפילו בבית שלנו ביום קיץ חם, בוודאי נרצה לדאוג שהאויר שננשום יהיה נעים, נקי ובריא יותר. שימוש במפוחים לאוויר נקי הפך ליותר ויותר מקובל בשנים האחרונות, בעיקר בשל העובדה שהמערכת של המפוח פשוטה לתפעול ולתחזוקה, היא איננה צורכת כמות רבה מידי של אנרגיה והיא מתאימה למגוון רחב של שימושים ומיקומים.
כיצד פועל מפוח אויר
מפוח אויר פועל באמצעות שיטה צנטרפוגלית. הכוונה היא שהאויר מגביר את זרימתו בהתאם לצורך ובהתאם לחוזק השאיבה. עוצמת השאיבה וחוזק הזרימה תלויה בהבדל בין גודל הפתח דרכו נכנס האויר למפוח וגודל הפתח דרכו יוצא האויר מהמפוח. המבנה של מפוח אוויר לרוב יהיה פשוט. פתח גדול לכניסת אויר באופן יחסי מפתח היציאה של האויר, כאשר האויר נשאב פנימה על ידי כוח הסיבוב של מנוע המצוי בתוך המפוח. האויר שנכנס אל תוך המפוח למעשה לכוד בתוך המנגנון וכך האפשרות היחידה שלו לצאת היא דרך פתח היציאה שלרוב יהיה צר. באופן הזה נוצר למעשה לחץ רב בתוך המפוח והאויר נדחק החוצה. קיימים אין ספור סוגי מפוחים לשימושים שונים. בבואנו לבחור את המפוח המתאים לנו ביותר, חשוב שנכיר את הסוגים השונים של מפוחים הקיימים כיום בשוק וכיצד הם פועלים.
איזה שימושים קיימים למפוחים
לא תמיד אנחנו מודעים לכך, אך מפוחים נמצאים סביבנו כל הזמן. אחד השימושים הנפוצים למפוח אויר מבוצע במפעלים תעשייתים. ברוב המקרים המפוח יהיה ממוקם במקום גבוה, על הגג למשל, והוא שואב את אויר מתוך המפעל, אשר לעיתים יהיה אפילו רעיל ויוציא אותו מחוץ למבנה. ברוב המקרים יעדיפו למקם את המפוח מעל איזור המוכר כבעל מזהמים בריכוז גבוה וכך המפוח יוציא את האויר מחוץ למבנה, עוד לפני שהוא יגרום לנזקים לאנשים ולציוד המצוי בתוכו. שימוש נוסף של מפוחים הוא בתוך מנהרות או חניונים, בהם כמות זרימת האויר נמוכה. המפוח מוציא את האוויר החם מחוץ לחניון ולמנהרה ומכניס אויר נקי פנימה. שימוש נוסף ומוכר יותר הוא במזגנים. בכל מזגן יש שימוש במפוח, אשר שואב את האויר פנימה לתוך מערכת הקירור של המזגן ומוציא החוצה אויר חם.