עבירות של נהיגה במהירות מופרזת נחלקות ל"ברירת משפט" ול"הזמנה לדין".
עבירות ברירת משפט:
עבירות הנושאות עונש קבוע בחוק, הכולל קנס כספי, עם או בלי נקודות, כאשר אדם רשאילבקש לא לקיים את העונש בגין העבירה, ובמקום זאת להביא את העניין לבירור בבית המשפט. אם הנהג לא בוחר את אופציית ברירת המשפט - גובה הקנס ומספר הנקודות יהיו על פי המהירות בה הוא נתפס.
עונשי ברירת משפט על מי שנהג במהירות מופרזת:
- נסיעה בדרך עירונית במהירות של 20 קמ"ש או פחות, מעל המהירות המותרת – קנס של 250 שקל, בלי נקודות תעבורה.
- נסיעה בדרך עירונית יותר מ- 20 קמ"ש מעל המותר ועד 30 קמ"ש מעל המותר – 750 שקלים ובנוסף 8 נקודות.
- נסיעה בדרך שאינה עירונית במהירות של 25 קמ"ש או פחות מעל המותר - קנס של 250 ש"ח, בלי נקודות.
- נסיעה בדרך שאינה עירונית יותר מ- 25 קמ"ש מעל המותר ועד 40 קמ"ש מעל המותר – 750 שקלים ובנוסף 8 נקודות.
עבירות הזמנה לדין:
כאשר מדובר בעבירות של נהיגה במהירות מופרזת העולה על 30 קמ"ש מהמותר בדרך עירונית, או העולה על 40 קמ"ש בדרך שאינה עירונית, יהיה עונשן הזמנה לדין, וכן 10 נקודות תעבורה. בגין עברות אלה אף נתונה לקצין משטרה הסמכות לשלול מהנהג את רשיון הנהיגה שלו לשלושים יום. העונשים המקובלים על עבירות מסוג זה הינם בדר"כ שלילת הרשיון, שלילה על תנאי, ו/או קנס כספי. ובמקרים קיצוניים – אפשר שייפסק גם מאסר על תנאי. הכל, כמובן על פי המקרה. אם על נהג שזומן לדין נפסק כבר בעבר עונש מאסר על תנאי, עשוי בית המשפט להחיל את העונש, בנוסף למה שנפסק לו בפועל.
אכיפה:
המשטרה מחזיקה בציוד משוכלל למדידת מהירות, כך שאכיפת חוקי הנהיגה במהירות המופרזת היא משימה פשוטה למדי. היא אף מגלה תקיפות רבה, ומשקיעה משאבים רבים באופן יחסי, בטיפול בתיקי מהירות חמורים או חוזרים. בית המשפט אף הוא נוטה להחמיר עם מי שנהגו במהירות מופרזת, בעבירות המהירות החמורות שבגינן זומן העבריין לכאורה לדין.