מאות אלפי אזרחים בשנה נחקרים במשטרה בחשד לביצוע עבירות פליליות. רק כנגד חלק קטן מהם מוגש לבסוף כתב אישום. הדבר נובע מ-2 סיבות עיקריות:
א. מחסור בראיות בתיק על מנת לבסס הרשעה מעבר לספק סביר (בכדי להגיש כתב אישום יש צורך ב"סיכוי סביר" להרשעה.)
ב. סגירת תיק בשל "חוסר עניין לציבור" (או בשמה הרשמי: "נסיבות העניין אינן מצדיקות העמדתך לדין").
סגירה מסוג זה נובעת מהעדר משאבים מספיקים בידי המשטרה להגיש כתב אישום בכל תיק ותיק (בו קיימות ראיות) ובצורך לפעול על-פי סדרי עדיפויות. במצב כזה, קיימות ראיות כנגד החשוד, אך בשל העובדה שהעבירה אינה חמורה, יחסית, ובהעדר עבר פלילי מכביד (או מעצר על תנאי תלוי ועומד) – העמדה לדין בתיקים אלה הנה בתחתית סדר העדיפויות.
יצוין, כי סגירת תיק "מחוסר אשמה" (דבר שאינו גורר רישום פלילי בצורת תיק משטרה סגור) נעשית במיעוט המקרים. זאת, שכן המבחן המשפטי לסגירת תיק מחוסר אשמה הינו כי אין "בדל של ראיה" כנגד החשוד ואילו במרבית התיקים קיימות ראיות כלשהן כנגד החשוד (כגון: תלונת שכן כי החשוד תקף אותו או איים עליו, תלונת בת זוג בדבר איומים או הטרדה טלפונית ועוד).
מה המשמעות של רישום זה?
משמעות היוותרו של תיק משטרה סגור בגיליון הרישום הפלילי משתנה מאדם לאדם. עבור שכיר הדבר לא יהווה בעיה, בדרך כלל. ברם, עבור אדם המחזיק נשק-הדבר יביא, לרוב, לביטול רישיון הנשק, עבור אדם המבקש להתקבל למשרה ממשלתית או ביטחונית (או בגופים העובדים עבורם) – הדבר עלול להביא למניעת אפשרות זו ולאדם הממתין לקידום לדרגה בכירה בצבא – הדבר עלול להביא לעיכוב הקידום.
כמו כן, אמנם נרשם בגיליון הרישום הפלילי כי המידע אודות התיקים הסגורים אינו נמסר אלא למספר מצומצם של גופים, אך, בפועל, כאשר אדם מנסה להתקבל למקום עבודה, רבים מן המעסיקים דורשים מהמועמד לחתום על אישור למסירת מידע פלילי לטובת המעסיק (דבר שאינו חוקי אך נעשה כדבר שבשגרה) – דבר שמביא לפסילת מועמדים רבים בשל אותו תיק פלילי סגור.
עם זאת, וכפי שצוין, תיק משטרה שנסגר מחוסר אשמה אינו מופיע בגיליון המרשם הפלילי של החשוד.
כיצד ניתן לשנות את עילת הסגירה לחוסר אשמה?
עפ"י חוק, חשוד זכאי להגיש בקשה לשינוי עילת סגירת התיק מחוסר ראיות או מחוסר עניין לציבור (לחוסר אשמה) בתוך 45 יום מיום סגירתו. במקרים בהם החשוד לא קיבל הודעה בדבר סגירת התיק (המשטרה לא שולחת הודעה כזו בכל המקרים וכאשר היא נשלחת-הדבר מבוצע בדואר רגיל ולא בדואר רשום) – ניתן להגיש בקשה זו גם לאחר חודשים ואף שנים.
מצבים בהם ישונה תיק לחסור אשמה הנם כאלה בהם אין כלל ראיות כנגד החשוד (למשל, שכנים הזעיקו את המשטרה בגין צעקות בדירה ובני הזוג הכחישו כי בוצעה ביניהם עבירה, כאשר קיימות ראיות חד משמעיות כי המתלונן שיקר בתלונתו, כגון צילום וידאו/הקלטה) ולעתים אף לפנים משורת הדין על-מנת שלא לפגוע בעתידו המקצועי של החשוד).
במידה שקצין החקירות מחליט שלא לקבל את הבקשה – ניתן להגיש ערר לפרקליטות המחוז וערר נוסף לפרקליטות המדינה. מובן, כי בשל מורכבות העניין והמומחיות הנדרשת מומלץ להגיש בקשה מתאימה באמצעות עו"ד הבקיא בתחום דבר העשוי לשפר מאוד את סיכויי ההצלחה של הבקשה.
עו"ד פלילי גיל באיער מתמחה במשפט הפלילי מזה 15 שנים.
המשרד עוסק בייצוג חשודים ונאשמים בעבירות אלימות במשפחה,
מחיקת רישום פלילי,סגירת תיק משטרתי,גניבה ממעביד,הטרדה טלפונית ועוד.
לייעוץ ללא התחייבות התקשרו:
טל: 052-3877227