האם כולם הפכו לצלמים מקצועיים?
צילום הוא תחום נרחב שאנשים רבים רואים בו את התחביב שלהם. בתוך תמונה קיים קסם, רגע שבו מצד אחד הכל נהפך לקפוא ועם זאת, מן העבר השני, מציין ומנציח רגע חי, חוויתי ולא פעם עוצמתי ובעל חשיבות רגשית.
כיום כמעט ולא ניתן למצוא אדם שאין ברשותו מצלמה כזו או אחרת, אם במסגרת הפאלפון או הסמארטפון ואם כמצלמה דיגיטאלית קטנה או כזו מקצועית. השימוש במצלמה הפך לחלק יומיומי בחיים והעובדה שמפתחי הגדג'טים, האפליקציות והסמרטפונים משקיעים זמן רב בפיתוח ושכלול יכולת הצילום והעיצוב של התמונה מעידה על הצורך האדיר של האזרח הקטן בתיעוד אסתטי של חייו.
יש שיגידו שהאפליקציות השונות המאפשרות לכל אדם ליצור צילום אומנותי ולעבד את התמונות תוך שימוש בשלל אפקטים מזיל את התחום והופך אותו למקצועי פחות ופחות. צלמים מקצועיים נאבקים על תמונות למול אזרחים בעלי אפליקציות משוכללות ותחום לימודי צילום עומד בפני מגמת שינוי ושאלת הרלוונטיות.
לימודי צילום עודם רלוונטים?
ואכן, האם על מנת להוציא תמונה טובה אכן יש ללמוד צילום ולגשת לקורס צילום? או שמספיק להיות בזמן הנכון במקום הנכון וללחוץ על המתג על מנת להפיק תמונה אותה ניתן מאוחר יותר לעבד לכדי תמונה אסתטית או ייחודית?
נראה שלשאלות אלו אין תשובה חד משמעית. אין ספק שהנגישות למצלמות וליכולת לעבד תמונה הקפיצה את הרמה הכללית של תחום הצילום כמה דרגות מעל מה שהיתה פעם. המצלמות של היום הן אוטומטיות ברובן מתכווננות בעצמן, מתאימות את הפלאש לכמות האור שנקלטת בצמצם ולמעשה משחררות את המצלם מרוב ההתעסקות בציוד.
מנגד, מי שבוחר להתעמק בתחום הצילום מבין, ודי מהר, שיש גבול למה שהמצלמה האוטומטית, זו המותקנת בכל סמארטפון יכולה לעשות עבורו וכן יש גבול לכמות האפקטים שניתן להלביש על כל תמונה. צלמים מקצועיים אינם עסוקים בהפיכת התמונות שהם יוצרים לתמונות ב"שחור לבן" או "חום תיעודי", הם לא מעניקים להן "אפקט פוסטר" או "אפקט מגורען". צלמים מקצועיים יוצרים מראש תמונה מעולה, בעלת זוית צילום ייחודית, תפיסת צבעים מעניינת ומיקוד מושלם באובייקט.
המטרה של צלם מקצועי היא לתפוס מראש את התמונה שאינה זקוקה לליטוש או לאפקט שיהפוך אותה לתמונה טובה. החזרה לפשטות, לציוד טוב שיש להכיר ולכוון באופן ידני ולתמונות נטולות אפקטים היא המקצועיות האמיתית - ואת המקצועיות הזו יש ללמוד.
אם כן אפשר להסתכל על התפתחות תחום הצילום ועל הנגישות הגוברת של התחום לקהל הרחב גם מזוית אחת. ניתן לראות בהתפתחות זו נקודת קפיצה בעבור התחום כולו, השגשוג בתחום יכול לאפשר לצלמים מקצועיים לשכלל את עצמם, להמציא את עצמם מחדש ולחשוב מחדש על התחום כולו ועל האומנות והאמירה הייחודית להם.
בנוסף, השינוי בתפיסה של הצילום המקצועי, לא עוד עיבוד יתר ואפקטים על התמונה, אלא תמונה נטולת עיבוד, פשוטה במובן הטכנולוגי ומדהימה מבחינה אנושית מאפשרת לנווט את המקצועיות למקומות חדשים.