לעניין טענת הסנגור כי מדובר בסוכן מדיח- בתחילה הייתה ההתייחסות אל הסוכן המשטרתי כאל מוסד שלילי. כיום רואים בהפעלת סוכנים מודיעים משום אמצעי הכרחי, המהווים אחת משיטות הפעולה החיוניות של הלוחמה בפשע.
נכתב על ידי עורך הדין אלון וניני
אסור שפעולת הסוכן תשמש פיתוי והדחק שיש בהם כדי להשחית אדם חף מפשע ולהביאו לידי ביצוע עבירה שאחרת לא הייתה מתבצעת כלל. בישראל גם היותו של סוכן מדיח יש בה רק כדי להשפיע על חומרת העונש ולא תפסלנה ראיות בעקבות ההדחה.
ניתן לזהות מגמה חדשנית אשר מקימה לנאשם, אשר נפגע מהדחת סוכן, מה שמוביל למעשה בפגיעה בהליך הראוי, הגנה מן הצדק, קרי הגנה שיש בה כדי לבטל את הראיות שהושגו כנגד נאשם שלא כדין.לאור האמור לעיל נראה כי גם היותו של מוטי כסוכן מדיח אין בה כדי להשפיע על הראיות כנגד סמי, אולם ייתכן ויהיה בכך להוות שיקול בהחלטת המעצר עד תום ההליכים בעניין הראיות לכאורה.
זכות העיון וההעתקה
סעיף 74(א)1 לחסד"פ קובע כי משהוגש כתב אישום בגין פשע או עוון, רשאים הנאשם ובא כוחו לעיין בכל זמן סביר בחומר החקירה הנוגע לאישום שבידי התובע ולהעתיקו. הרציונאל לזכות זו טמונה בזכות של הנאשם להליך הוגן, שבו תינתן לו האפשרות הטובה ביותר להכין את קווי ההגנה המשפטיים שלו לאישומים אליהם נחשף.
יש לציין כי הזכות להעתיק נגזרת למעשה מזכות העיון של הנאשם וסנגורו ומטרתה נוחיותם של הנאשם וסנגורו. יש לציין כי זכות העתקה צריכה להינתן לאחר איזון ראוי בין זכות הנאשם וסנגורו לנוחיות והליך נאות לבין זכות הפרטיות של שאר המעורבים בתיק. מקום שבו זכות הפרטיות תגבר, לנאשם ולסנגורו נותר להסתפק בזכות העיון בלבד.זכות העיון כפופה כאמור לחריגים כדוגמת סעיף 78 לחסד"פ- חומר סודי, כדוגמת הוראות סעיפים 44 ו45 לפקודת הראיות- חומר חסוי מכח סעיף 74(ו) לחסד"פ.
זכות החסיון
עם זאת יש לציין כי זכות החיסיון אינה מוחלטת, שכן התביעה חייבת להביא לידיעת הסנגוריה בקווים כלליים, את תוכנה של אותה עדות חסויה. יש לציין כי הדרך היחידה של נאשם לעיין בחומר חסוי עם תעודת חיסיון היא לבקש הליך הנקרא "עתירה לחשיפת ראיה" – מכח סעיף 45 לפקודת הראיות, ולא דרך סעיף 74(ב) לחסד"פ. כאמור זכות העיון היא לגבי חומר חקירה, החוק אינו מגדיר מפורשות מהו חומר חקירה, אך נקבע בפסיקה כי המבחן הראשוני, הקובע מהו חומר חקירה כאמור,הינו מבחן הרלוונטיות, קרי האם אותו חומר רלוונטי לאישומים אשר בכתב האישום.
בפס"ד מסאוורה נקבע כי יש ליתן פירוש מרחיב למונח חומר חקירה , ויש לכלול חומר אשר אינו נוגע לאישומים עצמם, אך הוא נוגע לראיות אותן מתכוונת התביעה להציג כרקע או חיזוק לאישומים. עם זאת "אין להפליג למרחקים ולכלול במונח חומר חקירה ראיות, שהרלוונטיות שלהן לתביעה הפלילית היא רחוקה ושולית יש להדגיש כי להפרת החובה מצד התביעה להעיד את חומר החקירה לעיון הנאשם וסנגורו גוררת אחריה 2 תוצאות אפשריות.
1.איסור שימוש בראיה אשר לא הוצגה לעיון- סעיף 77(א) לחסד"פ.
2. מקום בו הפגיעה בנאשם קשה ובלתי הפיכה, אי גילוי החומר עשוי להוביל אף לזיכויו של הנאשם וזאת בשל הפגיעה בזכותו להליך הוגן.
עו"ד אלון וניני בעל ניסיון בתחום המקרקעין והחברות.
עו"ד אלון וניני מעניק ייעוץ משפטי ללקוחות פרטיים לצד חברות מתחום ההיי-טק, תעשייה, מסחר ושירותים.
המשרד נותן דגש גם על סטנדרט מקצועי גבוה וגם על שירות אדיב ללקוחותיו.
עו"ד אלון וניני - פתרון משפטי כולל לחברות בתחומי המשפט המסחרי ובתחומים נלווים כמו דיני עבודה ומיסוי מוניציפאלי.