חפש מאמרים:
שלום אורח
22.12.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

איך נקבל החלטות בעסק מבלי ללכת לאיבוד?

מאת: חדוה יוסףניהול11/04/20131261 צפיות שתף בטוויטר |   שתף בפייסבוק

תהליך קבלת החלטות נשמע לעיתים כנושא כבד ובעל חשיבות רבה בחיינו אך אם נעצור לרגע ונבחן את הנושא הרי שנגלה שאנו מבצעים בכל יום עשרות אם לא מאות החלטות קטנות וחשובות כאחד. החלטות כמו: מתי לקום ומה ללבוש, מה לאכול ועם מי לדבר, מתי לנסוע ומתי לחזור. אלו הן רק מקצת מהדוגמאות להחלטות קטנות שמתקבלות כל יום ובמהלך כל היום, מהרגע שהתעוררנו ועד שנלך לישון.

כעת, אם בעסקים עסקינן, הרי שעבור בעל עסק החלטות אלו הופכות להיות מורכבות וחשובות עוד יותר, החלטות כמו: את מי לקבל לעבודה? האם להשקיע בפרויקט? לאיזה שוק לכוון את מאמצי השיווק וגם...מתי לפרוש?

החלטה של חיים ומוות

חשוב לזכור לפני שאנו ממשיכים כי לא כל החלטה בחיים או בעסק היא עניין של חיים ומוות. לעיתים קורה שאנו מייחסים חשיבות רבה מדי להחלטה מסוימת כאשר בפועל היא לא הרת גורל כפי שחשבנו. יש להוסיף ולציין כי בתהליך זה נכנסים אלמנטים אישיותיים רבים כמו רמת חרדה ופחד, ניסיון קודם ותפקוד בתנאי אי וודאות. בכל מקרה, אם ניקח את מקרי הקיצון הרי שעדיין לא מדובר בהחלטות של חיים ומוות כי הרי לא כולנו רופאים, נכון?.

איזה טיפוס של מקבל החלטות אתה?

נבחין סביבנו ונמצא כי ניתן לאפיין את טיפוסי מקבלי ההחלטות על פי ארבעה סגנונות שונים שאני רוצה להציג לפניכם:

הרגיש – טיפוס אשר מקבל החלטות על פי הרגש בלבד. לרוב הוא יקבל את החלטותיו בצורה אינטואיטיבית ולאו דווקא שכלתנית. משפטים כמו "הרגשתי שזה הדבר הנכון לעשות עכשיו" או  "חשתי שהפרויקט יכול להצליח" יכולים להיות משפטים השגורים בפיו.

המפקד – טיפוס שמקבל החלטות באופן מהיר ולעיתים אף פזיז. לרוב תאופיין דרך קבלת החלטותיו בחוסר סבלנות ובחוסר רצון לשתף אחרים בהחלטותיו. אין ספק שבסיטואציות שבהם זמן הוא משאב קריטי ובקושי קיים הרי שתכונה זו מצוינת. דוגמאות כמו מפקדים בצבא, רופאים או אחיות בחדר מיון מאפיינים טיפוס זה.

אכפתי – טיפוס אשר מתחשב בזולת וכל החלטותיו הם תוך שיתוף ואכפתיות של כל הסובבים אותו. תהליך קבלת החלטות יאופיין לפי התחשבות בכלל. כמו כן הוא זקוק לזמן עד אשר מקבל את החלטותיו.

מחושב  – הטיפוס הפרפקציוניסט, זה אשר צריך את כל המידע לפניו לפני שיקבל החלטה. תמיד יחוש שלא כל המידע לפניו ולכן ישאף לקבל עוד ועוד מידע לפני שיקבל את החלטותיו. לרוב ידחה קבלת החלטות עד למצב שבו אין ברירה אלא לקבל החלטה.

כלים לקבלת החלטות

כאשר אנו מקבלים החלטות אזי עומדים לרשותנו שני כלים חשובים שכדאי שנשתמש בהם בצורה מושכלת.

הראשון, איסוף מידע. לפני שאנו מקבלים החלטה רצוי וכדאי לאסוף כמה שיותר מידע (ללא חשש) שקשור לעצם קבלת ההחלטה. רצוי שהמידע יהיה אובייקטיבי ולא יסתמך על דעות סובייקטיביות (לסנן דעות סובייקטיביות) ורחב ככל האפשר.

השני, אינטואיציה או כפי שאנו מכנים "מה הבטן אומרת בקשר להחלטה זו". כדאי ורצוי להשתמש בכלי טבעי זה שקיים אצלנו באופן מולד במיוחד בכל מה שקשור לבחירת אנשים אשר יעבדו איתנו.

מהו התהליך לקבלת החלטות המומלץ?

ראשית, הגדרת הבעיה. נשמע פשוט? מסתבר שלא. מצב מסוים בעסק יכול להראות לאחד כבעיה לאחר כחוסר בעיה. לדוגמא: קושי מסוים בניהול העסק יכול להיחשב בעיני אחד כמצב שנגרם בגין התנהגות של אדם מסוים וההמלצה היא לפטרו כאשר לאדם אחר יכולה להראות כבעיה של מבנה העסק. שתי הסתכלויות שונות שגוררות בהכרח קבלת החלטות אחרת לגמרי.

לכן השלב הראשון הוא הגדרת הבעיה איתה צריך להתמודד.

שנית, איסוף נתונים. בשלב זה צריך לאסוף כמה שיותר מידע שיכול לעזור בקבלת ההחלטות. המידע יכול להיות מידע אינטרנטי, תשאול אנשים, דוחות כספיים או בעצם כל מידע אודות הבעיה אשר יכול לשפוך אור ולסייע בקבלת ההחלטות.

שלישית, כאן נכנס השלב היצירתי. הרי לכל בעיה או דרך יש יותר מפתרון אחד אלא שצריך לאתרם ולהניחם על השולחן. בשלב זה הציעו מספר חלופות לפתרון הבעיה. עודדו את האנשים שאיתכם שגם חלופה "לא ראויה" היא חלופה טובה בשלב הזה, במקרה ה"גרוע" אפשר לעדכן אותה ולשפראותה במקצת.

רביעית, עבור כל חלופה שהועלתה לעיל יש לייחס את היתרונות והחסרונות שלה. לעיתים ניתוח מידע זה יביא בסופו של דבר לקביעת החלופה המועדפת ביתר קלות.

חמישית, קביעת החלופה המועדפת. גם כאן ההחלטה אינה קלה ולעיתים כוללת בתוכה המון רגשות של אובדן או של חוסר בהירות ואי וודאות. עם זאת כדאי להגיע בשלים לשלב זה ויחד עם זאת להגיע להחלטה ולא לשהות זמן רב במצב של חוסר החלטה.

לסיכום, לקבל החלטות לעיתים הינו תהליך פשוט ולפעמים מורכב. מידע ואינטואיציה חשובים ביותר בתהליך זה כדי לקבל החלטות טובות. ושיהיה בהצלחה !

כותבת המאמר:

חדוה יוסף  יעוץ לעסקים משפחתיים

דוקטורנטית למנהל עסקים בחקר עסקים משפחתיים

נייד 054-9039990

http://www.fbusiness-consulting.co.il/

E-mail: hedvajosef@gmail.com

חונכת מטעם מט"י

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

חדוה

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת חדוה יוסף

מאת: חדוה יוסףעסקים - כללי06/07/14983 צפיות
אם יש משהו מרגיז ומתסכל יותר מכל הוא הצורך לקחת הלוואות אחרי שבכל התקופה עבדנו קשה, התאמצנו, מכרנו, אבל תכלס בשטח, בשורת הרווח והפסד, אין מזומנים וצריך לקחת הלוואה.

מאת: חדוה יוסףעסקים משפחתיים14/04/131850 צפיות
אנשים צעירים שואלים את עצמם האם להצטרף לעסק המשפחתי שבבעלות המשפחה או לבחור במקום עבודה אחר. העסק מציע בטחון כלכלי ופריבילגיות מחד אבל באותה מידה יכול לבלבל את זהותם, את הגדרת מקומם, לגבי מי שהם ומה שהם רוצים לעשות. במאמר זה אדון בנקודות מבט בנושא.

מאת: חדוה יוסףעסקים משפחתיים14/04/131828 צפיות
בעל עסק משפחתי ירצה להעביר את העסק שייסד ועמל להצלחתו לבני הדור הבא במשפחה, אך המציאות מוכיחה כי לא תמיד זהו הצעד הנבון לעשות. עסק משפחתי נתפס לרוב כמקור לגיבוש משפחתי וכמקור פרנסה לכל בני המשפחה אך במצבים מסוימים שווה לשקול את מכירתו.

מאת: חדוה יוסףעסקים משפחתיים14/04/131891 צפיות
מייסד של עסק משפחתי צריך להיות מודע למאפייני אישיותו, כדי להפחית את החיכוך עם דור ההמשך ולטובת הצלחת העסק. במאמר זה אציג את טיפוסי המייסדים האופיינים וכיצד אלו "תורמים" להעברת העסק לדור הבא.

מאת: חדוה יוסףעסקים משפחתיים11/04/131932 צפיות
פער הדורות בעסקים בכלל ובעסקים משפחתיים בפרט מקשה על העבודה המשותפת ולעיתים מאיים לסוגרו. אז כיצד מגשרים על הפערים ומצליחים לעבוד יחד.

מאת: חדוה יוסףעסקים משפחתיים11/04/131705 צפיות
עסק משפחתי מכיל בחובו שני אלמנטים חשובים בחייו של כל אדם: משפחה ופרנסה. לפני שמקימים עסק שכזה יחד כדאי לקחת בחשבון מספר שיקוליים הכרחיים לפני הביצוע.

מאת: חדוה יוסףניהול11/04/131387 צפיות
האם כל עסק צריך יועץ עסקי. לדעתי לא. אך בכל זאת ישנם מצבים בהם כדאי להכניס יועץ לעסק לפני שיהיה מאוחר מדי. השאלה – מתי כדאי לעשות זאת?

מאמרים נוספים בנושא ניהול

מאת: עוזי פלגניהול17/05/201639 צפיות
ארגון עסקי בכל גודל, נדרש לבצע שינויים והתאמות במהלך חיו העסקיים. תדירות השינויים וגודלם נגזרים ממטרת השינויים, שאת רובן ניתן לסווג כצורך: בפתוח עסקי, שיפור וייעול תהליכים עסקיים קיימים, התאמות לתנאי התחרות בשוק ועוד. במאמר הנוכחי אתייחס לשני חוקים מתחום הפיזיקה של אייזיק ניוטון, ונבצע דרכם אנלוגיות בתחום הניהול העסקי ונזהה "זיקה בין פיזיקה וניהול עסקי", אך לפני כן נגדיר מספר מושגים מתחום הפיזיקה.

מאת: עוזי פלגניהול16/05/201825 צפיות
תוצר ניהולי הוא התוצאה המתקבלת מפעילות ניהולית. תוצר ניהולי המשיג את מטרתו הוא תוצר אפקטיבי ולהיפך, תוצר ניהולי אשר יוצר תוצאה בעייתית, ההופכת בעצמה לבעיה ואף יוצרת בעיות נוספות, הוא "וירוס ניהולי" ברמות חומרה שונות, ובתור שכזה יש לטפל בו למניעת נזק חמור למערכת. "ווירוס ניהולי" לא נוצר בכוונה תחילה.

מאת: עוזי פלגניהול16/05/201768 צפיות
הנעת עובדי הארגון העסקי במטרה להשגת בצועים עסקיים משופרים, צריכה להיות אחת המטרות המרכזיות בכל אסטרטגיה ניהולית עסקית, ההשקעה בפתוח עובדי החברה היא אחת ההשקעות החשובות והמשתלמות ביותר לכל ארגון עסקי. לא מספיק שעובדי החברה יהיו משכילים, מיומנים ומנוסים, חשוב שכל הכישורים והתכונות שצוינו, יבואו לידי ביטוי באופן חופשי ושוטף בהתנהלות העובד הבודד והארגון.

מאת: עוזי פלגניהול16/05/201572 צפיות
במאמר זה רוכזו תובנות המתייחסות לסיטואציות שונות בתחומי הניהול. הנושאים מוצגים באופן מטפורי לעיתים באופן אירוני או אבסורדי באנלוגיה לתהליכי הניהול העסקי הנדרשים. בחרתי בדרך זו להציג ולהסביר תהליכים ואירועים בניהול עסקי שקשה היה להסבירם או להבינם, בעקר לחסרי ניסיון ניהולי עסקי.

מאת: עוזי פלגניהול03/05/201454 צפיות
"השער האסטרטגי", הוא השער שדרכו אמורים להיכנס לעסק, תוצרים של החלטות אסטרטגיות כבדות משקל לעתידו של העסק. משמע נדרש שיקול דעת מעמיק לגבי כל מה שנדרש לעבור דרכו. נדרש סוג סינון צפוף שימנע כניסה של מזיקים

מאת: עוזי פלגניהול03/05/201315 צפיות
עסק הוא מפעל חיים והוא קרוב לליבנו, מאידך בעסק צריך לטפל לא דרך הלב. נדרשת דרך, כלים ותהליכי ניהול מסודרים ושיטתיים. אף אחד מאתנו איננו מושלם ואיננו צריך לדעת הכול. גם אם אנחנו יודעים, קשה לנו לטפל בנושאים הקשורים בנו רגשית, מאחר ואיננו אובייקטיבים כלפי עצמינו וכלפי הקרובים לנו.

מאת: עוזי פלגניהול03/05/201232 צפיות
הדברים הנכונים לעסק הם לא תמיד ובהכרח: הדברים שהמנהל אוהב לעשות, או יודע לעשות, או רוצה לעשות, או יכול לעשות. הדברים הנכונים לעסק הם הדברים הנדרשים והקריטיים לעסק. בלעדיהם העסק יישחק, יתקע או יקרוס.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica