הכוח העצום בו מחזיקים הבנקים אל מול האזרח מחייבת מערכת נאמנות וזהירות משני הצדדים. יחסי הנאמנות מחוזקים בעזרת פסקי דין בנושא.
חובת נאמנות
השופט ברק בפס"ד קוסוי קבע שבכל מקום שיש לאדם כוח ושליטה על זולתו נוצרת מערכת של יחסי אמון (למשל אפוטרופוס). בשנים האחרונות הפסיקה החילה במערכת יחסים בין בנקים ללקוחותיהם חובות נאמנות כללית שבה מחויבים הבנקים בנוסף לחובת הזהירות.
בפס"ד הרשקו (1975) + פס"ד מנצור (1984) נקבע כי ישנם יחסי נאמנות בין הבנק ללקוח.
פס"ד צבאח (1991)- זהו פסה"ד המנחה בנושא זה.
עו"ד אלון וניני מרחיב כי רוכשי דירות שרצו לרכוש דירות בעמנואל מחברת בניה כוכב השרון. החברה פשטה רגל והרוכשים ביקשו לבטל את הסכמי ההלוואות ובנוסף ביקשו להשיב להם את הכספים ששילמו לבנק כחלק מההלוואה. העותרים טענו כי הבנק לא גילה להם לפני שהם חתמו על ההלוואה על המצב הגרוע של החברה ועל העובדה שהיא צפויה לפירוק. בכך הבנק הפר את חובת הגילוי המוטלת עליו.
הנשיא שמגר שכתב את פס"ד קובע כי בין בנק ללקוח יש יחסי נאמנות ושמגר אף יוצר חובת נאמנות כללית לאלו שאינם לקוחות של הבנק, דבר הנובע מהאמון הרחב של הציבור בבנק שנתפס בעיני הציבור כסמכות מקצועית, בין היתר כיוון שלבנק בד"כ ישנו מידע שאינו תמיד נגיש לכלל הציבור.
לדעתו של אלון וניני מתוך הנחה זו שמגר קובע שלבנק ישנם חובות מעבר לחובות רגילות שיש לאדם בחוזה, ולכן קובע שחובת הגילוי משתנה ממקרה למקרה. אך כעיקרון על הבנק מוטלת חובת הגילוי כאשר הבנק יודע על חובה מסוימת אותה הוא צריך לגלות. לא תמיד הבנק יהיה חייב לגלות את המצב האמיתי של החברה, אלא עליו רק לגלות כי יש לו ניגוד אינטרסים. שמגר גם עורך הבחנה בין עובדות מהותיות המשפיעות באופן ישיר על העסקה לבין עובדות שוליות שלא צריך לגלותם. פס"ד הנו צרכני ובימ"ש ניסה להגן בכל כוחו על רוכשי הדירות וגרם לחוסר וודאות במחיר של הגנה על הצרכן.
* פס"ד זה הינו בעייתי: מחד, קיימת חובת הגילוי ומאידך חובת הסודיות. כיצד יש לאזן ביניהם? במקרה זה, הבנק לא רק נתן את המשכנתא אלא הוא היה מעורב מעבר לכך והיה לו אינטרס שהלקוח ייקח ממנו הלוואה ויבצע עסקאות ולכן נותרה חובת הגילוי. הפתרון לכך הינו שהבנק היה צריך לגלות על ניגוד האינטרסים שהוא נמצא בו. פס"ד זה בעצם קובע כי מתוך חובת האמון של הבנק נגזרת חובת הגילוי.
עו"ד אלון וניני בעל ניסיון בתחום המקרקעין והחברות.
עו"ד אלון וניני מעניק ייעוץ משפטי ללקוחות פרטיים לצד חברות מתחום ההיי-טק, תעשייה, מסחר ושירותים.
המשרד נותן דגש גם על סטנדרט מקצועי גבוה וגם על שירות אדיב ללקוחותיו.
עו"ד אלון וניני - פתרון משפטי כולל לחברות בתחומי המשפט המסחרי ובתחומים נלווים כמו דיני עבודה ומיסוי מוניציפאלי.