שירותים נוטריוניים מוכרים לרוב בהקשרים של תרגומים שונים, מתן אישורים כגון אימות חתימה, אישור שאדם חי, אישור להסכמים אישיים וכן הלאה. אך למעשה עבודתו של הנוטריון מקיפה וכוללת מגוון היבטים ומשימות מוגדרות בחוק הנוטריונים. רבים לא מודעים לכך אך ייפוי כוח נוטריוני הוא חלק מהתחומים בהם עוסקי הנוטריון, כאשר זהו ייפוי כוח מהותי אשר אין לזלזל בו ולכן החוק שם עליו דגש ודורש מעורבות של נוטריון. בדרך כלל ייפוי כוח נוטריוני אינו דורש חתימה של נוטריון, אלא במקרים מיוחדים, כאן תלמדו מדוע ומתי צריך להפיק יפוי כוח נוטריוני באמצעות נוטריון מוסמך ומורשה.
ייפוי כוח הוא מסמך, בעל משמעות משפטית, אשר בו צד אחד (אדם או ארגון למשל) מייפה את כוחו (מאשר לבצע) של אדם מוגדר אחר לבצע בשמו ועבורו פעולות מסוימות – למשל לצורך ביצוע העברת בעלות על רכב, ביצוע תשלומים שונים, איסוף סחורה וכן הלאה. במקרים רגישים ובעלי חשיבות המחוקק דורש במפורש הפקה של ייפוי כוח נוטריוני ולא ייפוי כוח רגיל שאינו מצריך חתימת עורך דין או נוטריון.
מתי ואיך צריך לערב נוטריון בייפוי הכוח
עפ"י החוק, יפוי כוח נוטריוני נדרש בשני מקרים: כאשר מדובר על ייפוי כוח כללי וכאשר מדובר על ייפוי כוח נוטריוני לעסקאות מקרקעים המצריכות רישום בלשכת רישום מקרקעין בישראל (מה שמכונה ה"טאבו"). אלו שני מסמכי ייפוי כוח חשובים ורגישים מבחינת היכולות של מיופה הכוח (האדם שמקבל את האישור לבצע פעולות בשם מישהו אחר) ולכן חובה לקבל ייפוי כוח נוטריוני.
ייפוי כוח נוטריוני כלי מאפשר למיופה הכוח לבצע מכלול רחב ומקיף מאוד של פעולות בשמו ועבור מייפה הכוח. זו סמכות גדולה ומשמעותית מאוד ולכן הדרישה ההגיונית להפקת ייפוי כוח נוטריוני. אותו הדבר לגבי עסקאות מקרקעין, כי אלו נושאים מורכבים, עם סכומים גבוהים מאוד לרוב ומשמעויות משפטיות רבות. חתימת הנוטריון מאשרת כי מתן ייפוי הכוח הינו תקין ונעשה בתנאים המתאימים.