חפש מאמרים:
שלום אורח
22.11.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

אלון וניני – תביעת נזיקין

פלטשר מבחין בין סיכונים המהווים הפרה של אינטרס אינדיבידואלי, לבין  סיכוני רקע בהם החברה נאלצת לשאת.

גישתו מתבססת על פרדיגמת ההדדיות, משמע יש לשאוב את האחריות הנזיקית מתוך התנהגות המזיק והניזוק יחדיו ולבדוק אם במערכת היחסים ביניהם היוו הצדדים סיכון הדדי אחד כלפי השני.התרשלות אחד הצדדים תביא לחריגה מגבולות ההדדיות, שכן בכך יצר סיכון גדול יותר עבור חברו, ועל כן עליו תוטל האחריות.המזיק חייב לפצות את הניזוק שהוא יוצר כלפיו סיכון בלתי הדדי.

לדעתו של אלון וניני התאוריה אינה מבחינה בין הסוגים השונים של האחריות, אלא מתמקדת רק בהתנהגותם של הצדדים ובמאזן הסיכונים שהם יוצרים, ובמסגרת אותו צדק מתקן, היא שואפת להשבת המצב לקדמותו ע"י הטלת פיצויים על הצד הרשלן. כמו כן ישנה את פרדיגמת ההגינות לפיה בכדי לקבוע זכאות לפיצוי יש לדון ברווחת הקהילה(העלות מן התועלת והאם היה סיכון בלתי הגיוני, לכן הגיוניות הסיכון קובעת האם הקורבן זכאי  לפיצויים והן את מציאת האחראי.

לעניין "סיכוני הרקע" לפי פרדיגמת ההדדיות עלינו לשאת ללא פיצוי בסיכונים שאנו כופים בצורה הדדית אחד כלפי השני, ולפי פרדיגמת ההגינות, הנפגע יספוג את עלויות הסיכון ההגיוני היות וסיכונים אלו ממקסמים את התועלת החברתית, אפילו אם לא נוצרו הסיכונים במשותף.

מצב א:
הנהג חשף את הולך הרגל לסיכון בלתי הדדי,(נצא מנק' הנחה שהולך הרגל לא היווה סכנה לנהג, אך גם אם כן רמת ההדדיות לא תשתווינה ככל הנראה). לפי פרדיגמת ההדדיות הנהג יצר סיכון בלתי הדדי ובמקרה של נזק יהיה זכאי הולך הרגל לפיצויים. כמו כן אין מדור ב"סיכוני רקע" כיוון שהסיכון אותו נטלו הצדדים אינו הדדי. ע"פ פרדיגמת ההגינות, העדר הדדיות אינו מהווה מכשול, אם הנהג נהג ע"פ החוק והסיכון אותו נטל נחשב להגיוני אזי נראה בכך "סיכון רקע".(אם לא נהג כחוק לא נראה בכל סיכון רקע) במקרה שיוכר בכך סיכון רקע הרי שהולך הרגל לא יזכה לפיצוי.

מצב ב:
ישנו סיכון הדדי, שני הצדדים, הן הפוגע והן הנפגע חושפים אחד את השני לסיכונים שווים ברמתם לכן יהיה על הפרטים בחברה לשאת בסיכונים הדדים שכאלו.
ע"פ פרדיגמת ההגינות, על הנהג הנפגע לספוג סיכונים הגיוניים, וכיוון שאנו כחברה שואפים לנהיגה ע"פ החוק הרי שנסיעה ב 90 קמ"ש  מהווה נהיגה כחוק שמהווה על כן "סיכון רקע" והנהג יספוג את העלות.

מצב ג:
מדובר בסיכון הדדי, החשיפה לסיכון נוצרה במידה שווה, שני הנהגים נהגו בצורה רשלנית ולכן יצרו סיכוני התנגשות גבוהים שווים,(בהנחה שבלמי הרכב במצב דומה) לכן נהיגה רשלנית תחשב להדדית בקרב קבוצת נהגים הנוהגת ברשלנות.
ע"פ פרדיגמת ההגינות, לא ניתן להגדיר מקרה זה כ "סיכון רקע"  לכן סיכון זה יצר עלות לחברה ללא כל תועלת בצידה ולכן ניתן לומר כי על שניהם יוטל קנס לחברה או שהם יפצו זה את זה ע"פ מידת הנזק.

.פלטשר מכיר בקיומן של הגנות, אך עושה הבחנה בין הצדקה לפטור. בהצדקה מדובר במעשה ראוי  וההתנהגות הייתה מוצדקת ואילו בפטור הפעולה לא ראויה אך לא מוצדק להטיל אחריות על הפרט.

הפטור ניתן בהיעדר שליטה פיזית או כפייה בשל טעות מצד הנאשם ועל כן יזכה לפטור מאחריות.
ז"א במקרי הפטור הפעולה עצמה איננה טובה מבחינה משפטית אך משיקולים מסוימים כגון: אי ידיעה, כורח וכו… ניתן להצדיק את אי הטלת האחריות, כלומר מחילה לגרם הנזק. בעוד שבהצדקה פעולה מסוימת מוצדקת על אף שגרמה נזק , מדובר בהתנהגות חברתית טובה הראויה לעידוד ולכן מוצדקת אי הטלת האחריות משיקולים חברתיים.

עו"ד אלון וניני מסביר כי ההצדקה נבדלת מפטור במקרים של נזק הנעשה בצורה מכוונת, לדוגמא: השגת גבול, ע"פ פלטשר לא תעמוד למשיג הגבול הגנת צידוק אך במקרים מסוימים הוא ייהנה מהגנת הפטור.

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

עו"ד אלון וניני מתמחה בתחום המקרקעין והחברות.
עו"ד אלון וניני מעניק ייעוץ משפטי ללקוחות פרטיים לצד חברות מתחום ההיי-טק, תעשייה, מסחר ושירותים. 
המשרד נותן דגש גם על סטנדרט מקצועי גבוה וגם על שירות אדיב ללקוחותיו.
עו"ד אלון וניני מספק פתרון משפטי כולל לחברות בתחומי המשפט המסחרי ובתחומים נלווים כמו דיני עבודה ומיסוי מוניציפאלי.

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת עו"ד אלון וניני

מאת: עו"ד אלון וניניחוק ומשפט - כללי03/04/141130 צפיות
פרשת הרצח בברנוער ארעה בתאריך 1.8.09 בעת פעילות שנערכה בבית אגודת הלהט"ב בת"א. אל המקום נכנס אדם רעול פנים וירה למוות במדריך ובנערה שנכחו במקום, פצע עוד כעשרה בני אדם ונמלט מהמקום. במהלך החקירה קיבלה המשטרה מידע מצעיר אשר סייע לחשודים ברצח, ובתמורה למידע שיספק להם, ביקש מעמד של עד מדינה. השבוע, לאחר שהוכחה התנהלות בעייתית מצידו של עד המדינה, ההסכם בוטל.

מאת: עו"ד אלון וניניפלילי27/02/147568 צפיות
כידוע, עד מדינה הוא אדם שהיה שותף לעבירה כלשהי, הסכים להודות בחלקו בעבירה וגם הסכים לשמש עד ולסייע למשטרה בחקירה שלה את המקרה, נגד שותפיו לעבירה. לאחר בחירת עד מדינה, נחתם עמו הסכם מול המדינה.

מאת: עו"ד אלון וניניפסקי דין08/01/148207 צפיות
חוזה יכול להיכרת בהתנהגות, על כן הקיבול יכול שיהיה לאו דווקא בהודעת הניצע שנמסרה למציע, אלא גם במעשה לביצוע החוזה או בהתנהגות אחרת. יש צורך בגמירות דעת לשם כך.

מאת: עו"ד אלון וניניחוק ומשפט - כללי20/11/131288 צפיות
כאשר רשויות החוק שוקלות אם לתת לחשוד מעמד של עד מדינה, הן צריכות לפעול לפי שיקולים מסוימים, הרלוונטיים למקרה הספציפי. ריכזנו כמה מהם כאן.

מאת: עו"ד אלון ונינידיני חוזים16/10/132537 צפיות
סעיף 1 בחוק החוזים קובע כי חוזה נוצר בדרך של הצעה וקיבול ע"פ הוראות חוק החוזים. הבעיה: ביטוי התופעה החוזית באמצעות מונחי הצעה וקיבות אינו תמיד מציאותי. דוגמא: מקח וממכר בשוק שבמסגרתו מנסה ואף מצליח הקונה להוריד את המחיר הראשון שנקב המוכר.

מאת: עו"ד אלון וניניחוק ומשפט - כללי08/09/131779 צפיות
התועלתנות היא תפיסה פילוסופית-אתית שנוצרה על ידי ג'רמי בנטהם ותומס מיל. זוהי אחת הגישות שמנסות לענות על השאלה המרכזית באתיקה: מהו המעשה הראוי לעשותו?

מאת: עו"ד אלון וניניחוק ומנהל05/08/131794 צפיות
ישנה טענה לפיה חובתו המוסרית של מנהל היא לדאוג לרווחים לבעלי המניות. מנהל הפועל למען מטרות אחרות (מתןך מה שמכונה "אחריות חברתית"), הוא בלתי מוסרי ואנטי דמוקרטי. נבחן כיצד מנמק הכלכלן מילטון פרידמן את הטענה הזו.

מאמרים נוספים בנושא חוק ומשפט - כללי

מאת: אדיר בנימיניחוק ומשפט - כללי25/06/232031 צפיות
ההנחה שבדרך כלל החזקים הם אלו שגוברים על החלשים מהם, גורמת לכך שכאשר הגורם החלש יותר זוכה למעט צדק, הדבר מעניק לנו תחושה של עדנה מסוימת. לכן נדמה ששמענו לא מעט סיפורים בהם הודות להתערבות חיצונית זוכה הגורם הנפגע לצדק מסוים, או לכל הפחות מסופר כי הגורם שעשה את מעשה העוולה נענש על כך.

מאת: בנימין קלינגרחוק ומשפט - כללי19/08/212228 צפיות
https://www.tel-aviv.gov.il/Residents/Construction/DocLib1/%D7%A8%D7%A9%D7%99%D7%9E%D7%AA%20%D7%9E%D7%91%D7%A0%D7%99%D7%9D%20%D7%9E%D7%A1%D7%95%D7%9B%D7%A0%D7%99%D7%9D%20%D7%A4%D7%A2%D7%99%D7%9C%D7%99%D7%9D.pdf

מאת: בנימין קלינגרחוק ומשפט - כללי19/06/212103 צפיות
מדיניות אכיפת עבירות תכנון ובניה – הרשות לאכיפה במקרקעין מדיניות אכיפה הינה כלי מרכזי הנתון בתחום האכיפה באמצעותו מבטיח הגוף האוכף למקד את משאביו המוגבלים בעבירות המשמעותיות ביותר ובאופן האפקטיבי ביותר. מיקוד משאבי האכיפה לפי סדרי עדיפות קבועים מראש מאפשר הגברת אפקטיביות האכיפה באמצעות פעילות יזומה, צמצום המשאבים המופנים כלפי עבירות בעלות ערך נמוך יותר, והבטחת השוויון באכיפה. יובהר, כי מדיניות אכיפה היא מסמך המתווה את הדרך אך אינו מסמך מחייב, שלא מאפשר בחינה מחודשת, עדכון וסטייה ממנו במקרים שיש לכך הצדקה.

מאת: רוני הכהןחוק ומשפט - כללי28/01/211754 צפיות
על מנת להבין מדוע אדם ניגש על מנת לבצע תרגום של תעודות ומסמכים רשמיים מסוימים צריכים להבין את התהליכים שאותם עוברים אנשים ברחבי העולם כולו.

מאת: רוני הכהןחוק ומשפט - כללי15/01/211369 צפיות
מתי נדרש לפעולה של תרגום עבור תעודת לידה?

מאת: בנימין קלינגרחוק ומשפט - כללי13/12/201958 צפיות
הרשויות ממשיכות בקצב רב בהוצאת צווי הריסה. מאמר שכדאי לקרוא אם ביצעת חריגות בניה , ביקרו או רוצים לבקר בנכס מטעם הפיקוח על הבניה/ הוועדה לתכנון ובניה או שכבר הוזמנת לשימוע או אולי כבר קיבלת צו הריסה. המאמר מיועד לכל העוסקים בתחום. עורכי דין, שמאים, מהנדסים, קבלנים, וועדי בתים, אדריכלים, מפקחי בניה ועוד.

מאת: עופר שלוחוק ומשפט - כללי08/10/201669 צפיות
הסכם מייסדים מוצלח בחברות סטארט אפ

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica