קורס ייצור יין
יין הוא אחד המשקאות האלכוהוליים הפופולאריים ביותר והוותיקים ביותר המוכרים לאדם והוא מקבל התייחסות רבה בתרבות האנושית. יתכן והיין הוא אף המשקה המשכר עתיק ביותר שיוצר, והוא מכונה בספרי הקודש ובאגדות בשם "שיכר".
קצת על יין
יין הוא שם המאגד קבוצה של משקאות חריפים הנוצרים בזמן תסיסה של ענבים. כאשר במסגרת התהליך סוכר הפרי מומר בתהליך מטבולי לאתנול שהוא אלכוהול או כוהל. יש לציין שניתן לייצר יין גם מפירות אחרים ואף פרחים, אולם הכינוי "יין" לבדו מתייחס תמיד ליין ענבים.
בשתייה מרובה או לא מותאמת גורם היין לשכרות ולתחושת שמחה, פתיחות ולעיתים אובדן שליטה. שימוש ממושך ביין יכול להביא להתמכרות ולגרימת נזקים בריאותיים. ועם זאת, שתייה מתונה של סוגי יין ספציפים (בעיקר יין אדום) נמצאה, במחקרים, כמסייעת בשמירה ומניעה של מחלות לב והזדקנות העור.
במקרים בהם היין אינו מייוצר מענבים ואינו מכיל אותם נוהגים לכנות אותו "שיכר". חשוב לדעת כי באירופה ובארצות הברית ישנם חוקים ברורים לגבי השימוש במילה "יין", כאשר השימוש במילה חייב להתייחס ליין ענבים, אך מותר להוסיף לו מרכיבים נוספים.
מכאן אפשר ללמוד כי היין הוא חלק נכבד וחשיבותו בתרבות, בחברה ובטקסים דתיים בעולם גדולה, ולפיכך הוא מקבל התייחסות חוקתית.
קורס ייצור יין
רוב האוכלוסיה המעוניינת ביין פשוט הולכת לסופר או לחנות המשקאות הקרובה וקונה בקבוק יין. רבים אפילו לא מבינים ומבחינים בהבדל שבין יין מרלו לבין שרדונה.
מי שמבחין בהבדלים ומעיד על עצמו כ"מבין ביין" יכול על ידי טעימה בלבד לחרוץ את גורלו של היין ולקבוע את סוגו, זן הענבים ממנו הוכן, מידת העפיצות, גילו של היין וכדומה. אותם אנשים אינם מסתפקים ביין מהסופר ולא פעם מעוניינים להתחיל ולגדל יין בעצמם.
כיצד מתחילים ליצר יין?
כיום, בשל הביקוש ההולך וגדל ישנם מספר קורסים לייצור יין אשר מלווים ומדריכים את הסטודנטים בכל שלבי הייצור, החל מבחירת סוג הענבים לגידול, דרך נטיעת הכרמים ומאוחר יותר בעת מסיקתם ובעת ייצור היין עצמו מהענבים, עד לטעימה הראשונה.
אופן ייצור יין הוא הליך ארוך ומורכב אשר כולל בתוכו לא רק עיסוק בייצור המשקה עצמו אלא גם בחקלאות הממוקדת בגידול ענבים. החשיבות הרבה שיש לתת לגידול הענבים עצמם היא התשתית ליין בוטיק מעולה בעל נגיעה אישית ייחודית. בעלי הכרמים הם שיחליטו אילו זנים יגדלו אצלם, מתי בדיוק מוסקים את הענבים והאם הם משלבים מספר זני ענבים יחדיו ליצירת יין אחד.
הנושאים שעל יינן בהתהוות ללמוד הינם: פיזיולוגית הגפן, אקלים, הכרת מבנה התא, הרכב הקרקע, הרכב הענבים ומאפיניהם, זיהוי פוטנציאל הכרם, עיצוב הכרם, השקייה ודישון, כימיה ומיקרוביולוגיה בסיסית בייצור יין, תהליך ייצור הסוכר, ספירת מים ומזון, צבע וארומות בגפן, זיהוי פגמים ומניעתם, בציר הענבים, תהליך ייצור היין , תסיסה, יישון, ידע על ציוד לייצור ומארז יין, רישוי ומיסוי (במקרה של פתיחת עסק), וכמובן התמחות בטעימות יין מהארץ והעולם.
ניתן לראות שחלק מהנושאים הינם תיאורטיים וחלק מהם מחייבים התנסות מעשית, אשר מסופקת במסגרת קורס ייצור יין מקיף.
הסיורים המודרכים והביקורים ביקבים שונים מקנים את ההתנסות המעשית, אולם מי שמעוניין להתחיל מההתחלה וליצור ייקב משלו יבקש מן הסתם הדרכות נוספות בכל שלב בדרך, עד שיוכל להריץ את היקב בבטחה מספר שנים. העובדה שהיקבים דורשים גם גידול של הכרמים וטיפוחם הם הופכים פעמים רבות לעסק משפחתי אשר עובר בין הדורות והופך לחלק מהמשפחה.